УКР РУС

Гвардіола з українським акцентом. 10 причин, чому новий сезон АПЛ буде особливим

12 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про виняткову цінність того, що очікує прихильників англійської Прем’єр-ліги у сезоні 2016/17.

1. Гвардіола

Жодна європейська ліга на старті нового сезону не може виставити хоча б приблизно такий зірковий тренерський штаб, яким володіють клуби англійської еліти. Один лише прихід Хосепа Гвардіоли – це вже вагомий аргумент для того, щоб нейтральному вболівальнику перемкнутися на матчі, в яких гратиме "Ман Сіті".

Немає жодного сумніву у тому, що "блакитні" з першого ж сезону увімкнуться в боротьбу за чемпіонський титул. Таке завдання тут стояло і перед значно простішими тренерами, ніж каталонський геній. Пеп – максималіст, тому інші варіанти навіть не розглядаються. Йому дістався пристойний спадок від попередника – Мануеля Пеллегріні, однак тут належить навести порядок: невмотивованих виконавців відсунути на другий план, натомість підпустити свіжу кров. Великі надії Гвардіола покладає на Ноліто та Гюндогана, а також, як не дивно, на нашого Олександра Зінченка.

У якості головного тренера елітного клубу Хосеп розпочне вже дев’ятий сезон. У попередніх восьми випадках він шість разів брав чемпіонський титул із "Барселоною" та "Баварією". Тобто, очевидний менталітет менеджера-переможця. В Англії у нього буде ширше коло конкурентів, що додатково мотивує тренерське его. Ми ж, завмерши, з нетерпінням очікуємо, що з цього вийде. Впорається, чи ні.

2. Моурінью

У кар’єрі Жозе Моурінью ще не було таких провалів, який спіткав його у "Челсі" восени минулого року. У статусі чемпіонів Англії "сині" завалили старт сезону і розташовувалися значно ближче до зони вильоту, аніж до території єврокубків. Особливий взяв п’ятимісячну паузу, щоб переосмислити те, що відбулося. Зараз португальський тренер, у шевелюрі якого помітно побільшало сивини, готовий до нового грандіозного виклику.

МЮ, як і сеу Жозе, потребує ефектної реабілітації. Репутація великого клубу ґрунтовно підмочена останніми трьома сезонами, в яких "червоні дияволи" фінішували на 7, 4 та 5 сходинках. Тобто, з відходом Алекса Фергюсона ні Девід Мойєс, ні Луї ван Гаал не зуміли бодай наполовину компенсувати відсутність великого тренера. Клубу потрібна максимально наближена за масштабами фігура. Потрібен особливий тренер.

Сюжетна лінія протистояння Гвардіола vs Моурінью – це взагалі на межі фантастики. Топові спеціалісти вже повоювали у Прімері. "Якщо ти любиш те, чим займаєшся, твоє волосся не випадає. А Гвардіола – лисий. Він не отримує задоволення від футболу", – тролив свого візаві сеу Жозе. Щоправда, зараз він запевняє, що не воюватиме із каталонцем: "Якщо в АПЛ я буду звертати увагу тільки на Гвардіолу, то чемпіонство виграє хтось третій".

І все ж – два непримиренні опоненти очолюють клуби, вороже налаштовані один до одного, бо ділять одне місто і борються за єдиний чемпіонський титул. Відчуваєте шалено високий градус майбутніх битв? Дербі Манчестера вийде на новий якісний рівень.

3. Конте

Ще один тренер топ-калібру приймає серйозний виклик, вв’язуючись в інтелектуальну битву геніїв. МЮ та "Ман Сіті" отримують дуже небезпечного конкурента в битві за титул. Антоніо Конте – це тактика, бездоганний вишкіл і робота всієї команди, як одного організму. Так було у "Ювентусі" та збірній Італії. А в "Челсі" з цим – великі проблеми. У попередньому сезоні, де "аристократи" виступили провально і посіли тільки десяту сходинку, відчуття єдності якраз не було. Азар, Сеск і Ко грали у якісь незрозумілі підпільні ігри, даючи підстави припустити, що окремі лідери спеціально "зливають" Моурінью.

