УКР РУС

Іран – США: анонс головної спортивно-політичної битви ЧС-2022 – від неї може залежати доля перських футболістів

29 листопада 2022 Читать на русском

Збірна США в рамках 3-го туру групового етапу чемпіонату світу-2022 зустрінеться з Іраном. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Чемпіонат світу-2022, 3-й тур, група В

29 листопада, 21:00, м. Доха, стадіон Аль-Тумама

Головний арбітр: Антоніо Матеу Лаос (Іспанія)

Телетрансляція: MEGOGO, Суспільне

Політика захопила передматчеві розмови

У текстах про матчі збірної Ірану на ЧС-2022 вже хотілося б обійтися без політичних оглядів, адже всі "зашквари" були описані в попередніх турах – та і немає сенсу пояснювати українцям, що не так з цією країною. Втім, перед поєдинком проти збірної США просто неможливо проігнорувати навколофутбольну складову. Хоча б тому, що вона виявилась дуже веселою, а в деяких аспектах і страшною для учасників Мундіалю.

Протягом останніх тижнів перед ЧС вся адекватна спільнота вимагала дискваліфікувати Іран. По ходу турніру його головний тренер Карлуш Кейруш відбивався від купи питань про права жінок, роздмухування війн і протести народу. Причому він ще й ображав вболівальників своєї збірної.

Іранці зметикували, що в цю гру можуть грати обидва. Кейруш почав нагадувати про операції союзників у Іраку й Афганістані, а Грегга Берхалтера (коуча США) і Тайлера Адамса на прес-конференції стали діставати питаннями про расизм в Америці й флот у Перській затоці.

Іранська федерація, зі свого боку попросила дискваліфікувати збірну США на 10 матчів, адже їхні американські колеги у своїх медіа не поставили герб на прапор Ірану. Американці відповіли, що зробили це свідомо, як жест на підтримку іранських жінок. Про підтримку народу заявив і Грегг Берхалтер.

Тим часом CNN повідомив про тиск Корпусу вартових ісламської революції на сім'ї футболістів – їм ніби-то погрожують в'язницею за "неправильну" поведінку на ЧС-2022. Можливо, саме тому гравці тихо співали гімн перед матчем з Уельсом, хоча в першому турі вони показово промовчали. The Athletic же розказав про відстежування жінок на трибунах з боку іранських спецслужб.

США сильні, але мають дві важливі вразливості. Вони можуть закрити шлях у 1/8 фіналу

Саме з таким бекграундом збірні США та Ірану підходять до ключового поєдинку групи В. "Перські леви" несподівано вирвались на другу позицію, набравши три очки, а "зірково-смугасті" тримаються третіми, відставши на один заліковий бал. Букмекери називають фаворитами американців, адже їхня команда складена із представників топ-чемпіонатів і має кількох суперзірок.

За рівнем футболу підопічні Грегга Берхалтера теж випереджають Іран. Та що там Іран – не всі європейські топ-збірні можуть похизуватись настільки потужною грою. Зокрема, вони просто порвали Уельс у першому таймі, а на тлі Англії колектив виглядав як мінімум не гірше (а то і краще).

Щонайбільш важливо, збірна США демонструє вражаючу тактичну підготовку. В матчі з валлійцями вони домінували завдяки пресингу в схемі 4-3-3, причому його структура схожа на систему Ліверпуля. Англійців же здивували відмовою від високого тиску та перебудовою у обережні 4-4-2 – ключовою ідеєю стало гальмування атак "трьох левів". Нападники заважали розігрувати захисникам, Пулішіч працював по опорнику, а фулбек Робінсон страхував його позицію.

Оборону гранда розкривали через трикутники на фланзі Стерлінга й Шоу. Проблема США, однак, криється у низькій кількості моментів та відсутності реакцій на ходи суперника.

І Уельс, і Англія підлаштувались під тактику американців по перерві, а Грегг Берхалтер так нічим і не відповів. Як наслідок, "зіркові-смугасті" мають в активі лишень дві нічиї. Все це неабияк тривожить перед битвою з Іраном.

Іран має неідеальний "автобус", але залишається вкрай небезпечним

Слабка конвертація тактичних переваг у гострі епізоди надзвичайно невдало накладається на систему збірної Ірану. Карлуш Кейруш є визнаним майстром з побудови "автобусів" – оборонний блок персів може мати гіршу або кращу якість, але з ним завжди виникають труднощі.

Навіть Англія у перші 40 хвилин матчу з "левами" нічого не створила з гри. Лишень два голи зі стандартів змусили іранців розкритись, що й вилилось у 6:2.

Насправді, цьогорічний "автобус" Карлуша Кейруша значно вразливіший за попередні версії. Перси непогано зачиняються у власному штрафному, але слабко контролюють підготовчі розіграші та загальний рух суперника. Відкрити зону на половині поля "левів" можна завдяки кільком нехитрим перепасовкам зі зміщеннями, а на стандартах Іран обороняється жахливо. Це – шанс для США.

Уельс був схожим на Іран своєю ставкою на руйнування гри опонента, однак феєрична гра голкіпера та голи на 98-й та 101-й хвилинах принесли перемогу персам. Даний результат нагадав про важливу особливість "левів" – у їхньому складі присутня низка сильних виконавців з топ-клубів, здатних карати за помилки. Зокрема, Мехді Таремі (нападник Порту) на ЧС-2022 вже забив два м'ячі й оформив асист.

Втім, у валлійців теж були гострі епізоди, тож назвати Іран фаворитом неможливо. Як і США. Сьогодні варто очікувати на драматичне протистояння. Не факт, що воно виявиться яскравим, але пропустити такий матч було б прикро.

Орієнтовні склади на матч Іран – США

Іран: Хоссейні – Мохаррамі, Пураліганджі, Чешмі, Хоссейні, Мохаммаді – Карімі – Нуроллахі, Хаджсафі – Азмун, Таремі

США: Тернер – Дест, Ціммерман, Рім, Робінсон – Адамс, Маккенні – Рейна – Веа, Райт, Пулішіч

Прогноз "Футбол 24" – 0:0

У американців потужна позиційна атака та пресинг, однак конвертація переваги у небезпечні моменти просто катастрофічна. У іранців – неідеальний "автобус" з надмірною реалізацією при контратаках. Що ж переважить у битві цих двох систем?

Прикро це визнавати, але у персів шансів на прорив в 1/8 фіналу ЧС-2022 побільше. По-перше, закритість команди Карлуша Кейруша все одно виглядає переконливіше, ніж три удари за тайм з боку підопічних Грегга Берхалтера. Пройти у штрафний персів важко навіть грандам.

По-друге, тренерський штаб збірної США гірше реагує на адаптації суперника під тактику "зірково-смугастих". Досвідчений Кейруш завжди робить перестановки по ходу зустрічі – і попри свою "автобусність", він не боїться розкривати гру за необхідності. Між тим, у розміні контратаками перси дуже небезпечні.

Існують сумніви, що Ірану вистачить усього цього для перемоги над американцями, однак "левам" вона і не потрібна. Їх влаштує і нічия – лише розгром Англії в паралельному поєдинку зробить цей результат недоречним. Небезпека полягає в тому, що США нічого втрачати, а от перси перебуватимуть під тиском – вже за рахунку 0:1 на користь суперника їхній план піде шкереберть.

Як і вся прогресивна спільнота, ми бажаємо перемоги збірній цивілізованого світу, а іранським футболістам можемо лише поспівчувати. Втім, як аналітичний футбольний портал, маємо констатувати дуже високі шанси на нічию в Дохі.