УКР РУС

Хорватія – Україна. Післямова

27 березня 2017 Читать на русском
Автор: Сергій Горбаченко

Хорватія здобула перемогу у матчі проти України (1:0). "Футбол 24" виділяє головні події цього матчу.

У дзеркалі цифр

Після поразки збірної України у матчі проти Хорватії (0:1) в Загребі статистика матчу свідчила про досить рівне протистояння на футбольному полі. Підопічні Андрія Шевченка в цифрах навіть переважали свого суперника. Володіння м’ячем: 46% у збірної Хорватії, 54% у збірної України. За ударами: 11 проти 9 на користь хорватів, за ударами у площину: 4 проти 3 на користь українців. За кількістю передач "синьо-жовті" також перевершили свого суперника: 474 проти 393. Проте головні цифри – забиті голи, в цьому компоненті хорвати виявилися більш успішними 1:0.

Чи правильно були обрані тактика та стратегія на цей матч?

Деякі рішення тренерського штабу заздалегідь були невдалими. Грати проти більш кваліфікованої збірної Хорватії з позиції сили – це утопія. Українці з перших хвилин продемонстрували, що будуть намагатися виходити із оборони через пас, граючи через голкіпера і через центральних захисників команди. Хорвати виявилися до цього готові і почали високо пресингувати нашу команду. У такій ситуації лише одна тактика могла принести успіх – точні довгі передачі вперед, які б відрізали групу атаки хорватів. Ярослав Ракицький – чи не єдиний захисник в Україні, який має чудовий довгий пас і може розпочинати атаки своєї команди, але він залишився на лаві для запасних. Ті захисники, що вийшли в матчі проти Хорватії виявилися неготові до такого тиску з боку суперника. Раз по раз Андрій Пятов змушений був вибивати м’яч в нікуди, не маючи інших варіантів. Не кращим чином в цьому матчі проявив себе і Олександр Кучер, який помітно нервував і постійно помилявся у простих ситуаціях. Загострення біля воріт Субашича було лише в тих моментах, коли Україні вдавалося швидко переходити з оборони до атаки. Позиційні наступи не дали жодних дивідендів.

Позитивні сторони поразки у Загребі

Серед позитивних моментів слід зазначити, що молоді гравці отримали неоцінений досвід. Українські футболісти, що мають мало ігрової практики у своїх клубах, отримали свій ігровий час. Тренерський штаб збірної отримав багато корисної інформації для роздумів.

Негативні сторони поразки у Загребі

Серед негативу відзначимо те, що після матчу і головний тренер національної збірної, і гравці говорили про рівну гру і про те, що зовсім трохи не вистачило для нічийного результату. В цьому матчі було очевидно, що хорвати грали з "запасом". Хорватія витратила рівно стільки сил, скільки необхідно було для перемоги. Хорвати використали свій гольовий шанс і мали ще декілька. Складалося враження, що при необхідності господарі могли додати в будь-який момент. Наша ж збірна мала тільки напівмоменти і явно не напрацювала на гол. Мінімальна поразка проти Хорватії – це той результат, на який заслужила українська збірна. Розмови про те, що українці могли здобути очки в цьому матчі виглядають зовсім нелогічно. З огляду на те, що відбувалося на футбольному полі, то все закономірно.

Вболівальники фан-руху "Вірні збірній"

Окремо у матчі проти Хорватії слід відзначати підтримку нашої команди. Учасники фан-руху "Вірні збірній" вели себе дуже активно. Скандування українців було чутно протягом всього матчу.

"Вірні збірній" – безпрецедентний проект нового преміум-спонсора національної збірної України з футболу, компанії "Перша приватна броварня" та ФФУ. Мета фан-руху — створити справжню збірну вболівальників, яка підтримуватиме наших гравців незалежно від результату конкретного матчу і покаже, що українці вміють уболівати красиво та від усього серця.

Вболівальники були активними не лише під час гри, але і напередодні матчу. Українські фанати разом з воїнами АТО зіграли товариський матч проти хорватів і поступилися з рахунком 6:8. На "Максимірі" Україну підтримували близько 2000 фанатів, вони хотіли провести марш перед матчем, але поліція Загреба заборонила його проводити. Проте це не завадило нашим уболівальникам виконати відомий в Україні хіт "Воїни світла" на балконі фан-посольства.Не оминула увагою українська делегація, у складі якої були учасники фан-руху "Вірні збірній", один з хорватських дитячих будинків у Загребі.

Хорватія – Україна: хорват прямо на трибунах запропонував українці одружитись

Завдяки численній підтримці на матчі часом було незрозуміло, хто на "Максімірі" являється господарем поля. "Синьо-жовта" армія підтримувала нашу збірну з першої до останньої хвилини, незважаючи на результат. Також приємно було чути український гімн на останній хвилині матчу. Виконання гімну в заключні хвилини – це вже добра традиція для українських стадіонів, тепер про це знають і в Загребі.

Україна програла Хорватії у відборі до ЧС-2018. Це перша тренерська поразка Андрія Шевченка. Наставник збірної України пояснив причини поразки від хорватів та прокоментував кадрові рішення. Дивіться відео гола та огляд матчу.

, а також у Viber