УКР РУС

Ірландія – Україна: анонс матчу Ліги націй

8 червня 2022 Читать на русском

Україна розпочинає новий розіграш Ліги націй виїзним матчем проти збірної Ірландії. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Отож, ми вилетіли з боротьби за Чемпіонат світу-2022. Відчуття неприємне – ніби в тебе вкрали гаманець. Втім, як би це цинічно не звучало, а українці мали б вже звикнути до подібних історій. Ну не щастить нам у плей-офф поки що. Пороблено. Така вже доля.

Вбиватися горем не слід, адже це лишень футбол, а наша головна перемога попереду. Шансів прорватись на Мундіаль у нашої національної команди буде ще вдосталь, чого не скажеш про країну орків – тамтешні вболівальники під час міжнародних матчів можуть лишень спробувати хакнути Oll.tv.

Росія напала на Україну: прикрий невихід збірної на Євро-2022, Петраков хоче додому, аналітик Футбол 24 на фронті

Тепер необхідно перемикатись на Лігу націй. Після фіаско у Уельсі хочеться підзабити на ці три літніх тури в напівтовариському турнірі, однак це не правильно з кількох причин. По-перше, це не професійно. По-друге, на футбольні перемоги чекають ті фанати, які зараз захищають Україну в окопах. По-третє, треба перевірити стан резервістів. Зрештою, Ліга націй є хорошим плацдармом для відпрацювання тактики проти рівних або слабших суперників – як виявилось, у збірної не все в порядку з цим компонентом.

Поразка Уельсу сталася не в останню чергу через ідейну кризу в завершальній частині атак. Команда домінувала в плані просування м'яча, шикарно відкривалася в центрі поля, а наприкінці поєдинку Україна тримала володіння на рівні рекордних 79% при точності пасів в 92% – але збірна розуміла, як пройти валлійський даблдекер! Звісно, моменти були, однак 19 з 21 ударів мали середню гостроту в 0,06 xG. Із меж штрафного в площину воріт влучили тільки двічі, а в останні 15 хвилин "синьо-жовті" провели всього два постріли (обидва – з дистанції). І це лишень верхівка айсбергу.

"Мужики повинні залишатись мужиками": Сидорчук – про емоції після Уельсу, рідне Запоріжжя і мотивацію від Зеленського

Окей, цифри можуть нам брехати (ми ж на власні очі бачили не менше 7-8 явних моментів), але всі погодяться – в ендшпілі матчу розкривати оборону було важко. Тренерський штаб не зміг допомогти нетривіальними ходами на кшталт гри з двома нападниками. Та і загалом тактичні рішення виявились суперечливими й точно не зробили краще.

Це сигналізує, що в збірної є проблема зі зламом автобусів і різноманітністю тактик. Причому так було і при Шевченку – провали з фінами та казахами були з тієї ж серії, що і валлійське фіаско. Намагалися взяти кількістю, але не якістю.

У своїй групі в Лізі націй Україна є найсильнішою командою, а нашими суперниками будуть Шотландія, Ірландія та Вірменія. Тобто, "синьо-жовтим" знову доведеться ламати різні варіанти щільних блоків. Саме тому збірній важливо відповідально поставитись до наступних ігор – їх у нас не так багато в цьому році, а рухатись вперед треба вже зараз. Щоправда, Олександр Петраков пообіцяв виставити на перший матч резервістів, але склад особливого значення поки і не має. Важливі лишень ідеї.

Сьогодні нашим суперником є збірна Ірландії. В кадровому плані вона схожа на наших попередніх опонентів – та ж купа футболістів із Чемпіоншипу й навіть з нижчих ліг, розбавлена низкою представників АПЛ. Головним із них є одноклубник Миколенка та його капітан Шеймус Коулмен, який грає на правому фланзі оборони. Крім того, варто відзначити голкіпера Келлехера – представник Ліверпуля дуже пристойно проявив себе у матчі з Вірменією. Нападники (Робінсон і Чідозі) більше орієнтовані на техніку й мобільність, ніж на силовий стиль.

Ірландія – Україна: де дивитись матч Ліги націй

Ірландці працюють у схемі 3-4-2-1 й дуже компактно обороняються – настільки компактно, що до поразки в Єревані острів'яни набили серію у 8 матчів без поразок, втримавши нічию з Португалією, Сербією та Бельгією. Також вони непогано контратакують через фланги. Крім того, команда небезпечна на стандартах. Чимось її стиль нагадує Шотландію, тільки простішу в тактичному плані.

