УКР РУС

Гвардіола носить жовту стрічку та відмовляється її зняти – чому Пеп це робить?

26 лютого 2018 Читать на русском

Головний тренер Манчестер Сіті Хосеп Гвардіола останні місяці з'являється на людях лише з жовтою стрічкою на грудях. Для чого іспанський коуч це робить, розповідає "Футбол 24".

Гвардіола одягає жовту стрічку як на матчі "містян" в Англії, так і на поєдинки в єврокубках. Пеп завжди виходить до журналістів з цим символом на грудях.

І хоча почалась ця історія ще наприкінці 2017 року, у Футбольної асоціації Англії запитання до тренера з'явились лише нещодавно. FA звинуватила Гвардіолу в носінні на одязі політичної символіки та дала йому час до 5 березня, аби відповісти. Однак Пеп звинувачення проігнорував та на матч фіналу Кубка англійської ліги знову вийшов з жовтою стрічкою. Після зустрічі керманич Манчестер Сіті так пояснив своє рішення:

Якщо я порушив правила, то прийму це. Можу і штраф заплатити. Однак я людина. У Великобританії влаштували Brexit, дозволили прийняти рішення Шотландії. Людей у Каталонії звинуватили ж у заколоті, але у них не було зброї, а були тільки голоси. У FA знають, що я завжди буду носити жовту стрічку.

Що символізує жовта стрічка

Жовта стрічка є символом підтримки незалежності Каталонії. Пеп носить її, щоб підтримати активістів, які були затримані за підтримку незалежності Каталонії. У жовтні 2017 року іспанська влада заарештувала кількох членів політичної організації "Каталонська національна асамблея" та членів каталонського уряду, сформованого Карлесом Пучдемоном. Всі вони звинувачені у сепаратизмі та досі перебувають під вартою. Гвардіола ж запевнив, що буде носити жовту стрічку доти, доки всі активісти не вийдуть на волю.

"Я просто тренер, а не Гаррі Поттер". Правила життя Хосепа Гвардіоли

Пеп говорить про 11 людей, яких, на його думку, затримали несправедливо. Гвардіола переконує, що вони лише "боролись за демократію" та "агітували прийти на референдум за незалежність Каталонії". Щоправда, уряд з Мадриду одразу визнав подібне голосування поза законом та попередив, що суворо каратиме за спроби організувати референдум.

Референдум за незалежність Каталонії та Гвардіола

1 жовтня у Каталонії пройшов референдум, на якому явка виборців була 42,3%. Каталонський уряд заявив, що 90% виборців проголосували за незалежність регіону від Іспанії. У Мадриді ж цих результатів не визнали та підтримали силовиків, які у день голосування жорстко не давали місцевим жителям прийти на дільниці. Як результат, після зіткнень з поліцією постраждали близько тисячі людей. Центральна влада, опираючись на Конституцію, силою розгромила рух.

Референдум у Каталонії: що чекає на Барселону та каталонський футбол

Головний тренер Манчестер Сіті проголосував на референдумі поштою. Пеп не приховував, що вважав цей день історичним в історії Каталонії. Екс-наставник Барселони назвав 1 жовтня "Днем демократії":

Я вже казав, що ми хочемо не незалежності, а права голосувати. Час змінюється, і парламент Каталонії хоче знати думку людей. Народ Каталонії хоче висловитись, і немає іншого способу. Не думав, що у XXI столітті можливо таке. Поліція та Мадрид не мають поваги до нас.

Пеп неодноразово підтримував незалежність Каталонії. Коуч допомагав організовувати й інші референдуми у минулому, які не мали такої масштабності. Гвардіола часто виступав на мітингах у Барселоні, на яких говорив про право каталонців "бути почутими" та дорікав Мадриду за недемократичний підхід до каталонського питання.

Прокуратура Іспанії не раз мала запитання до Гвардіоли, а у 2017 році тренер навіть увійшов у "список сепаратистів", складений поліцією. У цей список увійшли люди, які звинувачуються у підтримці та організації незаконного референдуму. А зовсім недавно, 18 лютого, Національна гвардія Іспанії, маючи спеціальний дозвіл, обшукала приватний літак Гвардіоли в аеропорту Барселони. І шукали на борту не кого-небудь, а лідера сепаратистського руху Карлеса Пучдемона.

Як трактують жовту стрічку правила

FA звинувачує Пепа у демонстрації політичного символу. За правилами ФІФА, гравці не можуть на полі демонструвати на своїй амуніції політичні, релігійні чи навіть особисті символи чи гасла. Також гравцям заборонено рекламувати будь-який бренд, якщо він не є спонсором клубу. Це правило також стосується тренерів команд.

У статуті УЄФА йдеться про те ж саме, однак з деяким пом'якшенням. Політичні та релігійні символи заборонено демонструвати, якщо вони є образливими чи провокативними. Цей пункт вважається досить суб'єктивним, адже сторони можуть по-різному трактувати ті чи інші символи. Сам Гвардіола ніколи не говорив про жовту стрічку як політичний елемент. Її він носить у знак солідарності із затриманими активістами. Більше того, іспанський тренер заявив, що в УЄФА дозволили йому носити стрічку "скільки завгодно".

До слова, Футбольна асоціація Англії нещодавно була у схожому конфлікті з ФІФА. Міжнародна асоціація заборонила збірній Англії виходити на матчі в листопаді у футболках із зображенням червоного мака – символом пам'яті жертв військових і громадянських конфліктів. Пізніше штрафи отримали чотири британські асоціації (Англії, Шотландії, Північної Ірландії та Уельсу). ФІФА вважає червоний мак політичним символом, а у FA трактують його зовсім по-іншому. Так на чиїй стороні правда?