УКР РУС

Хлопці з народу

23 січня 2015
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про Чарлі Остіна і Харрі Кейна, які наполегливо (і часто - з ноги) стукають у двері національної збірної Англії.

Ще на початку сезону про них знала порівняно невелика кількість вболівальників та спеціалістів. І навіть перші голи не змусили стрепенутись загальну масу, яка звикла поїдати очима успішних бравих хлопців із багатомільйонними контрактами в кишені. Час ішов, а прізвища Кейна та Остіна стабільно трималися на видноколі інформаційних повідомлень та звітів про нові матчі "Тоттенхема" і "Квінз Парк Рейнджерс". "Гаразд, - вирішила загальна інертна маса. - Подивимося ми на цих ваших розхвалених форвардів. Зробимо таку послугу". І, глипнувши разок-другий, більшість байдужих скептиків зненацька доходить до несподіваного для себе висновку.

"Ти ба, цим хлопцям пряма дорога в збірну!"

Наприкінці року Кейн та Остін узагалі розійшлися на всю ширину своєї традиційної англійської душі: Харрі приніс перемоги над "Суонсі", "Лестером" і "Бернлі", а першого січня лінчував "Челсі" в епічному лондонському дербі, де оформив "дубль", здобув право на пенальті (реалізоване Таунсендом) і виконав гольову передачу. Щодо Чарлі, то п'ять голів, забитих у грудні, гарантували йому приз найкращого гравця місяця.Успіх? Безперечно. Поважний містер Ходжсон вже з ніг збився, відвідуючи матчі за участю "шпор" і "обручів", щоб тримати на контролі потенційних кандидатів у команду "Трьох левів". Благо, не завжди доводиться здійснювати далекі вояжі. Домашні поєдинки Остін та Кейн проводять у Лондоні, під самісіньким носом у тренерського штабу.

...Історії Харрі Кейна та Чарлі Остіна - абсолютно різні, та їх тернистий шлях до визнання схожий. У випадку із форвардом КПР маємо справу з абсолютно казковим сюжетом перетворення гидкого каченяти у прекрасного лебедя. Чарлі Остін народився у Хангерфорді, шеститисячному містечку графства Блекшир. Найкрутішим клубом цього регіону вважається "Редінг", тож вибір хлопчака, в якому його підтримував батько, був простим, як двері: тільки футбол, тільки "роялс". Однак доля вирішила випробувати Остінів, наштовхнувши їх на рифи: у молодіжній команді "Редінга" Чарлі забракували, мовляв, занадто дрібний для традиційного "бий-біжи". У цей момент ключовий крок зробив Остін-старший, якому належала будівельна фірма. Він прилаштував сина до себе, давши йому можливість заробляти гроші важкою щоденною працею - зводячи будинки, цеглина до цеглини. Чарлі міцнів не по днях, а м'язи наливалися свинцем. Від крихкого невдахи, якого відшили у "Редінгу" не залишилося й сліду.

Тим часом Кейна не назвеш вихідцем з провінції. Навпаки - він охайний уродженець Лондона, який не знав, що таке мозолі і бетонний розчин. Шлях до вершин розпочав у академії "Тоттенхема", хоча завжди відчував симпатію до "Арсеналу". Своїм дебютом за головну команду "шпор" Кейн повинен завдячувати авторитетному тезці - Реднаппу. "Тоттенхем" епохи Гудіні був, напевно, єдиною командою, яка розглядала Лігу Європи, як другорядний турнір і можливість "обкатки" молодих кадрів. Тож Харрі-старший випускав Харрі-молодшого на поле у 5-ти матчах групового турніру в сезоні 2011/12. Кейн не продемонстрував чогось екстраординарного, і ось він вже їде у "Міллуол". Потім у "Норвіч", "Лестер". В оренду, звісно ж. Там періодично забиває, але без фанатизму.

Чарлі Остін міг лише мріяти про команди такого рівня. У віці Кейна він грав хіба що за "Кінтбері", "Хангерфорд" і "Пул Таун" - провінційні заштатні колективи. Футбольні матчі чергував із роботою на будівельному майданчику. "Я прокидався о шостій ранку і годину їхав на своєму синьому фургоні із Борнмута в Бейсінгсток. Це були важкі часи. Важко було працювати взимку на брудному будівництві - гарували і в холод, і в дощ, і в град. Коли у нас був матч, батько дозволяв мені поїхати на годину раніше. Я повертався у Борнмут, пакував сумку і їхав на гру. Моя форма лежала в задній частині фургону - разом із залишками цементу", - прості спогади про прості речі лише зайвий раз підтверджують складність пройденого Чарлі Остіном шляху. 

Його героєм став Едді Хау, наставник "Борнмута", який помітив винятковий бомбардирський талант Остіна і запросив його на перегляд у клуб Ліги 1, третього за рангом англійського дивізіону. Для хлопця це був справжнісінький прорив, а заборона на трансфери для "Борнмута" не стала на заваді поступу: Остіна запросили у "Свіндон". Кажуть, що коли 25-тисячна аудиторія цього клубу злагоджено скандувала прізвище Чарлі, його дідусь, який перебував на трибунах, розчулився до сліз. Згаданий вище Едді Хау таки попрацював спільно з Остіном, але вже у "Бернлі". Гольову машину вже було не спинити, і Чарлі швидко увійшов до когорти найкращих снайперів
Чемпіоншипу. В КПР Харрі Реднаппа Остін переходив за солідні чотири мільйони фунтів. 

