УКР РУС

Хороша гра Яремчука, подвиги Пятова і справедливий результат по xG – що говорять цифри про матч Україна – Чехія

17 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Збірна України достроково виграла свою групу в Лізі націй, мінімально здолавши Чехію з рахунком 1:0. За допомогою ключових статистичних показників аналізуємо харківське протистояння.

1. Відповідно до метрики xG збірна України перемогла справедливо – 1.41 проти 0.85 за очікуваними голами. Підсумковий рахунок 1:0 можна назвати закономірним, але в гол "синьо-жовті" втілили далеко не найкращий свій момент. Результативний удар Маліновського потягнув лише на 0.03xG.

Україна – Чехія: за два роки від перших найгірших до найкращих – Маліновський, Пятов і Ко виводять в еліту Ліги націй

2. Хороший матч провів Роман Яремчук. Форвард Гента не випадав з гри національної збірної. Грамотно обирав позицію під час атак, вдало підігрував партнерам, завдавав гострих ударів. Яремчук самотужки напрацював на повноцінний гол – 0.97xG. Одна проблема – реалізація.

Роман завдав найбільше ударів серед всіх гравців на полі (5). Він виграв 57% дуелей і пасував з точністю 92% – непогані цифри для центрфорварда. В активі 22-річного футболіста ключова результативна дія – асист на Маліновського.

3. У порівнянні з матчем проти Італії, збірна України повернула собі перевагу у володінні м'ячем – 53% ігрового часу. "Синьо-жовті" віддали більше передач (514 vs 451), але в останню третину поля частіше пасував суперник (132 vs 166).

Позиційних атак також більше провела Чехія – 35 проти 23. Тут на користь "синьо-жовтих" говорить якість – 30% атак завершилися ударами, які згенерували 1.06xG (у чехів – 0.44). Це нормальні показники.

У контргрі ситуація протилежна. Чехія провела вдвічі менше контрвипадів (6 проти 3), але вони були значно гострішими.

Потрійний успіх збірних, або Такого гравця не було з часів Калітвінцева: реакція соцмереж на матч Україна – Чехія

4. Лівий фланг України завдяки зусиллям Євгена Коноплянки створював більше небезпеки, ніж правий – загалом 12 атак проти 3. Втім, головна загроза воротам Павленки надходила через центр, куди активно зміщувався Андрій Ярмоленко.

З карти передач видно, що Ярмоленко і Марлос дуже активно взаємодіяли між собою на півфланзі, інші ж гравці атаки були дещо відірваними від партнерів. Наприклад, до Коноплянки м'яч доходив переважно діагоналями, або передачами по флангу.

Марлос вчора почувався вільніше – чехи накривали його ближче до власних воріт, тоді як італійці зустрічали в центрі поля. Як наслідок, всі 3 спроби дриблінгу проти чехів у виконанні екс-бразильця завершилися вдало.

5. Знову все сумно зі стандартами. Збірна України за 2 штрафні та 3 кутові витиснула лише два удари. Суперник подав 7 корнерів, після яких 4 рази бив по воротах.

6. Андрій Пятов – найкращий гравець матчу. У цьому питанні статистичні портали солідарні. Найкраща оцінка від WhoScored (7,8) та найвищий індекс InStat (325 балів).

Фінальний свисток зафіксував рівність за ударами – по 13, а в площину Чехія влучала навіть частіше. "Сухий" матч – це заслуга голкіпера збірної України. Він здійснив 6 сейвів, найяскравіші після ударів Янкто та Павелки.

Використано дані Wyscout з Telegram-каналу "Смоловой" і статистика WhoScored.

Програш по xG, антирекорд за володінням, вдалий експеримент з Зінченком – що говорять цифри про матч Італія – Україна