УКР РУС

Гвардіолу зупинив шалений німець, Реал поринув у кризу, а Мессі побив черговий рекорд. Топ-10 підсумків футбольного вікенду

15 січня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмував головні події вікенду в європейському футболі.

1. Зідан не знає, як вивести Реал з піке. Після поразки Вільяреалу "вершкові" знаходяться ближче до зони вильоту, ніж до лідера Прімери. Цього факту мало б бути достатньо, щоб зрозуміти рівень кризи на "Сантьяго Бернабеу", але ні. Справа не стільки в результатах, скільки в ситуації, з якої Зізу буде вкрай складно вийти. Бензема травмований, Роналду злий на свою "старість". Без них "ідеальне" тріо Кроос-Модріч-Каземіро працює в нікуди, а "довершений" Марсело виконує 80% невдалих кросів. На атакувальні потуги Реала в другому таймі суботнього матчу було боляче дивитися. Футбол Зідана в таких умовах не працює, потрібні свіжі ідеї нової людини.

Зідан гірший за Бенітеса та ще 5 фактів, які свідчать, що Реал перебуває у повному лайні

2. Тоттенхем повинен запропонувати Кейну золоті гори якнайшвидше. У протистоянні з Евертоном "ураганний" став топ-бомбардиром Тоттенхема в АПЛ – 98 голів і Тедді Шерінгем відпочиває. Також Харрі приєднався до Алана Ширера та Тьєрі Анрі в списку футболістів, які забили 20+ голів у 4 поспіль сезонах АПЛ. Чутки про новий контракт від Тоттенхема поки що не отримують офіційного підтвердження. А дарма "шпори" зволікають, лояльність найрезультативнішого гравця 2017 року може зникнути – дзвінок Флорентіно Переса робить дива. Лондонці мають право першого ходу в цій грі, і їхній хід повинен бути настільки щедрим, щоб відданість Кейна залишилась такою ж кришталевою.

3. Манчестер Сіті спіткнувся там, де й мав спіткнутися. Напередодні нового року безпрограшну ходу "містян" міг перервати Крістал Пелас, але цього, на щастя, не трапилося. Такі справедливі та невипадкові серії повинні так само справедливо та невипадково припинятися. Ліверпуль зупинив Сіті заслужено – "червоні" були більш голодними, зарядженими та сконцентрованими. Манкуніанці зіграли на своєму рівні, однак мерсисайдці вистрибнули вище. Проблема других лише в тому, що це, скоріш за все, був стрибок, а не підйом на нову сходинку.

4. Нинішню Барселону не здатні зупинити навіть прокляття. Виїзд у Сан-Себастьян – справжнє випробування для "блаугранас", особливо останнім часом. Вони не вивозили з "Аноети" перемогу з 2007 року, і ось, нарешті, успіх. Ефектний успіх. Барселона залишилася єдиною непереможною командою топ-5 чемпіонатів у цьому сезоні, а також видала одну з найкращих перших половин Прімери в історії – 51 очко (ліпше було тільки в самої Барселони сезону-10/11 – 52 бали та сезону-12/13 – 55 балів). Реал зупиняв – не зупинив, прокляття Сосьєдаду зупиняло – не зупинило, кому ж підкориться ця "ріпка"?

5. Лейпциг найкраще підготувався до відновлення Бундесліги. На зимову перерву німецький чемпіонат пішов з 5 (а то й 7) реальними претендентами на друге місце. У стартовому турі нового року переміг лише один(!) з них – Лейпциг. До того ж, "бики" здолали прямого конкурента. Слово "підготувався" вжито невипадково – перемога над Шальке стала наслідком продуманих рішень Ральфа Хасенхютля щодо схеми на матч, підбору виконавців і вчасних замін. У той же час Борусія Д вирішувала проблеми з дисципліною і пошкодженнями, Байєр виявився неконкурентним для Баварії, а Борусія М, Хоффенхайм і Айнтрахт подарували очки аутсайдерам.

6. Бігти поруч з французькими суддями зась. Тоні Шапрон фантастично сконфузився на останніх хвилинах матчу Нант – ПСЖ. Головний арбітр зустрічі на всіх порах біг до воріт господарів, щоб вслідкувати за атакою парижан. Він настільки захопився дриблінгом Мбаппе, що на великій швидкості зіткнувся з гравцем Нанта Дієго Карлосом. Все б нічого, але рефері це страшно розлютило. Спершу він спробував вдарити футболіста ногою, а потім показав йому другу жовту картку та вилучив з поля. Численні апеляції Шапрон зі злим виразом обличчя проігнорував. Як вважаєте, заслуговує таке суддівство на аперкот?

7. Зупинити Гвардіолу може тільки запал Клоппа. Прихильник футбольного хеві-металу – єдиний серед тренерів, хто має перевагу над Хосепом після 10 і більше очних протистоянь: 6 вікторій у німця, 5 – в іспанця і 1 нічия. Спробуємо припустити, що це не випадковість. Здолати Гвардіолу в тактичній битві дуже складно – Моурінью підтверджує. Необхідно мати моральну впевненість, необхідно вірити у свою домінацію над головним футбольним мозком сьогодення. Юрген Клопп у боротьбі з ним ігрові задуми підкріпляє шаленістю і, як показує практика, це дійсно найдієвіший спосіб нейтралізувати Пепа.

8. Мессі ще раз вписав своє ім'я в історію європейського футболу. Золотими буквами, платиновими – вибирайте будь-який благородний метал. Ліонель побив неймовірну кількість рекордів, всі досягнення генія навряд чи відтворять з пам'яті навіть найпалкіші його прихильники, однак у грі з Реал Сосьєдадом аргентинцю підкорилася дійсно видатна вершина. Він перевершив Герда Мюллєра за кількістю голів у складі однієї команди в топ-5 лігах Європи. Символічно і красиво, що рекордний 366-ий гол Мессі забив вишуканим ударом зі штрафного.

9. Звільнення Едуардо Беріссо не допомогло Севільї. Наприкінці минулого року 48-річний аргентинець втратив роботу через незадовільні результати. "Рохібланкос" прийняв Вінченцо Монтелла, однак команда не струсонулася, а безвиграшна серія у Прімері продовжилася до 5 матчів. Після невдачі у вогненному дербі з Бетісом трапилася поразка аутсайдеру Ла Ліги Алавесу. Ось хто може позмагатися з Реалом у кризовості.

10. Невизначеність Алексіса Санчеса шкодить Арсеналу. Майбутнє чилійця вирішується у ці дні: він або поїде в Манчестер, або залишиться на "Емірейтс" мінімум до літа. Арсен Венгер не взяв Алексіса на матч з Борнмутом, дозволивши йому зосередитися на вирішенні кар'єрних питань. Без лідера атак передня лінія "канонірів" виглядала неповноцінно, а одного гола лондонцям вистачило лише для мінімальної поразки. І клуб, і Санчес повинні вже зараз поставити крапку в цій історії.