УКР РУС

Хто такий Джуніор Ахіссан: новий Жервінью, чи африканська помилка "Динамо"?

29 липня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" знайомить із Джуніором Ахіссаном, можливо, першим іноземним новачком київського "Динамо" в літнє трансферне вікно.

Івуарійський хлопець, який нещодавно розмістив в своєму Фейсбуку фото із Резо Чохонелідзе, підняв багато запитань серед фахівців і вболівальників стосовно своєї появи поруч із генеральним директором "Динамо", та ще й і з папірцем, схожим на контракт (навряд чи це твір на вільну тему). Офіційно про підписання цього парубка кияни ще не сказали, але потрібно бути готовими до всього, тож пропонуємо познайомитися з Джуніором ближче.

Досьє

Ім'я: Джуніор Ахіссан Лендрі

Дата народження: 10.11.1996 (19 років)

Країна: Кот-д'Івуар

Позиція: атакувальний фланговий півзахисник / форвард

Трансферна вартість (за даними Transfermarkt.de): 100 тис. євро (остання зміна 25.05.2016)

Свою футбольну кар'єру Ахіссан, як і багато майбутніх африканських зірок, розпочав в місцевій футбольній академії (до речі, заснованій екс-гравцем збірної Франції Жаном-Марком Гію). Але його "Академія Івуар" на початку футбольного шляху ледь не стала для Джуніора причиною дострокового закінчення кар'єри. 17-річним хлопцем цікавилися європейські клуби, а його просто не відпускали, бажаючи зберегти футболіста в складі. Через це в Ахіссана і його сім'ї виник конфлікт з керівництвом клубу, а гравець просто перестав відвідувати тренування на знак протесту. В результаті Джуніор був близький до того, щоб зав'язати з футболом, але невдовзі таки оформив перехід до чемпіонату Росії, підписавши контракт із ФК "Крилья Совєтов".

Джуніор в Росії рятувався від холоду гарячим чаєм

Окрім своєї клубної кар'єри Джуніор Ахіссан неодноразово викликався до юніорських збірних Кот-д'Івуару. Знаковим є його виступ на ЧС-2013 серед збірних до 17 років. В одному з матчів івуарієць відзначився голом у ворота збірної Марокко. На батьківщині хлопця порівнювали із відомим вінгером дорослої команди Берега Слонової Кістки – Жервінью. Той свого часу непогано грав за "Лілль", "Рому" і лондонський "Арсенал".

Гол Ахіссана у ворота марокканців

В Росії футболіст провів майже рік, граючи за молодіжний склад "Крильєв". Ахіссан взяв участь у декількох матчах, а також відзначився парою голів. Чи то росіянам не підійшов африканець, або ж агент підшукав кращий варіант, але вже 12 липня 2016-го року Джуніор опинився в складі "Ольяненсе" (клуб 2-го португальського дивізіону). Про це було повідомлено на офіційному сайті клубу. Окрім цього там було сказано, що з івуарійцем було укладено угоду строком на один сезон. Ахіссан не встиг зіграти жодного офіційного матчу в футболці нового клубу (чемпіонат Португалії ще не стартував), але вже опинився в компанії генерального директора "Динамо" із контрактом та ручкою. Яким чином "Динамо" оформлюватиме цей перехід (як оренду, чи як вільного агента, якщо Джуніор розірвав стосунки з "Ольяненсе"), поки невідомо. Але в будь-якому разі, поява цього гравця викликає безліч питань до керівництва киян.

Що очікує на Ахіссана в "Динамо"?

Те саме фото гравця з Резо Чохонелідзе під час підписання контракту(?)

Одним із головних питань, які приходять на думку після такого трансфера (якщо він все ж офіційно відбудеться), є питання щодо доцільності знаходження Ахіссана в "Динамо". Кому більше потрібний цей перехід – клубу, гравцеві, чи його агенту? До речі, агент Джуніора – Дмитро Селюк, відомий своєю роботою із африканськими гравцями. Свого часу він привіз до донецького "Металурга" Яя Туре, який став зіркою міжнародного рівня. Але чи виправдає черговий івуарієць очікування киян...

Ахіссан із Лукманом Аруною, який вже досить довго перебуває в "Динамо", але досі не зміг розкритися

Розмірковуючи над місцем новачка в складі "біло-синіх", варто звернути увагу на його позицію. Судячи з усього, Жуніор грає на обидвох флангах атаки, де теоретично може замінити Ярмоленка чи Гонсалеса. При всій повазі до африканця і його таланту (якщо він все-таки в нього є), шансів витіснити зі складу недоторканного лідера киян, або ж Дерліса у нього обмаль. А є ще й Гусєв, який нещодавно перепідписав контракт, і Громов, котрий вже почав "підтягуватися" до основи після переходу з "Ворскли". Конкуренція в івуарійця буде суттєва, і це лише серед гравців першої команди. Якщо Ребров не знаходить місця Калітвінцеву чи М'якушко, то де гарантії, що невідомий 19-річний африканець заграє, ну хоча б на рівні цих гравців? Якщо ж його беруть не під основу, а в молодіжний склад, то питань стає ще більше. Як до цього трансферного ходу ставитимуться молоді вихованці киян, які так само чекають на свій шанс в першій команді? Відповіді на ці питання ми отримаємо вже незабаром, якщо Джуніор Ахіссан таки стане динамівцем.