Перед стартом сезону "аристократи" провернули дуже крутий трансфер, переманивши із "Лестера" одного з основоположних творців чемпіонського сезону – опорника Н’Голо Канте. Із виконавцем такого рівня у руках Конте центр поля "Челсі" повинен стати непрохідним муром. Ще один серйозний козир "синіх" – відсутність єврокубкових матчів. Команда зможе повністю зосередитися на чемпіонаті, поки "Манчестери", "Арсенал", "Тоттенхем", "Лестер" розпилюватимуться на два фронти.

4. Зінченко

У перехід Зінченка в "Ман Сіті" не вірилося до останнього. Коли ж угода таки відбулася, не виникало сумніву у тому, що манчестерський клуб одразу віддасть українця в оренду – для "обростання м’язами". У той же ПСВ, приміром. Однак зараз в Ейндховені вже не впевнені, що отримають Зінченка на вишкіл. Під час міжсезонних спарингів Гвардіола щедро довіряв Сашкові достатньо ігрового часу і, схоже, не був розчарований. Українця не внесли у заявку на Лігу чемпіонів, але якщо він таки не піде в оренду, то однозначно отримає змогу показати себе в зарубах трьох англійських турнірів.

Впевненість, із якою Зіна влився у колектив манчестерського гранда, схиляє до думки, що все у нього буде гаразд. У хлопця жодних комплексів: мутить селфі із Фернандінью і змушує Стерлінга до нестандартних дій. Ми вже давненько не мали в АПЛ своєї людини, тому із точки зору "сорочки, яка ближче до тіла" англійський чемпіонат у минулому сезоні програвав Прімері, Бундеслізі та Серії А. Якщо до кінця серпня Гвардіола не передумає, отримаємо Прем’єр-лігу з українським акцентом.

5. Ібрагімовіч

"Я не приїхав сюди гаяти час, я приїхав перемагати. У МЮ така ж філософія, як у мене. Клуб створений для того, щоб вигравати", – сказав Златан Ібрагімовіч в одному з перших коментарів після переїзду на "Олд Траффорд". Великий швед слів на вітер не кидає. Забив у першому ж офіційному матчі за новий клуб і одразу приніс йому трофей – Суперкубок Англії.

Златану – 34 роки, та це не перешкода на шляху до титулу "бога Манчестера". "Дияволам" ще з часів виходу на пенсію Еріка Кантона і Роя Кіна бракує гравця з великим серцем і такими ж, даруйте, яйцями. А в Ібри, до всього, не тільки мегахарактер, а ще й прекрасна фізична форма. Це грізна гольова машина, для якої англійський футбол мав би стати рідною стихією.

На бойовому щиті Златана – 11 чемпіонських титулів Швеції, Італії, Іспанії та Франції (не враховуючи двох анульованих Скудетто, здобутих із "Юве"). Там ще вдосталь місця для нових трофейних зарубок. Якщо ви не вболівальник МЮ, то матчі "червоних дияволів" варто переглянути хоча б із поваги до Моурінью. Або Златана. Вони успішно спрацювалися в "Інтері", а тепер знову знайшли один одного. Харизматичний тандем, яких – небагато.

6. Венгер

"Не знаю, що робитиму після закінчення контракту", – з нотками відчаю у голосі зізнався нещодавно Арсен Венгер. Двадцятирічна епоха французького тренера в "Арсеналі" добігає кінця – контракт чинний до закінчення сезону 2016/17. Від цього трохи сумно. Сумно усім, крім вболівальників самого "Арсеналу", які вже втомилися від неякісної трансферної політики мсьє Венгера, що потім виливається у невдалі виступи на внутрішній та міжнародній аренах.

Ось і зараз "каноніри" підсилилися Гранітом Джакою і поводяться на трансферному ринку дуже пасивно. Щось доводити на "чемпіонаті світу серед тренерів" Арсен Венгер збирається тим же складом, який у минулому сезоні зійшов із чемпіонських перегонів за кілька турів до фінішу. Останнє слово на чолі "Арсенала" повинно бути вагомим. Це для 66-річного французького метра – питання честі. Настав час бадьоро трусонути сивим чубом і довести всім, що ти ще здатний на великі справи. Чому б ні?

