УКР РУС

"Хайдук" - сплячий велетень балканського футболу. Презентація суперника "Дніпра" у ЛЄ

20 серпня 2014 Читать на русском

Пропонуємо ближче познайомитись з суперником "Дніпра" на вирішальній стадії кваліфікації Ліги Європи - хорватським "Хайдуком", з яким дніпропетровський клуб зустрінеться вже сьогодні.

Повна назва: Hrvatski nogometni klub "Hajduk" Split
Прізвиська: "Bili" ("Білі"), "Majstori s mora" ("Майстри з моря")
Заснований: 13 лютого 1911року
Стадіон: "Полюд", Спліт, (34 448 місць)
Президент: Мартін Брбіч
Тренер: Ігор Тудор
Капітан: Маріо Малоча (25 років, захисник)

"Хайдук" був заснований в 1911 році чотирма студентами зі Спліта, які привезли з Праги нову для місцевого населення гру з м'ячем. Цікаво, що вболівальники пам'ятають, як було забито перший гол команди - він став результатом вдалої гри коліном.
Перша участь "Хайдука" в національному чемпіонаті датована 1924 роком. Серед пам'ятних подій в історії - перемога в чемпіонаті Югославії 1950 року і 9 трофеїв, виграних в 1970-і роки.

Назва клубу походить з історії країни. На Балканах гайдуками називали озброєних повстанців, які боролися проти турецького ярма у XIV-XIX ст.

"Гайдуків" з портового міста Спліта також часто називають "майстрами з моря" або просто "білими" - за кольором форми.

Об'єднання уболівальників хорватського клубу носить назву "Torcida". Угруповання з'явилася на світ в 1950 році, перед вирішальним матчем у боротьбі за чемпіонство з белградським клубом "Црвена Звєзда". Той поєдинок закінчився тріумфом для господарів поля - переможний гол був забитий на 89-й хвилині.

      

"Хайдук" досить титулована команда, вона виграла 7 чемпіонських титулів Югославії і 9 – Хорватії. Проте славетні часи клубу завершились практично десять років тому, коли почалась ера загребського "Динамо". Відтоді "Хайдук" не зміг вибороти жодного чемпіонського трофею, а матчі між командою зі Спліта і її суперником із Загреба стали ще пристраснішими. Здали  свої позиції "білі" через фінансову кризу у команді, але, варто відзначити, що нині "Хайдук" не має труднощів з грошима. Перед початком сезону вітчизняної першості клуб вийшов на нуль, розрахувавшись з усіма боргами, і тепер керівництво планує отримати солідний, як для "Хайдука", прибуток по завершенні сезону.

Щоправда, на шляху до чемпіонства команди з'явилась нова значуща перепона. Один із функцінерів клубу заявив, що "Хайдук" має гострий конфлікт з федерацією футболу Хорватії. "Відносини "Хайдука" і федерації футболу - як відносини між Ізраїлем і Палестиною", - підкреслив один з керівників клубу.

У минулому сезоні "майстри з моря" посіли у підсумку третє місце у національному чемпіонаті. Наразі "Хайдук" після п'яти матчів чемпіонату Хорватії посідає третю сходинку з десяти команд з 10 очками у активі і різницею забитих-пропущений 16-7. 

В основному "Хайдук", як і більшість інших клубів колишньої Югославії, заробляє на продажі своїх футболістів у більш потужні чемпіонати. Клуб практично не витрачає гроші на підсилення складу, набираючи в команду футболістів зі статусом вільних агентів. Останньою дуже вигідною операцією клубу став продаж 19-річного півзахисника Маріо Пашаліча до "Челсі" за 2,5 млн євро, що є досить солідною сумою для "Хайдука". Щоправда, "аристократи" одразу відправили молодого хорвата в оренду у іспанську Прімеру до "Ельче".

Команда і тренер

Авторитетний ресурс Transfermarkt оцінює загальну вартість "майстрів з моря" у майже 21 млн євро. Найдорожчим гравцем команди є капітан - Маріо Малоча, за яким свого часу полювало київське "Динамо" і кілька клубів Німеччини та Італії. Але Малоча вже 25 років і він досі в "Хайдуку", хоча прогнозують, що це його останній сезон у хорватському клубі.

Звісно не можна оминути підписання хорватами досвідченого екс-форварда "Динамо" і збірної України Артема Мілевського. Запрошення Мілевського та ще й у статусі вільного агента - це справжня знахідка для "білих", адже гравців рівня Артема у команді не так багато, якщо не сказати, що таких нема зовсім. Набравши форму, Мілевський безперечно може претендувати на роль головної зірки і лідера команди.

Навіть у теперішній формі український форвард є дуже важливим для команди, адже він має солідний досвід виступів у єврокубках, а також не з чуток знає як грати з "Дніпром". Варто звернути увагу навіть на передматчеві висловлювання капітана команди Малоча та Мілевського.

Малоча заявив: "Дніпро" - страшна команда. Немає потреби коментувати їх сильні якості. Добре б їм гол забити, але хто знає, може, вдасться добитися і чогось більшого. Нам потрібно викластися на сто відсотків і зрозуміти, що це найважливіший матч сезону".

У свою чергу Мілевський впевнено сказав наступне: "Не потрібно боятися "Дніпро", треба виходити і грати. У нас молода команда, але нам нема чого боятися. Постараюся передати свій досвід молодим хлопцям".

Одразу помітно, що за рахунок своєї впевненості і досвіду Мілевський може стати ключовим гравцем "Хайдука" не лише у протистоянні з "Дніпром", але й на протязі усього сезону  хорватської команди.

Важливим є й досвід тренера "білих" Ігора Тудора, який чимало побачив і досягнув у складі туринського "Ювентуса". Хорватський захисник 10 років провів у складі "старої сеньйори", тричі вигравав скудетто, був фіналістом Ліги чемпіонів, переможець Кубку Інтертото, у складі збірної Хорватії у 1998 році став бронзовим призером Чемпіонату світу. Тудор є вихованцем і справжнім патріотом "Хайдука", тому кожен матч рідної для нього команди важить дуже багато.

                  

Орієнтовний склад команди на матч з "Дніпром": Калініч - Врсаєвіч, Васільї, Малоча, Міліч - Анджелковіч - Брандаріч, Власіч, Кактас - Готал, Магліца.

Нагадаємо, що матч 4-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи між "Дніпром" відбудеться сьогодні у Києві на НСК "Олімпійський" о 19:00. Матч відповідь пройде у Хайдуку 28 серпня.

Марк Копич, Футбол 24