УКР РУС

"Ілсінью схопили судоми, але я не поспішав із заміною". Як "Шахтар" та "Динамо" билися за путівку у фінал Кубка УЄФА

7 травня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про унікальний єврокубковий півфінал, в якому зіграли два українські клуби.

Подвиги київського "Динамо", яке наприкінці 90-х пробилося у півфінал Ліги чемпіонів, упродовж багатьох років залишалися найкращим досягненням українського клубного футболу. Поки не настав сезон 2008/09. Одразу три наші клуби – "Динамо", "Шахтар" і "Металіст" – синхронно взялися за справу, долаючи суперника за суперником.

Інтереси двох представників УПЛ перетнулися вже в 1/8 фіналу. "Динамо" мінімально обіграло "Металіст" на власному полі (1:0), а у Харкові драматично поступилося 2:3, хоча завдяки виїзним голам пробилося у наступний раунд турніру. Взагалі-то восени команда Юрія Сьоміна стартувала у Лізі чемпіонів, проте у компанії "Арсенала", "Порту" і "Фенербахче" посіла лише 3-ю сходинку, яка вивела її в 1/16 фіналу Кубка УЄФА.

Аналогічно у другому за значенням єврокубку опинився і "Шахтар". Донеччани пропустили у плей-офф Ліги чемпіонів "Барселону" і лісабонський "Спортінг", натомість впевнено випередили "Базель". У лютому 2009-го "гірники" впоралися з "Тоттенхемом" (2:0, 1:1), потім пройшли московський ЦСКА (0:1, 2:0) і "Марсель" (2:0, 2:1). Натомість "Динамо", окрім "Металіста", вибило із єврокубків "Валенсію" (1:1, 2:2) та ПСЖ (0:0, 3:0).

Ажіотаж перед українським півфінальним Класичним – зашкалював. Градус протистояння між обома грандами вже багато років перебував на максимальній позначці, а тут ще й такі ставки на кону! На жаль, можливості тодішніх арен "Динамо" і "Шахтаря" були дуже скромними. Стадіон "Динамо" імені Валерія Лобановського міг прийняти менше 17 тисяч глядачів, РСК "Олімпійський" у Донецьку – трохи більше 25 тисяч.

Спершу команди зустрілися у Києві. Австрійський арбітр Конрад Плауц зафіксував нічию 1:1. "Динамо" вело в рахунку після автоголу Чигринського, проте у другому таймі становище вирівняв Фернандінью. Перед матчем-відповіддю кияни опинилися в гіршій позиції – у Донецьку належало перемагати, або принаймні не програти, забивши при цьому мінімум 2 голи.

Відкривати рахунок "динамівці" могли вже на 4-ій хвилині. Алієв знайшов Бангуру, форвард виграв боротьбу в Іщенка, але пробив поруч із дальньою стійкою. "Шахтар" відповів через кілька хвилин небезпечним ударом Жадсона. Це була пристрілка бразильця, бо вже на 17-й хвилині він результативно завершив передачу Луїса Адріано, приклавшись із 14 метрів у "дев’ятку” – 1:0.

"Динамо" потрібно було відповідати – хоча б одним голом для початку. Але в атаці справи у підопічних Сьоміна спершу не клеїлися. Зате побільшало жорсткої боротьби. На 32-ій хвилині Алієв і Срна не зуміли уникнути жорсткого зіткнення – капітан "гірників" оговтався швидше. А от хавбеку киян больовий шок пішов на користь. Через кілька хвилин після цього епізоду Алієв потужно приклався зі штрафного, а Вукоєвіч підправив м’яч у ворота. Проте португальський арбітр Олегаріу Бенкеренса гол скасував – хорват перебував в офсайді.

У перерві Юрію Сьоміну вдалося підібрати необхідні слова, щоб мотивувати свою команду. "Динамівці" вийшли на другий тайм і одразу ж зрівняли рахунок, розігравши шикарну комбінацію із глибини поля. Алієв отримав дружній пас від Мілевського і розрізав оборону "Шахтаря", вивівши Бангура на побачення із Пятовим. Форвард не став наближатися до голкіпера, а пробив у кут воріт – 1:1.