7. Клопп

Перша спроба гера Юргена біля стерна "Ліверпуля" була таким собі парадом контрастів. Команда заграла злагодженіше, а вольові перемоги над "Борусією" та "Норвічем" поповнили класику футбольних трилерів. Мерсисайдці дійшли до фіналу Ліги Європи, але провалили чемпіонат. Восьма сходинка для такого клубу – це, безперечно, розчарування. Сезон 2016/17 "червоні" проведуть без єврокубків, але це повинно піти їм на користь. Апетит нагуляють, не кажучи вже про кращу свіжість між іграми чемпіонату.

Для Юргена Клоппа настає момент істини. По новому сезону його роботу вже оцінюватимуть за всіма канонами суворої прискіпливості. Трансфери "Ліверпуля" не вражають, але зате приємно шокує форма команди. Літні спаринги підопічні Клоппа провели на одному диханні, а апогеєм став безпрецедентний розгром "Барселони". Тут головне, щоб колектив після такої інтенсивної підготовки не видихнувся ще в першому колі. Але німецькому спеціалістові не позичати досвіду. Можете бути впевнені, він знає, що робить.

8. "Лестер"

Казка про хитрих "лисиць" закінчилася. Настають суворі будні, де потрібно тримати вухо гостро, бо суперники розірвуть на шматки. Чи захистить свій титул команда Клаудіо Раньєрі? Це одна з головних інтриг нового сезону, відповідь на яку ми можемо отримати дуже скоро – ще перед Новим роком. "Лестеру", ослабленому відходом ключового гравця центру поля Н’Голо Канте, буде непросто грати на два фронти. А Ліга чемпіонів добряче виснажить і підкосить "синіх".

Добре, що це усвідомлюють у самому клубі. Клаудіо Раньєрі завжди вмів опустити підопічних на грішну землю: "Скоріше інопланетяни висадяться у Лондоні, ніж "Лестер" захистить свій титул". Італієць наполягає на тому, що головна ціль його команди – здобути 40 очок, які дозволять зберегти прописку в елітному дивізіоні. Такі ж слова звучали і минулого сезону, пригадуєте? Усе закінчилося грандіозним тріумфальним шоу на центральній площі міста. Тому не поспішайте ховати цю команду.

9. "Вест Хем"

Наприкінці минулого сезону "молотобійці" зворушливо попрощалися із старенькою ареною "Аптон Парк". Двері для команди Біліча прочинив Олімпійський стадіон Лондона, на якому зможуть розміститися аж 60 тисяч глядачів, що практично вдвічі більше, ніж у попередній обителі "молотків". ВХЮ вже провів тут матч Ліги Європи проти словенського "Домжале" і враження від колориту арени було неймовірним. "Олімпійський" одразу займе чільне місце серед найкращих стадіонів Прем’єр-ліги. Тепер залишається і самій команді Біліча не ловити гав. Минулосезонне сьоме місце і наявність у складі фантастичного Дімітрі Пайє – хороший плацдарм, щоб стати головним відкриттям нового чемпіонату.

10. Каранка і Ко

Екс-асистент Жозе Моурінью в "Реалі" Айтор Каранка вже три роки працює сольно. З другої спроби він таки повернув "Мідлсбро" в елітний дивізіон. І от тепер обидва тренери вперше перетнуться не як однодумці, а як суперники.

Влітку відбулося ще кілька важливих тренерських призначень, які надзвичайно інтригують. Ну, насамперед, Рональд Куман, який вивів "Саутгемптон" у ЛЄ з 6-ї сходинки, прийняв запрошення "Евертона", що животів на 11-му місці. Замість Кумана зі "святими" працюватиме француз Клод Пюель. Девід Мойєс намагатиметься реанімувати кар’єру у "Сандерленді". А італійський тренерський контингент розширився до чотирьох спеціалістів – в "Уотфорд" після Кіке Санчеса Флореса запросили Вальтера Маццарі. Колишній наставник "Інтера", "Наполі" і "Сампдорії" кепсько володіє англійською, проте, даруйте за штамп, футбольна мова – універсальна.

Що ж, до старту нової одіссеї – менше доби. З чим нас усіх і вітаю.

Сторінка автора у Facebook

Елегантність команди Зінченка проти класики Лондона. Як виглядатиме АПЛ у новому сезоні