УКР РУС

Хорватія – Іспанія: анонс фіналу Ліги націй

18 червня 2023 Читать на русском

Збірна Хорватії побореться з Іспанією за титул переможця Ліги націй УЄФА 2022/23. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Сезон, що вже фактично минув, прозвали сезоном закритих гештальтів. Мессі став чемпіоном світу, Манчестер Сіті взяв Лігу чемпіонів, а Наполі завоював Скудетто. Втім, у фіналі Ліги націй-2023 можебути завершена ще одна історія.

Хорватське "золоте покоління" отримало останній шанс виграти золоті медалі у складі збірної. Модрічу вже 37 років, Перішічу – 34, Крамарічу – 31, Брозовічу – 30, Ковачічу – 29. Звісно, Кубок Ліги націй навіть близько не зрівняти з бронзою та сріблом чемпіонатів світу, але для лідерів "картатих" він отримав би велике символічне значення.

Як і для всієї країни. Балканці востаннє перемагали на міжнародному рівні аж у 1990 році, коли ЛЧ виграла Црвена Звєзда, а їхні збірні взагалі ніколи не тріумфували. Хто, як не Хорватія, має пробити цю стелю? Словом, важливість фіналу Ліги націй для "ватрених" не слід недооцінювати.

Підопічні Златко Даліча будуть заведені максимально, але чи вистачить їх на Іспанію? У півфіналі вони переграли Нідерланди, забивши п'ять голів (один не зарахували), однак для цього довелося відбігати 120 хвилин. Бігали й боролись дуже багато, адже основними типами передач Хорватії були переведення на хід та подачі. Крім того, багато залежало від якості пресингу й виходу з-під нього.

Ще з 2018 року в грі "картатих" помітна ідейна бідність на чужій третині поля. Команда Златко Даліча може бути безмежно круто організованою в глибині, але забити своїми силами їм дуже важко – потрібна тільки допомога від суперника. Зате в плані покарання за помилки Хорватія залишається вбивче небезпечною.

Пройти Нідерланди вдалося завдяки двом факторам. По-перше, спрацював магічний трикутник у центрі – він і досі робить "ватрених" надзвичайно стійкими під пресингом. По-друге, команда Златко Даліча скористалася невдалими експериментами й перестановками Рональда Кумана – в овертаймі дійшло до того, що в центрі оборони грав Френкі Де Йонг.

Ну, і про фантастичну реалізацію Хорватії варто не забувати. Але чи спрацює це під тиском Іспанії, враховуючи колосальне навантаження на 37-річного Модріча й кращу збалансованість "Фурії Рохи"?

Як показав матч проти Італії в півфіналі, ставити на піренейців усі гроші не слід. Перший тайм виявився провальним – команда забила дурний гол, по-дурному ж пропустила й більше нічого не створила. Що найбільш важливо, Іспанія допускала величезні розриви у структурі, чим користувався доволі посередній суперник. Був навіть гол Фраттезі, який не зарахували через мінімальний офсайд.

По перерві підопічні Луїса де ла Фуенте забігали краще, нейтралізувавши атаку "Скуадри" й створивши декілька гострих епізодів – втім, чогось неймовірного іспанці не продемонстрували. Якби не випадковий гол Хоселу, то все могло завершитись не тільки овертаймами, а й серією пенальті. Такий собі претендент на титул.

Тим не менш, говорити про кризу не слід. "Фурія Роха" проходить через процес кадрової перебудови, та ще й під керівництвом нового тренера – це був його третій матч на чолі національної команди. До того ж, значна частина лідерів залишилась у лазареті чи поза заявкою, а в центрі оборони взагалі вийшов дебютант з Сосьєдада.

Основні принципи гри збірної при цьому залишились сталими. Іспанія – гнучка, агресивна й дуже інтенсивна. Навіть у розібраному складі підопічні Луїса де ла Фуенте швидко рухають м'яч крізь лінії, а Родрі цілком можна назвати новим Бускетсом. Без м'яча команда теж переконлива, однак експериментальний склад неодмінно збільшує кількість браку.

У збірної Іспанії теж є незакритий гештальт. Два роки тому "Фурія" вже грала у фіналі Ліги націй, зазнавши поразки від Франції. Тамтешні ЗМІ лютували через гол Мбаппе, який ніби-то був забитий з офсайду, хоча взагалі-то все було чисто. Тепер піренейці можуть "відновити справедливість".

Кадрова ситуація

У порівнянні з півфінальними матчами нічого не змінилась. Хорвати не можуть розраховувати на Гвардіола, у якого пошкодження живота, та на Ліваю – він покинув табір збірної через тиск вболівальників. З іспанської заявки в лазарет загриміли Бернат, Ніко Вільямс та Давід Гарсія.

Під питанням залишається участь Ольмо. Поєдинок проти Італії він просидів у запасі.

Орієнтовні склади на матч Хорватія – Іспанія

Хорватія: Ліваковіч – Юрановіч, Шутало, Віда, Перішіч – Модріч, Брозовіч, Ковачіч – Пашаліч, Крамаріч, Іванушец

Іспанія: Сімон – Навас, Ле Норман, Ляпорт, Альба – Родрі, Меріно – Гаві, Асенсіо, Піно – Мората

Прогноз "Футбол 24" – 1:1, овертайми

Хорватія буде надзвичайно зарядженою, що частково компенсує втому після півфіналу. Враховуючи вміння балканців триматись під пресингом і руйнувати гру, а також експериментальність складу Іспанії, можна прогнозувати невелику кількість голів – але вони мають бути.

Цілком ймовірно, що матч знову буде ведений до овертаймів. Без них важко уявити "картатих", а сьогодні ще й малюнок гри повинен сприяти даному розвитку подій.

Нідерланди – Італія: анонс матчу за третє місце в Лізі націй