УКР РУС

Ібрагімовіч і "Барселона" – на колінах перед Шевою. Топ-10 головних подій у кар’єрі Андрія Шевченка

29 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Найкращому футболістові України часів Незалежності виповнюється 40 років. "Футбол 24" згадує все найголовніше.

Дебют у "Динамо"

Андрій Шевченко розпочинав з того, що став найкращим бомбардиром "Динамо-2" за підсумками сезону 1993/94. Юний футболіст забив 12 м'ячів, чим привернув увагу тренерського штабу першої команди, яку тоді очолював Йожеф Сабо. Восьмого листопада 1994-го Андрій вперше вийшов у Вищій лізі – це був матч проти "Шахтаря" в Донецьку. Ну а дебютного голу за "Динамо" у чемпіонаті України довелося чекати менше місяця. Першого грудня 18-річний Шева розписався у воротах "Дніпра". Більше того, вже 8-го грудня зірочка змусила капітулювати самого Олівера Кана, коли "Динамо" на "Олімпійському" поступилося "Баварії" в матчі Ліги чемпіонів (1:4). Кажуть, німці були в такому захопленні від його гри, що одразу ж запропонували киянам трансфер. Проте Шева залишився у Києві.

Хет-трик на "Камп Ноу"

Вперше про "Динамо" загалом і Шевченка зокрема футбольна Європа абсолютно серйозно заговорила восени 1997-го. У третьому турі Ліги чемпіонів команда Лобановського розтрощила "Барселону" у Києві – 3:0. А приїхавши на "Камп Ноу", лише утвердила свою повну перевагу, декласувавши каталонців – 4:0.

Три м’ячі на свій рахунок записав Андрій Шевченко. У наступному сезоні від Шеви постраждають інші гранди – "Баварія", "Реал" та "Арсенал", але саме ця перемога назавжди увійде в золоту колекцію нашого футболу.

Перехід у "Мілан"

Наприкінці сезону 1998/99 "Динамо" та "Мілан" узгодили всі необхідні деталі трансферу Андрія Шевченка на "Сан-Сіро". За нападника італійцям довелося викласти 25 мільйонів доларів – дуже солідну за тодішніми мірками суму. Андрій довго не "запрягав", і вже у першому своєму матчі в Серії А відзначився дебютним голом за "россонері" - у ворота "Лечче". Загалом у дебютному сезоні Шевченко "настріляв" 24 голи і став найкращим бомбардиром чемпіонату Італії.

Тріумф у Лізі чемпіонів

"Мілан" без проблем фінішував на першому місці в обох групових етапах. Спершу випередив "Депортіво", "Ланс" та "Баварію", а потім – "Реал", дортмундську "Борусію" і московський "Локомотив". У плей-офф здолав опір "Аякса" і запеклих суперників з "Інтера". Далі – лише фінал на "Олд Траффорд". Основний час та овертайм проти "Ювентуса" закінчилися внічию 0:0. Доля титулу вирішувалася у серії пенальті, де вирішальний удар завдав саме український форвард.

Перше Скудетто

Попри високу результативність Шевченка "Мілану" ніяк не вдавалося здобути чемпіонство. Це трапилось аж у сезоні 2003/04. "Россонері" на 11 очок випередили "Рому" і на 13 – "Ювентус". Велетенський внесок у здобуття Скудетто здійснив Шева, який забив 24 м’ячі. А це – черговий титул найкращого снайпера Серії А.

Золотий м’яч

Скудетто, титул найкращого бомбардира сезону в Італії плюс Суперкубок країни. До цього всього Шева додав впевнений старт збірної України у відборі до ЧС-2006. Восени Андрій забив 4 голи у ворота Греції, Грузії та Туреччини. Особливо феєричним видався матч у Стамбулі, де наша національна команда перемогла 3:0, а лідер оформив "дубль". 13 грудня 2004-го українець здійняв над головою "Золотий м’яч". Голоси електорату розділилися таким чином: Андрій Шевченко – 175, Деку – 139, Роналдінью – 133.

Чемпіонат світу

Зіграти на Мундіалі – мрія усіх футболістів без винятку. У 2006-му збірна України поїхала на чемпіонат світу у Німеччину, де зуміла дійти до чвертьфіналу. Андрій Шевченко відзначився двічі – у воротах Саудівської Аравії та Тунісу. Це був єдиний світовий форум у кар’єрі нашого форварда. Єдиним він поки що залишається і для збірної України.

Повернення у "Динамо"

Перехід з "Мілана" у "Челсі" виявився невдалим рішенням для Шевченка. У команді Моурінью форвард не зумів зіграти бодай на 50 відсотків того, що було в Італії. Можливо, вплинули дві складні операції, травма спини. У 2008-му Шева повернувся у "Мілан", але це вже був не той грізний форвард, який доводив "Сан-Сіро" до екстазу. Догравати приїхав у "Динамо". 29 серпня 2009-го сторони уклали контракт, а на перший матч футболіста у чемпіонаті України прийшов повний стадіон. "Я знав, що мене люблять у Києві, але навіть уявити не міг, що настільки сильно", - зізнався зворушений Шева.

Євро-2012

Чемпіонат Європи, який Україна приймала спільно з Польщею, став лебединою піснею Андрія Шевченка, яко гравця. У першому турі його "дубль" у ворота Швеції дозволив нам відсвяткувати першу і поки що останню перемогу на єврофорумах. Ці голи – прощальні для Шеви у футболі. Після закінчення Євро капітан заявив про те, що міняє бутси на елегантні мешти і йде у політику.

Початок тренерської кар’єри

Стати головним тренером збірної України Шевченку пропонували ще наприкінці 2012-го, але тоді він відмовився і записався на тренерські курси. Трохи більше трьох років знадобилося Андрієві Миколайовичу, щоб відчути у собі сили до серйозного виклику. Спершу він увійшов у тренерський штаб Михайла Фоменка, але після провалу на Євро-2016 самостійно очолив головну команду. Дебют припав на матч першого туру відбіркового циклу ЧС-2018 проти збірної Ісландії при порожніх трибунах "Олімпійського". У підсумку – лише нічия 1:1. Але все тільки починається!

Сторінка автора у Facebook

"Ми хочемо побудувати команду, яка буде виконувати завдання". Андрій Шевченко – про тренерський дебют, філософію і якою бачить в майбутньому збірну України