Було б дивно, якби у кар'єрі Харрі Кейна не знайшлося людини, яка запустила увесь механізм. Після провального експерименту з Віллаш-Боашем і пожежним варіантом імені Тіма Шервуда президент "Тоттенхема" Даніель Леві звернув увагу на одного з найкращих молодих спеціалістів АПЛ - аргентинця Маурісіо Почеттіно. Прийшовши в команду, той вирішив дати Кейну ще один шанс, і, як це часто буває у "Тотнемі", відрядив Харрі підкорювати Лігу Європи. Вже у другому своєму євроматчі 21-річний страйкер розписався у воротах "Бешікташа", а через три тижні офрмив хет-трик у поєдинку з "Астерасом". Прорив Кейна співпав із кризою атаки "шпор": Адебайор захандрив, а Сольдадо, таке враження, ніколи й не виходив із депресії. Другого листопада єдиний англійський форвард приніс перемогу над "Астон Віллою", через три тижні його влучний удар допоміг зламати "Халл" - і понеслося, як то кажуть. Станом на сьогодні у Кейна вже вісім голів - стільки ж, до прикладу, як у Руні, ван Персі чи Боні. 

Остін із найкращим товаришем по команді - капітаном Джоуї Бартоном

Остін зайшов навіть далі: 13 влучних пострілів, це лише на 4 менше, ніж у багатомільйонного "кілера" Моурінью - Дієго Кости, що веде перед у бомбардирському реєстрі. Найбільше від Чарлі простраждали "Вест Бром" (три голи), "Астон Вілла" і "Бернлі" (по два голи). Відчули його міць навіть гранди - "Арсенал", "Челсі" і "Ман Сіті". Цікаво, що форвард не впав у депресію, проваливши свій дебютний матч у Прем'єр-лізі: він не зумів реалізувати пенальті, а КПР зазнав домашньої поразки від "Халла". У цього чоловіка нерви в повному порядку, адже в наступному матчі (зі "Сандерлендом") він таки відкрив лік своїм елітним голам, а "рейнджери" відсвяткували перемогу. 

Без жодного остраху Остін продовжує підходити і до 11-метрової позначки. У переважній більшості випадків він пробиває на силу у правий від себе кут воріт, щоправда, голкіпери, наче зачаровані, вперто стрибають у протилежному напрямку. Найкомфортніше Чарлі почувається, звісно ж, в межах ворожого штрафного майданчика. Від тендітного юнака не залишилося ані крихти, натомість захисникам доводиться мати справу з фізично потужним опонентом, який надзвичайно надійно прикриває м'яч корпусом, вміє і любить нав'язувати силову боротьбу, а також комфортно почувається на другому поверсі. Зріст у 188 сантиметрів, вага 85 кілограмів - ідеальні пропорції для центрфорварда. Тим паче, коли він виступає на Туманному Альбіоні. Та є одне "але". Остін дуже залежний від хорошого диспетчера. Варто перекрити форварду кисень, відмежувати його від м'яча - і він стає непомітним на полі. 

Інша справа - Харрі Кейн. Маючи аналогічний зріст, він на добрих 15 кілограмів легший від Остіна, а тому йому простіше маневрувати. Не чекаючи на щедрі подачі партнерів, Кейн самотужки веде пошуки м'яча. З цією метою він охоче відтягується вглиб і грає у відборі. Частенько помічений на позиції правого вінгера, звідки здійснює кавалерійські набіги у штрафний майданчик. Як і Остін, 21-річний Кейн дуже вміло працює корпусом, йде в обіграш. Зважаючи на пристойний зріст, іноді його техніка спантеличує захисників, які чомусь забувають про феномен Ібрагімовіча, вважаючи, що усі центрфорварди-вішалки грають як Пітер Крауч. Щоразу приємно дивитися, як Кейн розбиває оці стереотипи і шматує на дрібні кавалки зашкорублі шаблони.

Без сумніву, що вже цьогоріч обидва сенсаційні форварди дебютують в лавах збірної Англії, яка після провального Мундіалю понад усе потребує свіжої і якісної крові. Поки що команда Ходжсона після чотирьох турів відбору на Євро-2016 має стовідсотковий результат, однак потрібно зважати на те, що у родоначальників доволі посередня група. На цих "кошенятах" стариганю Рою потрібно витренувати нову команду, зокрема - лінію атаки, адже два голи на Кубку світу - це суцільний сором. Кейн та Остін мають увесь необхідний потенціал, щоб дати потрібну якість.

Не менш актуальною залишається тема клубної кар'єри обох талантів. Як відомо, контракт Остіна з КПР триватиме ще майже півтора року, однак зараз "обручі" стоять на виліт. Ставки надзвичайно високі: або команда зберігає прописку і свого головного бомбардира, або втрачає все й одразу. Навряд чи Чарлі захоче повертатися у Чемпіоншип після такого прекрасного дебюту в еліті. Та й солідний покупець одразу знайдеться - тут і до ворожки не ходи. Власне, Харрі Реднапп цього навіть не приховує. На "Лофтус Роуд" давно прорахували усі ймовірні ризики. Із Харрі Кейном ситуація значно простіша. У серпні 2014-го він уклав із "шпорами" новий контракт - на п'ять років. Тут його рідний клуб, до того ж він веде боротьбу за високі місця, зокрема, путівку в Лігу чемпіонів. А цих викликів молодому форварду поки що має вистачити, щоб не занудьгувати і продовжувати розвиватися. 

Як би там не було, а Кейн та Остін вже стали головним відкриттям цього сезону. Окрім перелічених вище чеснот, у них є ще один дуже вагомий козир - любов вболівальників. Чарлі і Харрі - прості хлопці з народу. Вони свої. А своя сорочка завжди була ближчою до тіла.