УКР РУС

Хорватія – Україна. Кваліфікаційний раунд ЧС-2018. Анонс

24 березня 2017 Читать на русском
Автор: Сергій Горбаченко

"Футбол 24" представляє анонс кваліфікаційного матчу на ЧС-2018, в рамках якого збірна України зіграє проти Хорватії.

Хорватія – Україна

24 березня. 21:45. Хорватія, Загреб. Стадіон "Максімір"

Головний арбітр: Матеу Лаос (Іспанія)

Телетрансляція на каналі "Україна" та "Футбол 1", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24".

В 2017-му році свій перший поєдинок національній збірній України доведеться зіграти проти лідера групи І – національної збірної Хорватії. Коефіцієнти букмекерських контор свідчать про те, що Хорватія – безумовний фаворит майбутнього поєдинку.

Турнірне положення команд

Дійсно, Хорватію і Україну важко назвати збірними одного рівня. Згадуючи останній чемпіонат Європи у Франції, то слід згадувати, що хорвати в дуже важкому поєдинку в додатковий час в 1/8 фіналу поступилися майбутнім чемпіонам – збірній Португалії (0:1). Як зіграла українська збірна, думаю, нагадувати не треба. Проте з того часу багато що змінилося.

Дивлячись на всю могутність і перевагу збірної Хорватії над Україною, називати цю гру заздалегідь програною для "синьо-жовтих" зарано. Височенний атакувальний потенціал підопічних Анте Чачіча нівелюється вразливою ланкою захисту. Напередодні гри з українцями хорвати втратили Ведрана Чорлуку, мала імовірність появи і Шіме Врсалько. На лівому фланзі оборони скоріш за все буде діяти Йосіп Піваріч із загребського "Динамо", на правому вірогідним виглядає поява Тіна Єдвая. Ці позиції у хорватської збірної виглядають найбільш вразливими, до того ж на флангах атаки в українців будуть діяти лідери нашої команди – Євген Коноплянка та Андрій Ярмоленко. Однак для того, щоб розпочати свою атаку, для початку необхідно відібрати м’яч у суперника, а це зробити буде дуже непросто.

Хорватія – Україна: два варіанти складу господарів від хорватських ЗМІ

Тренерський штаб Андрія Шевченка ретельно вивчав свого майбутнього суперника. Андрій Миколайович і його помічники взимку слідкували за станом кандидатів до збірної. Шевченко заздалегідь попросив видозмінити календар УПЛ, щоб отримати у своє розпорядження гравців трохи раніше і мати більше часу попрацювати з футболістами на тренувальному зборі у Австрії.

Перед від’їздом команди до австрійського Бад-Тацмансдорфа Андрій Миколайович випромінював впевненість і спокій. Андрій Шевченко спокійно говорив про силу хорватської збірної, без будь-якої паніки обговорював ситуацію з відсутністю ігрової практики у багатьох збірників.

Як не дивно, але передбачити склад збірної Хорватії на даний момент набагато простіше, ніж склад збірної України. Лише 5 футболістів "синьо-жовтої" команди залізно мають з’явитися на полі у матчі проти хорватів: Андрій Пятов, Ярослав Ракицький, Тарас Степаненко, Андрій Ярмоленко і Євген Коноплянка.

В центрі захисту з Ракицьким можуть з’явитися Кучер і Ордець. Шансів у Кривцова вийти з перших хвилин зовсім мало. А ось хто буде грати – Кучер чи Ордець? Цікаво. Зважаючи на сильну гру хорватів на другому поверсі, слід очікувати Івана Ордеця у стартовому складі. На флангах оборони можуть зіграти 4 гравці: Морозюк, Бутко, Матвієнко, Федецький. Дуже ймовірною виглядає поява Богдана Бутка, який у збірній демонструє високий рівень футболу. Проте Бутко може з’явитися як зліва, так і справа. Якщо Богдана тренерський штаб виставить ліворуч, то на правий фланг буде відряджений Артем Федецький, хоча і Микола Морозюк може з’явитись при необхідності на цій позиції. Проте більш імовірним виглядає варіант, де Бутко діятиме праворуч, а свій шанс на лівому фланзі отримає Микола Матвієнко.

Фланги півзахисту виглядають безальтернативно: Ярмоленко, Коноплянка. Навіть попри відсутність ігрової практики у Євгена Коноплянки, ігрова форма Віктора Циганкова і Івана Петряка викликає ще більше запитань. В центрі півзахисту слід очікувати Тараса Степаненка і ще одного футболіста, що вміє добре відбирати м’яч. Можливо, це буде Максим Малишев, але скоріш за все це буде Сергій Сидорчук – один із найкращих футболістів в Україні в грі у відборі. На позиції атакувального півзахисника найбільш імовірно виглядають: Коваленко, Шахов, Маліновський. Можливий варіант і з використанням Руслана Ротаня у цьому трикутнику. Також ще є Олександр Зінченко, якого тренерський штаб збірної використовував у стартовому складі в попередніх матчах, проте молодий хавбек в 2017-му році награв за першу команду ПСВ всього 36 хвилин.

Серед чотирьох нападників з упевненістю можна казати, що з перших хвилин на полі не з’явиться Роман Зозуля. Навряд чи Артем Бєсєдін буде кинутий у бій в такому відповідальному двобої. Тож обирати залишається між Євгеном Селезньовим і Артемом Кравцем. Тренерський штаб збірної у матчах відбору восени покладався на форварда "Гранади" Кравця, проте Артем тільки нещодавно залікував травму. На користь Селезньова також говорить кількість ігрового часу та ігрова форма гравця. Переїхавши до Туреччини, Євген знов демонструє футбол високої якості.

Слова

Андрій Шевченко, головний тренер національної збірної України:

Ми розуміємо, що для Хорватії рішення перевести Манджукіча на лівий фланг, де не зможе зіграти Перішіч, це найпростіший варіант. На вістрі в такому випадку у хорватів зможе зіграти Калініч. Ми розуміємо, що хорвати можуть вибрати таку тактику в грі проти нас.

Анте Чачіч, головний тренер національної збірної Хорватії:

Збірна України зараз перебуває в чудовому настрої. Команда молодого тренера Андрія Шевченка йде по турнірній дистанції без поразок. У них чудові фланги і дуже компактна група футболістів, які обороняються. Українці сильні в контратакувальній грі та заслуговують великої поваги.

Орієнтовні склади команд

Хорватія: Субашіч – Єдвай, Віда, Мітровіч, Піваріч – Бадель, Ракітіч, Модріч, Манджукіч, Брозовіч – Калініч

Україна: Пятов – Бутко, Ракицький, Ордець, Матвієнко – Степаненко, Сидорчук, Маліновський, Ярмоленко, Коноплянка – Селезньов

Матч Хорватія – Україна відбудеться 24 березня о 21:45. Чачіч оголосив заявку на матч. Шевченко також визначився з остаточним списком гравців на гру, яку обслужить іспанський арбітр Матеу Лаос. Збірна України перед матчем провела збори в Австрії. На грі в Загребі очікується аншлаг.

, а також у Viber