УКР РУС

Ігор Калінін: Ми з Полтавцевим відповіли відмовою на пропозицію здати гру, але мені на картку надійшло 40 тисяч гривень

30 січня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Ігор Калінін, гравець "Зорі", якого звинуватили в причетності до організації матчів з фіксованим результатом, першим в Україні пройшов процедуру перевірки на детекторі брехні і у відвертому інтерв'ю "Футбол 24" розповів про всі подробиці скандалу.

"Від початку не склалися стосунки з Юрієм Вернидубом"

- Ігоре, ти прийшов в "Зорю" у січні 2015-го року. До цього були виступи за "Іллічівець", і ти пробував свої сили в "Зеніті" і "Металісті". Як виник варіант з "Зорею"?

- Мені подзвонив агент Вадим Шаблій, сказав, що є контракт. Сказав, що якщо я хочу - можемо підписати. Я подумав, а чому б і ні, хороший клуб. Підписав.

- Ти їздив на перегляд у "Зорю"?

- Ні, без перегляду.

- А зараз з Вадимом співпрацюєш, він як і раніше твій агент?

- Так і є.

- Як тебе прийняли в команді, в колективі "Зорі"?

- У команді колектив супер, всі хлопці хороші. Та й з Сергієм Васильовичем (Рафаїловим - прим. "Футбол 24") ніяких проблем не було. Від початку не склалися стосунки з Юрієм Вернидубом. Просто я приїхав травмований. Він мені сказав, щоб я поїхав потренувався з дублем. Я почав переживати, розлютився, підвищив голос, і з того моменту у нас якось не заладилося. Коли вони були на зборах у Туреччині, я був у дублі, і в березні я вже повернувся в першу команду.

- А з керівництвом клубу жодних проблем у спілкуванні не було?

- Із Сергієм Васильовичем спілкуюся нормально.

- До того, як потрапити в "Зорю", ти стикався з самим поняттям договірних матчів, чув від знайомих гравців щось про це?

- Чув про матч "Металіст" - "Карпати", а так знаю тільки, що в Італії були якісь проблеми з цим.

- В українському чемпіонаті хвороба сумнівних матчів продовжується вже тривалий час. Тренери і керівництво спілкувалися з командою з цього приводу?

- Комітет з етики приїжджав, розмовляли з нами, але це нормально. У команді були збори, на яких говорилося про існування такої проблеми, просили бути акуратними, не вестися на це.

- Ти тренувався в основному з першою командою. А які стосунки тебе пов'язували з гравцями молодіжного складу?

- Ніякі. Я був місяць з ними в Кременчуці, а потім поїхав в березні в Запоріжжя, і все. Ні з ким з молодіжного складу близько не спілкувався.

"Перед грою до нас з Полтавцевим звернулися, мовляв, чи згодні ми здати гру"

- Керівництво "Зорі" публічно заявило про те, що в команді є гравці, які беруть участь у матчах з фіксованим результатом. З команди відрахували 11 осіб, а тебе звинуватили як одного з організаторів сумнівних матчів. Хто перший повідомив тобі про це?

- Ніхто мені не повідомляв. Те, що мене вважають організатором, я взагалі не знав, прочитав про це в пресі. Я поїхав з команди 8-го листопада. Я прийшов на тренування, і Вернидуб мене запитав, чи знав я про це. Я сказав, що так, знав, але участі не брав. Виходить як - цим малим дали гроші якісь, а після цієї гри мені впало на картку 40 тисяч гривень. Перед грою до нас з Полтавцевим звернулися, мовляв, чи згодні ми здати гру. Ми відповіли, що не згодні і попередили їх, щоб більше не зверталися до нас з такими пропозиціями, а якщо таке знову повториться - ми про все розповімо.

- А хто це пропонував?

- Усі, хто брав участь у матчі. Серед них не було тільки, по-моєму Бородая, Квашука, ну і нас з Полтавцевим. Ми приїхали, там був Слюсар - він нам пропонував, говорив, що інші вже погодилися і запитав, чи згодні ми програти матч. Ми відповіли відмовою. На наступний день мені на картку прийшли гроші з оповіщенням в смс і зазначенням міста, звідки була здійснена операція - з Кременчука. Я подзвонив Слюсару та запитав, що це таке. Він сказав, що це гроші за те, що ми з Полтавцевим не розповіли. Потім подзвонив Полтавцеву, зійшлися на тому, що ці гроші нам не потрібні.

- Тобто ці гроші були розраховані на вас з Полтавцевим?

- Так, але просто Слюсар знав номер моєї картки, тому що за 4 дні до цього я йому продав бутси. Я спеціально ще робив роздруківку банківську, що він мені дійсно скидав 3200 за бутси. Він знав номер моєї картки. Але мені не потрібні ці гроші, як і Полтавцеву.

