УКР РУС

Холанд vs Нуньєс: хто більше спустошить гаманці Манчестер Сіті та Ліверпуля

19 червня 2022 Читать на русском

Дивимося на фінансову складову головних трансферів АПЛ цього літа.

Ліверпуль і Манчестер Сіті у міжсезоння придбали топових форвардів. 21-річний Ерлінг Холанд повторив долю свого батька та приєднався до Сіті, а 22-річний Дарвін Нуньєс переїхав на Анфілд. Гвардіола та Клопп, які й так побудували найсильніші команди в Європі, отримали додаткові інструменти. Щоправда, за молодих супернападників довелося чимало викласти.

Авторитетний блогер Swiss Ramble зібрав усі витрати клубів на цих новачків і наочно порівняв трансфери Холанда та Нуньєса.

Ліверпуль платить більше безпосередньому продавцю. Бенфіка гарантовано отримає 75 мільйонів євро та ще 25 млн у вигляді легкодосяжних бонусів. Манчестер Сіті тут вдалося зекономити, адже в контракті Холанда з Борусією була прописана сума відступних – 60 мільйонів євро. "Містянам" не довелося торгуватися, лише виплатити клаусулу.

Водночас Сіті мусив більше працювати з посередниками: з конторою Райоли та з батьком Ерлінга. Агентська компанія отримала близько 30 мільйонів євро за трансфер, а підписний бонус для сім'ї Холандів склав 20 млн євро. Тоді як Ліверпуль відбувся класичними комісійними (≈20%, 13 млн) для агентів Дарвіна. Витрати майже зрівнялися, але ще зарплата.

Холанд підписав з Манчестер Сіті контракт на 5 років з грандіозною зарплатою в 430 тисяч євро на тиждень. Тобто 22,5 млн євро на рік. І 112 млн євро за весь період. Нуньєсу виписали значно скромнішу зарплату в Ліверпулі – 160 тисяч євро на тиждень. Тобто 8,5 млн євро на рік. Але Дарвін підписав контракт на 6 сезонів і загалом отримає 50 млн євро.

Отож, якщо Холанд і Нуньєс повністю відпрацюють свої контракти, а клуби їх не продадуть і не запропонують підписати нові угоди на покращених умовах, то Дарвін обійдеться Ліверпулю в 165 млн євро. Що на 57 мільйонів євро дешевше, ніж Холанд для Манчестер Сіті (222 млн євро). Це, звичайно, нереальні умови, але наведені цифри дають розуміння, кому і скільки платять клуби, оформляючи такі трансфери.

Графічне зображення трансферних витрат (у фунтах стерлінгів) від Swiss Ramble

Лєвандовскі переплутав себе з Роналду та нацькував на Баварію свою "піранью" – одержимість Барсою зіпсувала імідж