Якщо суперник дозволяє, то айріші намагаються грати з позиції сили, досить симпатично працюючи з простором. Втім, клас не завжди дозволяє конвертувати активність у результат. Зокрема, у поєдинку з вірменами колектив виглядав дещо краще і розкатував дуже хороші атаки, однак зазнав мінімальної поразки.

Взагалі, при всьому домінуванні з вірменами, Ірландія справила враження не дуже сильної збірної. Вона виглядала значно слабше і за валлійців, і за скоттів. Втім, сьогодні команда точно захоче довести зворотнє – матч проти України пройде в Дубліні, а вдома айріші надзвичайно непоступливі. Із листопада 2018 року "зелена армія" програла всього дві домашки (фінам і люксембуржцям, з мінімальним рахунком).

Ні Данія, ні Швейцарія, ні португальці з сербами не перемагали на цій землі, що яскраво говорить про якість оборони та незручний для сильних команд футбол. Україні для впевнених проривів на чемпіонати світу необхідно навчитись бити саме таких суперників.

Кадрова ситуація

У ірландців жодних проблем зі складом немає. На Вірменію вони виставили основу – і навряд чи вони підуть на серйозні експерименти сьогодні. Все ж, матч проти України для "зеленої армії" є і домашнім, і важливим в турнірному плані.

Нашій збірній точно не допоможуть Бущан та Степаненко – Тарас забив палець (але обійшлося без перелому), а у Георгія підвернутий гомілкостоп. Для них сезон, ймовірно, завершено. Крім того, не варто очікувати на появу Соболя, адже він прихворів і випав з тренувального процесу. Караваєв теж не зіграє – про це повідомив сам Олександр Петраков. Натомість, головний тренер гарантував участь Луніна, Ігнатенка, Попова та Сікана.

Взагалі, наставник нашої команди пообіцяв залишити в запасі усіх футболістів, які грали у Кардіффі. Втім, у такому випадку збірна залишається без профільних фулбеків – і не дуже зрозуміло, ким їх замінити. Можливо, деяким футболістам основи таки доведеться зіграти і сьогодні.

Не дуже зрозуміло, яку схему в таких умовах використовуватиме Україна. Чи будемо ми грати в 4-3-3, чи вийдемо в 3-5-2, чи у 3-4-3? Особливо цікаво було б перевірити модель з двома нападниками, адже її не вистачало в матчі проти Уельса. А хто з трьох голкіперів почне в основі? Можливих комбінацій дуже багато.

Орієнтовні склади на матч Ірландія – Україна

Ірландія: Келлехер – Коллінс, Даффі, Еган – Коулман, Хендрін, Каллен, Макклін – Огбене, Робінсон – Перротт

Україна (4-3-3): Лунін – Попов, Бондар, Сирота, Миколенко – Шапаренко, Сидорчук, Піхальонок – Зубков, Сікан, Мудрик

Україна: (3-4-3): Різник – Качараба, Попов, Сирота – Забарний, Сидорчук, Шапаренко, Зубков – Довбик, Сікан, Мудрик

Україна: (3-5-2): Пятов – Качараба, Бондар, Сирота – Зубков, Сидорчук, Ігнатенко, Шапаренко, Мудрик – Сікан

Прогноз "Футбол 24" – 1:1

Букмекери вперто продовжують ставити на суперників збірної України. Контори розуміють проблеми "синьо-жовтих" з фізичним станом та зіграністю, та і загалом на виїзді проти британських команд важко всім. До цього слід додати і фактор експериментального складу нашої збірної. Коефіцієнт на перемогу українців чи навіть на нічию досить високий – в районі 3,1.

Втім, у підопічних Олександра Петракова зараз і немає завдання виграти за будь-яку ціну (хоча в моральному плані вийшло б круто). Сьогодні важливі експерименти – подивимось, що з них вийде. Тим не менш, навіть наш резерв не такий вже й слабкий, щоб програвати нинішнім ірландцям.

Острів'яни навряд чи поступляться на своєму полі, та ще й резервістам, а от результативна нічия здається цілком реальним варіантом. Ставимо на неї.

Запорожці за Дунаєм: Коноплянка і втікачі з Мордору, рекордне число наших легіонерів – як склався для них сезон?