УКР РУС

Хорватія вперше в історії перемогла Францію й залишила "Ле Бльо" на дні таблиці, Данія здолала Австрію та очолила групу

13 червня 2022 Читать на русском

У дивізіоні А в рамках 4-го туру Ліги націй збірна Хорватії била французів (1:0), залишивши їх на останній позиції в таблиці, а Данія вирвалась в лідери завдяки перемозі над Австрією (2:0). Звіт читайте на "Футбол 24".

Ліга націй 2022/23, Ліга А, група 1, 4-й тур

Франція – Хорватія – 0:1

Голи: Модріч, 5 (пен)

Данія – Австрія – 2:0

Голи: Вінд, 21, Сков Ольсен, 37

Франція після трьох поспіль матчів без перемог у Лізі націй опустилася на дно таблиці групи 1 дивізіону А, маючи в активі всього два очки. В таких умовах існував ризик вилетіти з еліти, тож у домашці проти Хорватії підопічним Дідьє Дешама була потрібна тільки перемога. Задля цього тренер кинув у бій Бензема, Мбаппе, Нкунку, Кімпембе й Кунде.

Втім, вже на 5-й хвилині господарі несподівано пропустили з пенальті. Його заробив Будімір – форварда при боротьбі за подачу з кутового чи то збив Конате, чи то Анте сам намалював падіння. Повтор чіткого розуміння не дав, однак арбітри вирішили, що фол був. Модріч реалізував 11-метровий, хоча Меньян вгадав напрям і навіть зачепив м'яч – 0:1! Це був перший і єдиний незаблокований удар хорватів до перерви.

Французи швидко перехопили ініціативу й полізли уперед, однак жоден із семи ударів в стартові 48 хвилин не можна було назвати небезпечним. Пригадати можна тільки постріл Нкунку з лінії півкола повз лівий кут (вийшло досить неточно) та вривання Діня на лівий край штрафного – м'яч після його удару з рикошетом пішов під ближню стійку, але влучив у зовнішній бік сітки. Все.

На другий тайм Дідьє Дешам кинув Павара й Чуамені, а пізніше на поле вийшов і Коман. Особливого зиску ці заміни не принесли. Франція, звісно ж, домінувала й створювала якісь моменти, однак майже всі вони не були гострими – уваги вартував тільки лонгшот Мбаппе та його ж постріл з правого краю карного майданчика. Обидва парирував Ліваковіч. Крім того, Дінь намагався намалювати пенальті, який не призначили.

Хорвати трималися дуже впевнено й навіть могли забивати другий гол (Меньян відбив удари Будіміра й Влашіча метрів з 20-ти). Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну, але доволі заслужену перемогу "картатих" над "Ле Бльо" – до речі, першу в історії. Франція з двома очками залишилась на дні таблиці групи 1. Хорвати, набравши 7 залікових балів, вийшли на другу сходинку.

У паралельному матчі Данія приймала Австрію. Зустріч обіцяла бути непростою для підопічних Каспера Юлманда, адже у Відні перемогти вдалося з великими труднощами – та і загалом команда Ральфа Рангніка здорово стартувала в турнірі. Після розгрому Хорватії вона дала бій данцям і впевнено захистила нічию з Францією.

В перші 15 хвилин австрійці підтвердили своє реноме, кілька разів спіймавши господарів на контратаках і завдавши три хороших постріли – двічі Шмейхелю довелося парирувати. Втім, Данія не поступалася в активності, а в наступні півгодини "пурпурова гвардія" захопила ініціативу, мало що дозволяючи супернику. Було проведено 9 ударів, з яких вдалося вичавити два голи: на 21-й хвилині Вінд відкрив рахунок, замкнувши простріл від Меле, а на 37-й Вінд ще й асист віддав – з його передачі відзначився Сков Ольсен. 2:0.

У перерві Ральф Рангнік провів потрійну заміну, а Каспер Юлманд – подвійну. Протягом другого тайму вони продовжували вносити кадрові й тактичні перестановки, тож гра на цьому відрізку виявилась дуже рівною. На жаль для вболівальників, таких же крутих моментів, як і в перші 45 хвилин, команди майже не створили. Тим не менш, Данія навіть у таких умовах виглядала активніше, ледь не забивши втретє на 90-й хвилині внаслідок лонгшоту Еріксена. Лінднер парирував.

Забити бодай ще один в цьому матчі так нікому й не вдалося, тож фінальний свисток зафіксував перемогу господарів з рахунком 2:0. Данія набрала 9 очок і очолила групу 1. Австрійці, маючи 4 залікових бали, опустилися на третю позицію.

Ліга націй: Ісландія з Ізраїлем поділили очки в битві за лідерство, Азербайджан завдяки голу-шедевру обіграв Білорусь