УКР РУС

"Інтер" і "Мілан" пропускають, як діти, "Наполі" продовжує мріяти. Підсумки 36 туру Серії А

20 травня 2015 Читать на русском

Звітна джорната пройшла під гаслом: Кальчо грає чесно і безкомпромісно.

Здавна на Апеннінах так повелось, що місцеві команди ніби піддаються у кінці сезону тим, кому очки потрібніші. Але це правило не працювало у 36 турі - єдиному в сезоні, де обійшлось без нічиїх. Перемоги "Ювентуса", "Сассуоло", "Дженоа" і "Палермо", бойовитість "Удінезе", "Чезени" і навіть розгромленої "Парми" - це те, що потішило найбільше за 3 ігрові дні.

На день народження свого почесного президента Моратті "Інтер" втратив перемогу, а потім і нічию. Зрозуміло, що "Стара Синьйора" не програла 5 останніх матчів на "Меацца" (востаннє туринці поступились ще команді Моурінью), але перемога фактично другим складом у матчі, де суперник мав значно більшу мотивацію до перемоги, серйозно здивувала. Усе могло б бути інакше, позаяк міланці мали шанси збільшити перевагу. проте в підсумку "Інтер" традиційно провалився у рідних стінах, за словами Манчіні, не витримавши тиску і позбувшись везіння. Ну, а чого ви хотіли після досить халявної перемоги над 9 гравцями "Лаціо" в Римі. На фортуну "інтерістам" гріх нарікати. А ось слова Ковачіча більше відповідають дійсності: команда пропускала такі голи, немов проти "Юве" грали діти. "Інтер" змушений був перервати 7-матчеву безпрограшну серію через дивовижний фейл Хандановіча після удару Морати.

 

Схожа помилка Дієго Лопеса коштувала "Мілану" очок на полі "Сассуоло". Доменіко Берарді за два домашні матчі проти "россонері" забив 7 голів, ставши справжнім кілером. 20-річний форвард вийшов на 7-й рядок нинішньої класифікації бомбардирів із 14 голами. Кумедно, що до того, як у воротах "Мілана" побувало 3 м'ячі, "Сассуоло" не міг відзначитись вдома протягом 237 хвилин. Команда Індзагі втретє поспіль програла у виїзному матчі, чого з видатним клубом не траплялось ось як 5 років. За 20 матчів 2015 року "Мілан" набрав лише 21 бал. Якщо "россонері" пропустять ще бодай гол, то доведуть кількість пропущених до 50. Востаннє таке з ними було у сезоні 1948/49. Ще один сумний факт - "міланісти" довели кількість вилучень до 12, це абсолютно найвищий показник із топ-5 ліг Європи.

 

"Сампдорія" не програвала у поточному сезоні на рідному "Марассі" нікому в 17 матчах до моменту, коли в Геную не приїхали "Юве" і "Лаціо". Двічі по 0:1, і змазаний кінець сезону забезпечено. Найприкріше для команди Міхайловіча - "Дженоа" обігнав сусідів на 2 очки. З іншого боку "грифонів" у Європу не допустила УЄФА через ... несвоєчасне подання документів у згадану організацію для єврозаявки. Але варто зауважити, що у 6-ї станом на сьогодні команди Серії А ще є шанс на апеляцію. Як би там не було, "Дженоа" не здається і на полі показує дивовижні результати. Після домашніх 5:1 над "Торіно" прийшли виїзні 1:4 в Бергамо. Місцева "Аталанта" мала не меншу потребу в перемозі, аби забезпечити собі невиліт у нижчу лігу. А в Яго Фальке були зовсім інші плани: 25-річний іспанський форварда забив у 2015 році 11 голів, більше тільки в Тоні (14). Із 58 голами "Дженоа" має четверту найкращу атаку сезону. Востаннє "грифони" забивали більше у далекому 1948-у.

Довелось бергамаскі дякувати за принциповість "Палермо", що своєю третьою виїзною перемогою в усьому сезоні опустили в Серію Б "Кальярі", що протримався в еліті 11 сезонів. Цікаво, що вилітають три команди з найгіршим захистом в сезоні. Фундаментальні принципи Кальчо тут не порушені. Сардинці лише тричі за весь сезон зуміли зіграти насухо біля своїх воріт - найгірший результат в топових лігах. "Палермо", якому нічого не треба, здивував ще й тим, що досі програв на полі "Кальярі" 19 разів, а виграв лише 1 матч. Сицилійці недарма маринували на банці в останніх турах Пауло Дибалу - нападник офіційно, якщо вірити тренеру "розанеро" вирушає в "Ювентус".
 

Максі Лопес перервав серію "К'єво" без поразок на 7-у матчі. "Торіно" зберегло які-не-які шанси на ЛЄ. Однак "бикам" потрібно, аби апеляцію "Дженоа" відхилили, а "Сампа" й "Інтер" втратили гандикап у 3 і 1 бал відповідно. Малоймовірно, адже генуезці мають в останньому турі "залізний" матч із "Пармою", яка на відміну від домашніх ігор на виїзді діє напрочуд малоефективно.

"Рома" могла знову неприємно дивувати своїх тіфозі, але не стала накликати на себе гнів. Вирішальним для камбеку "вовків" проти "Удінезе" стали два епізоди за участю Тотті. Навіть у стоячому положенні "Імператор" буває гострішим, ніж усі ці шустряки Ітурбе, Льяїч, Думбія. А його копняк Торосідісу на знак подяки за переможний гол був просто феєричним. Уперше за 5 місяців римляни перемоги на "Олімпіко" двічі поспіль! Невідомо, чи втримається Руді Гарсія на тренерському містку, але свою 50-у перемогу за 90 матчів на чолі "Роми" 51-річний француз здобув. "Джаллороссі" повернули собі другу сходинку, яку за день до їхнього матчу відібрав "Лаціо". Тепер у римському дербі, яке перенесли на вечір понеділка, "вовків" влаштує і нічия. Бій за потрапляння в основний раунд Ліги чемпіонів має бути окрасою туру, адже і перша зустріч команд у поточному сезоні вдалась настільки, що піднесений Тотті започаткував моду робити селфі на стадіоні.

 
"Наполі", граючи з Бенітесом на верхній ярусах трибун, ледь не втратив очки з байдужою до турнірних завдань "Чезеною". Двома голами і блискучим асистом після фірмового проходу лівим флангом перемогу і шанси на Лігу чемпіонів зберіг Дріс Мертенс. Неаполітанці, знищені італійською пресою через повну тактичну поразку "Дніпру", цього разу прекрасно обійшлись без Ігуаїна. Манлоло Габ'ядіні майже зрівнявся з "Піпітою": у того 16 голів, в італійця - 15. "Наполі" наколотив 101 гол за сезон якщо рахувати всі турніри. Однак за пропущеними партенопейці лише десяті. Бездарна оборона змусила команду Бенітеса лише мріяти про ЛЧ. До "Роми" мінус 4, до "Лаціо" мінус 3. Навіть якщо римляни зіграють з вигідним для "Наполі" підсумком, останньому потрібно брати очки на полі "Юве" в найближчому турі. А ми вже бачили, що навіть розбавлений резервістами туринський чемпіон не робить поступок нікому тим паче вдома.
 
Тарас Котів, Футбол24