УКР РУС

Гвардіола vs Моурінью. Історія любові та ненависті

30 серпня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" робить спробу додати трохи перцю у сьогоднішнє протистояння найуспішніших тренерів сучасності.

Вони не бачилися вже півтора роки. Не бачилися на футбольному полі, звісно ж, бо в кулуарах таки перетиналися. 21 квітня 2012 року голи Хедіри і Роналду на "Камп Ноу" схилили шальки терезів у Ель Класіко на користь "Реалу" і підштовхнули Гвардіолу до відставки. Через шість днів після поразки "Барселона" зробила офіційну заяву про прощання з Пепом. Таким чином перервалося протистояння двох воістину геніальних майстрів своєї справи. Без принципового суперника Жозе потьм'янішав, втратив інтерес до перегонів, в пух і прах програвши чемпіонський титул команді Віланови. Окрім Гвардіоли каталізатором для Моура був хіба що сер Алекс, але це вже інша історія.

Тим не менше, дуже швидко маршрути обох тренерів дивовижним чином перетнулися. За це маємо сказати "спасибі" Юппу Хайнкесу і Рафі Бенітесу, які зробили величезний внесок у сьогоднішнє рандеву тренерів-антагоністів, перемігши у Лізі чемпіонів та Лізі Європи відповідно. Зважувати шанси обох суперників на перемогу - справа невдячна. Моурінью і Гвардіола лише розпочали освоюватися на нових робочих місцях, а тому перебувають у приблизно рівних умовах. Розписувати таланти іспанця і португальця ми також не будемо - кожен з вас чудово орієнтується у їх можливостях, а дехто навіть знає точне число здобутих ними трофеїв. Зосередимося на іншому. На емоційних моментах протистояння цих тренерів.

Коса натрапила на камінь, а вперше це сталося ще в сезоні 2009/2010, коли Моурінью мчав з "Інтером" під усіма вітрилами назустріч Кубку чемпіонів, тож з'явилися перші взаємні поколювання в коментарях, які переросли у справжню війну, варто було Жозе очолити "Реал". Тож зараз пригадаємо усі поєдинки між тренерами, виокремимо найбільш безапеляційні перемоги, а також наведемо найсоковитіші цитати, якими опоненти намагалися якщо не послати суперника у нокаут, то принаймні вивести його з рівноваги.

Назагал Гвардіола в якості наставника "Барси" і Моурінью ("Інтер", "Реал") провели між собою 15 матчів у Прімері, Лізі чемпіонів, Кубку та Суперкубку Іспанії. Очевидна перевага на боці Пепа - 7 перемог. Жозе смакував тріумфом лише тричі. Ще 5 поєдинків закінчилися внічию.

16 вересня 2009. Ліга чемпіонів. "Інтер" - "Барселона" - 0:0

24 листопада 2009. ЛЧ. "Барселона" - "Інтер" - 2:0 (Піке, 10, Педро, 26)

20 квітня 2010. 1/2 фіналу ЛЧ. "Інтер" - "Барселона" - 3:1 (Снейдер, 30, Майкон, 48, Міліто, 61 - Педро, 19)

28 квітня 2010. 1/2 фіналу ЛЧ. "Барселона" - "Інтер" - 1:0 (Піке, 84)

29 листопада 2010. Прімера. "Барселона" - "Реал" - 5:0 (Хаві, 10, Педро, 18, Вілья, 55, 58, Хеффрен, 90)

16 квітня 2011. Прімера. "Реал" - "Барселона" - 1:1 (Роналду, 82, з пен. - Мессі, 53, з пен.)

20 квітня 2011. Фінал Кубка Іспанії. "Реал" - "Барселона" - 1:0 (Роналду, 103)

27 квітня 2011. 1/2 фіналу ЛЧ. "Реал" - "Барселона" - 0:2 (Мессі, 76, 87)

3 травня 2011. 1/2 фіналу ЛЧ. "Барселона" - "Реал" - 1:1 (Педро, 54 - Марсело, 64)

14 серпня 2011. Суперкубок Іспанії. "Реал" - "Барселона" - 2:2 (Озіл, 13, Алонсо, 54 - Вілья, 36, Мессі, 45+1)

17 серпня 2011. Суперкубок Іспанії. "Барселона" - "Реал" - 3:2 (Іньєста, 15, Мессі, 45, 88 - Роналду, 20, Бензема, 82)

