УКР РУС

Happy Birthday, Тіма!!!

30 березня 2013
Автор: Стас Бебех

Сьогодні 30 березня 2013 року відомому українському футболісту, півзахиснику, який грає за мюнхенську “ Баварію” Анатолію Тимущуку виповнюється 34 роки. «Моє завдання - зробити так, щоб нам не забили.

Якщо у відповідній графі на табло «0», тоді все в порядку — робота виконана добре» - слова Тимощука Анатолія Олександровича.

Така вже у нас, українців, ментальність - ми абсолютно не цінуємо те, що маємо. Точніше, починаємо цінувати тоді, коли вже втрачаємо. І типовий приклад цього - кар'єра Анатолія Тимощука.

Вихованець дитячо-юнацької школи «Волині» (перший тренер — Володимир Байсарович) і київського спортінтернату.

У «Волині» починав грати на місці нападника. В середині поля заграв уже в «Шахтарі», куди перейшов 1997 року.

У донецькому клубі став капітаном команди і справжнім улюбленцем футбольних фанів. Коли визначали символічну збірну «Шахтаря» за всі 70 років (1936-2006) існування команди, то саме Анатолія Тимощука вибрали почесним капітаном.

Один з найкращих опорних півзахисників в історії українського футболу. Чудово відбирає м'яч та вибирає позицію, щоби перехопити пас суперника. Непоступливий у силових єдиноборствах, вміє віддати передачу на довгі дистанції, має сильний удар здалеку. Впродовж всієї ігрової кар'єри йому вдавалося уникати важких травм, тому Тимощук пропускав у сезоні лише кілька матчів і завжди був на полі у вирішальних поєдинках. Багаторічний капітан донецького «Шахтаря». Неодноразово виводив у ранзі капітана і збірну України.

Взимку на початку 2007 року санкт-петербурзький «Зеніт» придбав українського півзахисника за суму близьку до 20 млн. доларів. У чемпіонаті Росії 2007 «Зеніт» зайняв перше місце, а українця визнали найкращим гравцем російської Прем'єр-Ліги за підсумками сезону. Влітку 2009 року перейшов до мюнхенської «Баварії» і у перший же свій сезон у Бундеслізі зробив «дубль», вигравши чемпіонство й кубок Німеччини, а також ставши фіналістом Ліги чемпіонів УЄФА.

Національна команда Дебют у національній збірній: 26 квітня 2000 року в матчі Болгарія—Україна (0:1). Свій сотий матч за національну команду України зіграв 12 жовтня 2010 року в англійському місті Дербі проти збірної Бразилії. Станом на 6 жовтня 2011 року захищав кольори України у 109 матчах, забив 4 м’ячі. У 19 матчах за збірну Тимощук був капітаном команди.

За досягнення високих спортивних результатів на чемпіонаті світу 2006 в Німеччині нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Одружений з Надією Тимощук. Має двох доньок. У Луцьку заснував дитячий футбольний турнір, який проводять щороку.

ВІТАЄМО!!!