УКР РУС

"Хочу, щоб мій син займався у вашій команді". Українець із Тризуба відкриває у США європейську академію футзалу

20 березня 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про амбіційний проект колишнього львів’янина Андрія Гаврилишина, який осів у Чикаго, штат Іллінойс.

Спершу за океаном про себе гучно заявив Тризуб. Команда, практично на 100 відсотків складена з українців, грає у шоубол, або ж індор соккер. Виступають наші хлопці у чиказькій National Soccer League, яка існує вже ціле століття. На матчі Тризуба іноді приїжджає Дмитро Коваленко – українець, який у Лос-Анджелес Гелексі грав разом із Девідом Бекхемом.

Індор соккер надзвичайно популярний у Штатах. Це мікс футболу та футзалу. Розміри майданчика – 40 метрів на 20. Ширина воріт – 5 метрів. І, зрештою, головна фішка – тут немає аутів. М’яч рикошетить від бортиків і гра триває. Інтенсивність настільки шалена, що кожні 1,5-2 хвилини тренеру доводиться робити заміни. Свого часу у цю карусель спробували пограти навіть футбольні зірки найпершої величини – Ліонель Мессі, Дієго Марадона, Енцо Франческолі, Карлос Тевес.

Сім років тому у Штати приїхав Андрій Гаврилишин, який виступав у львівській футзальній Енергії, проте так і не зумів стати гравцем основного складу. Вирішив розпочати життя з чистого аркуша і подався за океан. Спершу працював вантажником у Нью-Джерсі, а паралельно виступав за мексиканський аматорський футбольний клуб. Згодом переїхав до друзів у Чикаго – тут усе й розпочалося.

"Мексиканці платили 150 доларів за матч, але потім мені зателефонували з Чикаго". Як українці із "Тризуба" підкорюють США

Гаврилишин швидко влився у склад Тризуба і став провідним бомбардиром української команди. Заодно проявив ініціативу та організаторські таланти, розшукуючи спонсорів для Тризуба – один сезон влітав нашим гравцям у 5-7 тисяч доларів.

"Українці чомусь скупіші, ніж поляки чи литовці, – констатував Андрій Гаврилишин у розмові з "Футбол 24" рік тому. – Литовець, наприклад, готовий дати мені 2 тисячі на команду. Телефонуєш українцеві і чуєш: "Це не в моїх інтересах". Дивно, чому так. Адже ФК "Тризуб" у нашій околиці Чикаго знають буквально всі".

Проте тепер ситуація змінилася на краще.

"Ми знайшли інвестора, – радіє Гаврилишин. – Це VL Trucking Inc – логістична компанія, яка займається вантажними перевезеннями. Далекобійники, простіше кажучи".

В українських ентузіастів виникла нова ідея – і вона має всі шанси перерости у великий, амбіційний проект. 22 квітня Гаврилишин і Ко офіційно відкривають Європейську академію футзалу – European Futsal Academy.

"Футзал в Америці зараз розвивається із величезною швидкістю. А де діти – там і майбутнє, – пояснюють "Футбол 24" своє рішення засновники. – Наша Академія орієнтована на виховання молодих кадрів. А Тризуб буде таким собі фарм-клубом, який продовжуватиме грати в індор соккер. Нам надходять пропозиції виставити команду ще й на великий футбол, але, напевно, відмовимося від такої затії. Це потребує значно більших організаційних, кадрових та фінансових ресурсів".

Академія функціонуватиме у Палатіні – містечку поруч із Чикаго. Упродовж останніх років Тризуб орендує тут два майданчики, які входять до комплексу Step Ahead Sport. У майбутньому українці хочуть розжитися власним спортивним комплексом. Він включатиме кілька полів для індор скоккеру, а також 1-2 футзальні майданчики. Але для будівництва потрібні чималі гроші, а також велика кількість охочих займатися футзалом – щоб було розуміння того, що потрібно розширюватися. Наразі до навчання в академії зголосилося вже 17 дітей. Усі – українці.

"Отримую електронні листи від багатьох жінок – в основному, чомусь, матері пишуть, – звернув увагу Андрій Гаврилишин. – Наприклад "…у мене двоє синів: одному – 11, іншому – 9. Я хочу, щоб вони займалися в українській команді". Це дуже приємно – ще нічого не запустилося, а ти вже отримуєш стільки листів. Я впевнений, що після відкриття академії, коли про нас стане відомо значно ширшому загалу, кількість заявок продовжуватиме зростати".

Учнів розділять на дві вікові категорії: 7-10 і 11-14 років. Молодших тренуватиме бразилець Дуглас дос Сантос. "Колись він грав із відомим українським футзалістом Романом Вахулою у чемпіонаті Польщі, – розповідає Гаврилишин. – Останнім часом виступав у Піттсбурзі, але у нього закінчується контракт. Ми запропонували дос Сантосу тренерську роботу, і він з радістю погодився. До речі, старшою віковою групою займатимуся безпосередньо я. Відповідний диплом отримав ще минулого року".

Тренування відбуватиметься двічі на тиждень. Тривалість – півтори години. Батьки сплачуватимуть за навчання своїх дітей по 550 доларів – раз у три місяці.

"Багато років тому я пройшов вишкіл у львівській Енергії. Професіональний футзал мене навчив, як усе повинно працювати на майданчику і поза його межами, – підсумовує Гаврилишин. – Вважаю, що можу передати свій досвід. Плюс – футзал є порталом і у великий футбол. Тут розвивається швидкість думки, культура пасу. Одним словом – універсальна школа".

Сторінка автора у Facebook

"А забий Корідзе – ми б стали чемпіонами Європи". Чому футзальна збірна України зупинилася у чвертьфіналі Євро-2018 і як усе розпочиналось