Я їх зняв, щоб віддати Слюсару, але зустрітися з ним мені не вдалося, він потім вже не брав трубку. Я хотів перекинути йому ці гроші назад, але у мене не було його реквізитів.

У підсумку ці гроші в мене досі лежать, я їх не чіпав, якщо потрібно, я можу їх хоч зараз віддати в фонд розвитку українського футболу, наприклад. Я їх зняв, але вони мені не потрібні. Так сказав і Полтавцев. У мене була хороша зарплата, а що таке 20 тисяч гривень - це смішно.

Я прийшов на тренування, а Вернидуб мене питає - приходили мені гроші чи ні. Я відповів, що приходили. Після цього він мені сказав, що не хоче мене бачити в команді і відправив розмовляти з Сергієм Васильовичем Рафаїловим. Наступного дня ми прийшли з Полтавцевим до Сергія Васильовича, пояснили йому ситуацію. Він сказав, щоб ми почекали до 14-го листопада і тоді все вирішиться, а поки потренуватися індивідуально. А там ще була пауза, з 8-го по 12-е грала збірна і 12-13-го медогляд. Я погодився, ми тренувалися індивідуально. Настало 14-те число, я був у Києві, але мені ніхто не дзвонив, і я нікому не дзвонив. А потім побачив таку заяву, що нібито я організатор. Я не знаю, хто саме це написав, я дзвонив цим хлопцям, вони трубку не брали і на дзвінки журналістів теж не відповідали.

- Як ти вважаєш, чому саме на тебе вказували гравці, які були замішані в сумнівних матчах?

- Між нами конфліктів ніяких не було. Я не можу залізти до них у голову. Напевно, тому що я приїжджий, приїхав з першої команди. Тим більше, я був старший. Їм простіше було домовитися між собою і вказати на мене як на найстаршого, який це організував. Це моє припущення.

"Вернидуб прямим текстом мені сказав, щоб я забирався з команди"

- Сергій Рафаїлов перший озвучив інформацію про те, що твоє ім'я фігурує в пояснювальних записках гравців...

- Так, але що йому треба було приховувати? Не він же примушував їх це писати. Якщо він розповів, значить, повинен був, я б теж озвучив на його місці. Просто річ у тому, що мені ніхто не дав висловитися. Це зараз ми розібралися в ситуації. Мене засмутило те, що проводилося розслідування в односторонньому порядку. Чому їм дали написати пояснювальну, а мені ні?

- А тобі не говорили, відрахований ти з команди чи ні?

- Ми ось лише зараз, за взаємною згодою, розриваємо контракт. Я самовільно не покидав команду. Так могли сказати, тому що я не подзвонив Сергію Васильовичу 14-го числа, хоча розмова у нас була в кабінеті про те, що він мені подзвонить в цей день. Я був у Києві, ні від кого не переховувався, але мені ніхто не подзвонив. А Вернидуб прямим текстом мені сказав, щоб я забирався з команди.

- А тренер взагалі бачив тебе до того, як ти прийшов у команду? Може, в цьому була проблема ваших взаємин?

- Я не можу судити, я не тренер. Їм потрібен був лівий захисник, мені запропонували - я погодився. У клубі ж є селекціонери. Я Вернидуба перший раз в житті особисто побачив, коли приїхав в "Зорю". У мене були проблеми з коліном, я відновлювався в Барселоні, а потім приїхав до Туреччини на збір, але мені 12 днів ще не можна було тренуватися. До кінця першого збору залишалося кілька днів. Тренер мені сказав, що мені немає сенсу залишатися, а краще повернутися до Кременчука в дубль, а потім вже, після зборів, приєднатися до основної команди. Мені це не сподобалося, я розлютився. Напевно, на цьому і зав'язався якийсь конфлікт. Але я все одно залишився в Кременчуці, а через місяць приєднався до першої команди.

- Коли ти вже тренувався з першою командою, тренер був тобою задоволений?

- Коли я приїхав в березні, він був мною задоволений, говорив, що всі дані у мене є. Але від нього я чув таку фразу: "Ставай мужиком". Я не знаю, що він мав на увазі, не розумію, що треба було робити. Мені здається, що він до мене упереджено ставився.

Я від нього багато про себе чув. Він же говорив про те, щоб я пройшов детектор брехні. Я без питань це зробив, цікаво, що він сказав би тепер. Я знаю, що я ні в чому не винен. Я приїхав, довів, що я не винен і все. От мені зараз всі скидають посилання (дістає телефон, шукає статтю - прим. "Футбол 24"), Вернидуб говорив: "Я подивився останній "Профутбол", і ті ж слова Ігоря Калініна, мені дуже б хотілося, щоб він пройшов детектор брехні. Якщо він дійсно не брехав, я буду першим, хто принесе повні вибачення...". Це його слова.

