УКР РУС

І чужим, і нашим або Повний штиль на Дніпрі

9 листопада 2015
Автор: Андрій Омельницький

Минулого тижня стартувало друге коло єврокубків. У Лізі чемпіонів за два тури до фінішу групового раунду дві команди забезпечили собі вихід у плей-оф - мадридський «Реал» із мінімальним рахунком здолав ПСЖ, а санкт-петербурзький «Зеніт» переміг «Ліон».

Якщо футболісти з берегів Неви єдині в цій ЛЧ, хто поки що не втратив жодного очка, то «вершкові» — єдина команда, яка ще не пропускала м’ячів. Окрім згаданих колективів, не знають смаку поразки туринський «Ювентус», «Барселона» і «Порту».

На відміну від попереднього туру, українським командам цього разу вдалося «залишити автограф» у воротах суперника. Донецький «Шахтар» уперше в цій Лізі чемпіонів забив і не пропустив, здобувши перші залікові бали. З нулем у графі «очки» на разі залишився лише тель-авівський «Маккабі». З перших секунд матчу «гірники» дали зрозуміти, що серйозно налаштовані на перемогу. В результаті зробили на «Львів-Арені» зі шведським «Мальме» те, що Тузик зробив із грілкою. Гол Олександра Гладкого став для донеччан сотим у групових турнірах ЛЧ. Це додало підопічним Мірчі Луческу впевненості, і вони довели справу до розгрому. Нарешті і в єврокубковому матчі зумів відзначитися найкращий на цей момент бомбардир української прем’єр-ліги Алекс Тейшейра. Рахунок 4:0 зробив «Шахтар» фаворитом у боротьбі за третю сходинку в групі.

Неоднозначні емоції після матчу-відповіді з лондонським «Челсі» залишило київське «Динамо». Персоною «намбер ван» у киян став Александр Драґовіч, який у першій половині зустрічі після подачі екс-гравця донецького «Шахтаря» Вілліана з правого флангу головою переправив м’яч у власні ворота. Зрівнявши на 78-ій хвилині рахунок, австрієць міг стати водночас і героєм поєдинку. Однак знову нашкодив невгамовний Вілліан, який через п’ять хвилин після голу Александра ідеальним ударом зі штрафного відправив круглого в ближній верхній кут воріт Шовковського, врятувавши, можливо, Жозе Моуріньо від звільнення. Після цього в «динамівців» не залишилося ні часу, ні сил, щоб відквитати різницю в рахунку.

Попри програш у поєдинках з основним конкурентом за вихід в 1/8 Ліги чемпіонів, підопічні Сергія Реброва змогли нав’язати «аристократам» боротьбу. Шанси киян на вихід із групи залишаються, але вони надто мізерні…

Максимум очок у цій Лізі Європи за стартові чотири тури здобули «Наполі» і віденський «Рапід». Єдиний представник України в цьому турнірі — дніпропетровський «Дніпро», схоже, втратив шанси на єврокубкову весну. Причина цього — дві поспіль «сухі» поразки від конкурента за путівку у плей-оф — французького «Сент-Етьєна». Дніпропетровці зовсім не були схожі на фіналістів попереднього розіграшу Ліги Європи. У грі синьо-білих не було ні краплини азарту. Навіть, якщо взяти до уваги «вкрадений» арбітром наприкінці першого тайму гол Євгена Селезньова.

Тепер для виходу з групи «дніпрянам» не лише потрібно виграти матчі, які залишилися, а й сподіватися на виграш «Русенборга» у «Лаціо», або, що французи в останніх двох турах наберуть щонайбільше очко. Підопічних Мирона Маркевича влаштує й один заліковий бал, але лише якщо «Сент-Етьєн» програє останні матчі. Такі варіанти здаються малоймовірними, тому, швидше за все, наступного року єврокубкова весна буде без «Дніпра»…