УКР РУС

Хав'єр Савіола: Коли Мессі забиває гол чи два - з ним все гаразд

21 листопада 2013 Читать на русском

Один з приятелів форварда "Барси" Хав'єр Савіола згадує часи дебюту Мессі у першій команді "блау-ґранас". "Кролик" не забув і про інші приємні моменти з Блохою.

- Ви з'явились у "Барсі" у сезоні-2001/02, а Мессі дебютував два роки пізніше. Не шкодуєте, що не вдалось провести більше сезонів з ним?

- На жаль, я грав з ним мало часу. Коли я вже покидав клуб, Мессі заледве лише починав. Однак ще перед його дебютом за першу команду про нього було багато розмов. Тоді казали, що у юнацьких командах є хлопець, з якого виросте великий гравець. Мессі розпочав молодим і давав сподівання на майбутнє, проте ніхто не міг подумати, що з нього виросте гравець теперішнього рівня.

- Він змінився з часу свого дебюту?

- Тоді він був дуже тихим та скромним хлопцем. З самого початку він мене здивував, зокрема своїм розумом та професіоналізмом. Як особа Мессі тепер не змінився, хоча виріс, як і я, який прибув у "Барсу" 19-річним за 35,9 мільйона євро. Всі успіхи Мессі з "Барселоною" внесли лепту у його зріст.

- Ви швидко знайшли спільну мову?

- З першої миті у нас склались хороші стосунки. Коли Мессі ще виступав за кадетів, то він зазнав травми у дербі. Я подарував йому футболку, коли він був у шпиталі і побажав йому швидкого одужання. Такі моменти постійно на думці і мені приємно згадувати їх.

- Ви прибули у "Барселону" з метою стати зіркою. Мессі був  під схожим тиском?

- Упродовж років він іноді забивав по три-чотири голи, демонструючи незвичайну техніку і проводячи дві гри на тиждень. Всі у команді ставили собі запитання: яких вершин може сягнути Мессі, адже ніхто не знав, де його верхня межа.

- А коли Лео не виблискує...

- Коли Мессі забиває гол чи два, а не три чи чотири, то всі думають про те, що трапилось з Мессі.

- Хіба з ним нічого не відбувається? Здається, у нього не найкращий період...

- Нічого не трапилось. Кожна особа може зменшити продуктивність і навіть травмуватися, що з ним і трапилось. Річ у тім, що той, хто перебуває на дуже високому рівні, завжди в епіцентрі всіляких розмов та припущень.

- Чи підніме Ваш друг п'ятий "Золотий м'яч"?

- За цей трофей боряться три монстри: Мессі, Роналду та Рібері. Це неймовірні гравці.  Дуже хотів би, аби цей трофей здобув Мессі завдяки його рівню як футболіста і через наші стосунки. Все ж йому буде важко зробити це. Фаворитом цього сезону є Рібері, який здобув три титули з "Баварією".

- Задоволені своїм сезоном в "Олімпіакосі"?

- Так. У нас хороша команда. Ми на першому місці. Крім того, ми боремося у Лізі чемпіонів за вихід в 1/8 фіналу. У нас тренер Мічел, а також є іспанські гравці, наприклад, Мігель Торрес чи Давід Фустер, з якими можна поговорити по-іспанськи.

- Грецький чемпіонат відрізняється від іспанської Прімери?

- Дуже велика різниця. Гра сильно відрізняється від команд іспанської першості. Команди у Греції - справжні бійці і їм притаманний фізичний стиль.

- Сумуєте за Прімерою?

- Я отримував насолоду від Ля Ліги і її ставлю вище решти турнірів у світі. Мені подобається Прімера і при першій-ліпшій нагоді я стежу за її матчами. Зрештою, за свою кар'єру я пережив багато незабутніх моментів, тож тепер мені нема за чим шкодувати.


Інтерв'ю "Марка" адаптував та переклав Андрій Холявка