- А чия була ініціатива пройти детектор брехні?

- Це Сергій Васильович організував. Я ж казав, що готовий у будь-який час пройти перевірку на поліграфі. Це було в моїх інтересах довести свою непричетність. Сергій Васильович подзвонив, запитав, чи готовий я приїхати до Києва на призначений час і місце. Я погодився. Він тоді сказав, щоб я почекав, поки він домовиться і повідомить мені дату, час і куди приїхати. Він мені написав, а в понеділок я вже приїхав і пройшов процедуру.

Якби зараз все відбувалося, то я б розповів відразу про те, що до нас хлопці підходили, пропонували. Але ми тоді пошкодували їх, думали, один раз помилилися, молоді все-таки. Попередили їх, що ще раз якщо дізнаємося - розповімо. Я не думав, що це може обернутися для мене таким результатом.

- Як відчуття від процедури? Все-таки не щодня футболісти проходять таке...

- Не хвилювався. Тільки переживав, щоб сам поліграф не допустив помилку. А так я був упевнений в собі, мені нема чого приховувати. Це звичайно нові відчуття, в чомусь мені було навіть цікаво. Але складного нічого не було. Коли повідомили результат, я був дуже задоволений. Стало легше, адже це була пляма на моїй репутації, хотілося довести свою правоту.

- З "Зорею" ви вже розірвали контракт за взаємною згодою?

- Ще ні, процес іде.

- Зараз, коли ти довів свою правоту, чого ти прагнеш? Ти хочеш суду, публічних вибачень,чи, можливо, компенсації за моральний збиток?

- Мені не потрібна грошова компенсація, нічого такого. Сергій Васильович мені сказав сам, що вони публічно вибачаться переді мною. Мені цього достатньо. Футбол - це моя робота, мені потрібно очистити свою репутацію, щоб далі грати. А ці хлопці, які брали участь у такому, я не знаю, як вони будуть далі грати.

- А в комітеті з етики та чесної гри що говорять?

- Я їм надіслав листа, перед тим як їхати сюди, що буду проходити таку процедуру, повідомив, що вони можуть теж бути присутніми, якщо їм цікаво.

"Через те, що я поїхав в "Зеніт", Петраков говорив, що я зрадник"

- Перед тим, як приїхати до Києва на перевірку, ти де знаходився?

- Я в Керчі весь цей час був.

- Питання трохи не по темі. А складно взагалі було добиратися до Криму?

- Та ні, ніяких проблем. Сів тут на поїзд, доїхав, а там вже таксист мене зустрів, проїхав через кордон за годину і все.

- У тебе зараз російське громадянство?

- Ні, у мене українське громадянство, український паспорт.

- А що зі збірною, у тебе були конфлікти з Петраковим?

- Через те, що я поїхав в "Зеніт", він говорив, що я зрадник. Але це його думка.

- А зараз ти де хотів би грати, в Росії чи в Україні? Є якісь пріоритети?

- Ніяких пріоритетів немає. Просто хочу грати у футбол і все. Варіантами працевлаштування займається мій агент.

- Просто коли ти їхав в "Зеніт", була інформація, що ти не будеш вважатися легіонером...

- У мене немає російського громадянства. Як це я не буду вважатися легіонером? Я живу в Україні і за збірну грав. Я навіть не знаю, як робиться це футбольне громадянство. Коли я поїхав в "Зеніт", в цьому і була проблема, що я легіонер. Я ж потім і за збірну грав після "Зеніту".

- А що зараз заважає грати?

- Поки процес розірвання контракту з "Зорею" ще не завершився, не можу грати за інші команди. Як тільки процес завершиться - поїду в нову команду. Є кілька варіантів вже.

- Той період часу, коли ти покинув "Зорю", але як і раніше був на контракті, ти отримував зарплату?

- Ні, не отримував. Коли мені сказали, щоб я з команди забирався, то я поїхав і все, не отримував нічого. Якби мені в письмовій формі це зробили, то, можливо, вже давно б розірвали контракт. Мені не потрібні гроші від "Зорі", зароблю ще, нічого страшного. Головне - щоб документи віддали.

- Із Сергієм Васильовичем спілкувалися після того, як перевірка на поліграфі закінчилася?

- Так, спілкувалися. Він повідомив, що все гаразд, президент теж вже в курсі. Сказав, що у них теж була така версія, що нібито я був чужим для тих хлопців, з якими був у Кременчуці, тому вони вирішили на мене написати.

- В найближчі дні можна очікувати якихось офіційних вибачень від "Зорі"?

- Сподіваюся, так. Сергій Васильович сказав, що повинні повідомити про мою непричетність. А особистих вибачень мені не потрібно, тим більше від Вернидуба. Це суто його особиста думка, яку він висловив.

Олександр Москаленко, Руслан Меженський, Футбол 24