10 грудня 2011. Прімера. "Реал" - "Барселона" - 1:3 (Бензема, 1 - Санчес, 30, Хаві, 53, Фабрегас, 65)

18 січня 2012. 1/4 Кубка Іспанії. "Реал" - "Барселона" - 1:2 (Роналду, 11 - Пуйоль, 49, Абідаль, 77)

25 січня 2012. 1/4 Кубка Іспанії. "Барселона" - "Реал" - 2:2 (Педро, 43, Алвес, 45 - Роналду, 68, Бензема, 72)

21 квітня 2012. Прімера. "Барселона" - "Реал" - 1:2 (Санчес, 70 - Хедіра, 17, Роналду, 73)

Як бачимо, останнє слово було за Моурінью. Найбільш ефектною з трьох його перемог була не ця, квітнева, і навіть не у фіналі Кубка Іспанії. Свого суперника Жозе знищив у півфіналі ЛЧ 2009/10 на "Джузеппе Меацца". "Барса" прибула в Мілан у якості фаворита і навіть повела в рахунку, проте ще до перерви "нерадзуррі" вирівняли становище, а після перерви прибили Каталонію двома "сухими" голами. Засушивши гру на "Камп Ноу", "Інтер" таки вийшов у фінал, де, як відомо, обіграв ще й "Баварію". Чудова команда була тоді у Моурінью, "Реал" не витримує з нею жодного порівняння.

Гвардіола взяв реванш одразу, тільки-но для цього трапилася нагода. Перше Ель Класіко в тренерській кар'єрі Моурінью наставник "Барселони" перетворив на фірмове пекло. П'ять "сухарів" у ворота Касільяса просто-таки розчавили португальця. Він ще довго приходив до тями.

Жозе завше славився своїм надзвичайним талантом словесного фехтування. Однак у персоні Гвардіоли він знайшов не жертву, як це зазвичай бувало з іншими тренерами, а гідного суперника. Ось топ-5 цитат запеклих друзів, які вони адресували один одному. Хто був переконливішим - вирішувати вам.

Моурінью

- Гвардіола мені нагадує вовка в овечій шкурі. Я завжди веду себе однаково. Думаю, це гарна якість - залишатися самим собою незалежно від того, виграв ти матч, чи програв.

- Чи втратив Гвардіола образ досконалості, пішовши у відставку? Думаю, ніхто не досконалий. Але я б ніколи так не вчинив.

- Гвардіола - розумний хлопчик, і він знає, завдяки чому його команда виграла так багато матчів у різних змаганнях. Як йому це вдалося, він точно в курсі (натяк на те, що арбітри симпатизували "Барсі")

- Сподіваюся, колись Хосеп Гвардіола виграє Лігу чемпіонів чесно.

- Я не можу зрозуміти його логіку. Єдине, що спадає на думку, то це те, що він обрав чемпіонат, в якому я ніколи не буду працювати. Не хочу далі коментувати або розвивати цю тему, це факт. Немає жодних сумнівів, що я не буду працювати в Німеччині. Крапка.

Гвардіола

- Не обов'язково грати у футбол, щоб стати великим тренером. Арріго Саккі змінив цей спорт, не граючи, і Жозе Моуріньо - ймовірно, найкращий тренер у світі.

- Я буду звертатися до нього на "ти", оскільки він називає мене Пепом. Отже, хто ти такий, Жозе? Ми зустрінемося з тобою під час матчу.

- Поза полем він майстер на всілякі словечка і вже виграв Лігу Чемпіонів. Я дарую йому цей турнір поза полем. Зазвичай поза полем завжди виграє він, про це свідчить історія.

- Я не хочу вплутуватися в словесну перепалку, бо це триватиме нескінченно. Але повинен сказати, що він є босом-збоченцем. І якщо він хоче залишитися в числі друзів Флорентіно Переса, нехай продовжує читати Ейнштейна.

- Чи втомився я від цих ігор розуму? Ні, це частина моєї професії.

Сьогодні буде написана нова сторінка їх стосунків. Якщо поталанить, журналісти занотують до цитатників нові перли Великих стратегів. Скоріш за все, так воно і буде. Історія любові і ненависті. Де тут любов? - запитаєте ви. Давно-давно, ще у лихі 90-ті, коли Гвардіола був відомим гравцем "Барси", а Моурінью - сірим кардиналом зі свити Боббі Робсона, вони спільно святкували перемоги і переймалися поразками. Так вже не буде, напевно, ніколи. Не той зараз статус у колишніх друзів.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87