Здалося, що "гірники" на якусь мить опинилися у стані гроггі. Гості могли брати їх "тепленькими", але, як і Володимир Кличко в бою проти Ентоні Джошуа, моментом не скористалися. "Динамівці" відійшли в оборону і вирішили діяти на контратаках. Натиск "Шахтаря" наростав з кожною хвилиною. У середині другого тайму Богуш вкотре помилився, випустивши м’яч із рук, але одразу ж реабілітувався, парирувавши добивання від Ілсінью. Під кінець матчу бразильський вінгер діяв лише на морально-вольових, проте саме йому судилося стати головним героєм.

"Ілсінью кілька разів сигналізував мені, що потребує заміни, – розповів щасливий Мірча Луческу на післяматчевій прес-конференції. – Та й хлопці кричали, що він не може грати – його почали хапати судоми, і, природно, ми готували Ілсінью заміну. Але у мене було передчуття, що він ще не сказав свого останнього слова. Тому я не поспішав з цією заміною, і, як виявилося, недарма".

На 88-ій хвилині Бадр Ель Каддурі прогавив діагональ Вілліана на Ілсінью, той прийняв м’яч, обіграв Юссуфа і обвідним ударом надіслав “пакуночок" під дальню стійку – 2:1. "Динамо", яке вже очевидно сподівалося на овертайм, заметушилося в авральному порядку – для порятунку залишалося хвилини 4. Але крім удару відчаю від Алієва, коли Пятов перевів м’яч на кутовий, згадати нічого.

"Шахтар" вперше в історії пробився у фінал єврокубка, РСК "Олімпійський" потонув у святкуванні, а Рінат Ахметов на радощах запросив команду на урочисту вечерю.

Кубок УЄФА 2008/09. Півфінал, другий матч

"Шахтар" – "Динамо" – 2:1

Голи: Жадсон, 17, Ілсінью, 89 – Бангура, 47

"Шахтар": Пятов, Рац, Хюбшман, Чигринський, Іщенко, Гай (Вілліан, 70), Жадсон, Ілсінью (Лєвандовскі, 90), Срна, Фернандінью, Адріано (Гладкий, 70)

"Динамо": Богуш, Ель Каддурі, Сабліч, Юссуф, Бетао, Єрьоменко (Корреа, 76), Алієв, Нінковіч, Вукоєвіч, Мілевський, Бангура

"Коли ми дивилися на вболівальників, які галасували і підтримували нас, всі грали, пересилюючи втому, – зізнався капітан Даріо Срна. – Ми казали самі собі і один одному: "давай, давай". Тому і вдалося проявити характер. Після пропущеного м'яча трохи впали духом, але наприкінці Ілсінью забив переможний гол, з чим його і вітаю. Головне, що "Шахтар" пройшов у фінал Кубка УЄФА".

Натомість у таборі "Динамо" посипали голову попелом. "Ми припустилися двох помилок, "Шахтар" – однієї, тому й програли, – підсумував Юрій Сьомін на післяматчевій прес-конференції. – Чи дорікаю собі? Завжди є в чому собі дорікнути. Думаю, кожен, хто сьогодні брав участь у матчі, може собі в чомусь дорікнути".

"Зіграли краще, ніж в Києві, – вважає Горан Сабліч. – Але для того, щоб грати у фіналі, не можна пропускати наприкінці матчу". Станіслав Богуш, який достатньо напомилявся, хоча у пропущених голах його провина – мінімальна, був ще категоричніший: "Це найбільш болюча поразка в моїй кар’єрі”.

Коли пристрасті трохи вщухли, а "Шахтар" обіграв у фіналі "Вердер", Олександр Алієв – напевно, найкращий гравець "Динамо" у донецькому матчі – дав розгорнуте інтерв’ю, в якому спробував розібратися у причинах фіаско.

"Починаю, уявіть, думати, що навіть якщо б тоді ми забили в ворота Пятова три голи, у підсумку пропустили б чотири, – зізнався хавбек. – Не вважаю, що "Шахтар" нас обіграв – ми самі йому поступилися".

Тим не менше, сезон 2008/09 досі залишається для "Динамо" найкращим в епоху після Лобановського. Окрім виходу в півфінал Кубка УЄФА команда Сьоміна здобула чемпіонський титул, відірвавшись від "Шахтаря" на нечувані 15 очок.

Сторінка автора у Facebook

Жест Мілевського, шапка Луческу і сльози Гармаша. Топ-26 ретрофото українського "Класичного"