УКР РУС

Ігор Суркіс: Нема резону шукати заміну Ярмоленку в найкоротші терміни

29 серпня 2017 Читать на русском

Президент Динамо Ігор Суркіс розповів про деталі трансферу Андрія Ярмоленка в дортмундську Борусію.

"Трансфер Ярмоленка схожий із переходом Шевченка в Мілан? Така ж думка прийшла мені в голову після виконання всіх формальностей нинішнього переходу. Пам'ятаю, як ми зі сльозами на очах розлучалися з Шевченком на рубежі століть, але потім – пишалися зробленою ним блискучою кар'єрою. Один Андрій залишав Динамо зовсім молодим, інший – йде в більш зрілому за футбольними мірками віці. Але ми з Ярмоленком обговорювали і ось який момент: якщо Шевченко, ставши світовою суперзіркою, повернувся в кінці кар'єри до витоків, чому б і його тезці, сумлінно відпрацювавши контракт в Борусії, не повернутися в рідний клуб?

В якій якості це буде можливо – інше питання. Поки ж можу сказати, що, прощаючись, ми потиснули один одному руки – і зберегли взаємну повагу. Підкреслю, що Ярмоленко завжди поводився порядно – незважаючи чутки і думки малоавторитетних телевізійних експертів.

Готовий підтвердити, що німецька пропозиція виявилося найвищою за всі роки. Але разом з тим підкреслю, що в Дортмунді інтерес до Андрія виявили не з кондачка: за ним стежили не один рік. А та обставина, що наші переговори велися безпосередньо з президентом Борусії, а не через агентів, говорить про серйозність намірів клубу, за який ми тепер всі разом вболіватимемо.

Великі угоди люблять тишу. Ажіотаж нашому контакту з колегою з Борусії міг тільки перешкодити. Повторюся: агентів ми в наші переговори не втручається абсолютно. Пропозиція по Ярмоленку надійшло безпосередньо в Динамо, деталі обговорювалися з президентом дортмундського клубу віч-на-віч. Звичайно ж, не обійшлося без нюансів, але ми швидко про все домовилися.

Хто замінить Ярмоленка? Будьте впевнені: якби перехід Андрія стався на місяць раніше, ми би неодмінно зміцнили його позицію більш досвідченим футболістом, ніж ті, хто є зараз в нашому розпорядженні. Однак підшукувати лідеру заміну в найкоротші терміни і робити необдумані покупки резону немає.

Тим більше, що перед ухваленням рішення по трансферу Ярмоленка я обговорив питання з головним тренером. І, чесно кажучи, ще більше заповажав Хацкевича. Інший би на його місці став наполягати на негайному підсиленні складу, нив і стогнав, але Олександр Миколайович лише дав зрозуміти: вважає, що Андрій цей перехід заслужив.

Поспішати ми не будемо: попрацюємо системно на трансферному ринку, і якщо взимку у нас збережеться потреба в кадровому зміцненні, позицію підсилимо. Не виключаю, що підтягнеться до цього часу хтось із талановитої молоді: є Ледньов, Кравченко ... Чому б не дати їм шанс: не побоявся ж Юрій Сьомін підпустити до основи 18-річного Ярмоленко, а Валерій Газзаєв – поставити його в основу, незважаючи на жорстку критику з боку ваших колег.

Наш курс – українізація складу і довіра вихованцям клубної академії. Досвід Вереса, який мало не відібрав напередодні очки у Шахтаря, свідчить про те, що на рівних з найсильнішими командами чемпіонату можна грати і без легіонерів ...

Говорять, що трансфер Ярмоленка – перший крок до розпродажу Динамо? Запропонував би їм нарешті визначитися, яких кроків вони від Суркіса чекають. Не продаю Ярмоленко – погано. Тримаю, мовляв, хлопця в золотій клітці і не даю розвиватися. Продав – теж не слава Богу. Розпродавати команду я не збираюся, а що стосується Андрія ... Нам надійшла шикарна пропозиція, я хлопця обіцяв відпустити в топ-клуб. Було б гірше, якби не стримай я свого слова", – сказав Суркіс в інтерв'ю Спорт-Експрес в Україні.

Конкуренти, нові виклики, шанси та труднощі. Перспективи Андрія Ярмоленка в Борусії

Нагадаємо, що Ярмоленко підписав з Борусією 4-річний контракт. Орієнтовна сума трансферу – 25 мільйонів євро.