УКР РУС

Невдалі матчі Гвардіоли: чим відзначився наставник Манчестер Сіті у вирішальних матчах Ліги чемпіонів

9 червня 2023 Читать на русском

Головний тренер Манчестер Сіті Хосеп Гвардіола знову зіграє у фіналі ЛЧ, маючи статус фаворита. Історія натякає, що не варто надавати цьому особливого значення.

Хосеп Гвардіола марить перемогою в Лізі чемпіонів не з Барселоною. Минуло 12 років, відтоді як команда іспанського фахівця востаннє підіймала заповітний трофей. "Футбол 24" спільно з партнером HLIBNY DAR пригадує головні невдачі тренера у найпрестижнішому клубному турнірі Європи.

Манчестер Сіті – Інтер: де дивитись фінал Ліги чемпіонів

Усі ці роки після того фіналу на Вемблі тривала еволюція Гвардіоли. Він пройшов шлях від радикального заперечення необхідності виграти ще одну Лігу чемпіонів, до усвідомлення такої необхідності. Раніше Пеп стверджував, що АПЛ для нього має більше значення. Мовляв, саме повноцінний сезон демонструє реальну силу команди, а не ЛЧ, де можна вилетіти навіть випадково. Набравшись досвіду й зрозумівши, як у футболі все працює, наставник Ман Сіті почав говорити цілком протилежні речі.

"Дуже багато клубів прощалися зі своїми ідеями та проєктами, бо не могли виграти цей турнір, і багато хто ставав великими клубами, бо вигравав його. Я не поділяю такого підходу, але розумію, що все, зроблене нами за ці роки, матиме сенс для решти лише тоді, коли ми виграємо Лігу чемпіонів. Якщо перемоги не буде, сенсу буде менше. Це трохи несправедливо, але треба це прийняти. Це так працює.

Манчестер Сіті мусить прийняти те, що якщо ми хочемо зробити визначальний крок до статусу великого клубу, то маємо виграти в Європі. Ми повинні виграти Лігу чемпіонів, це неминуче.

Але найважливіше – це знову і знову грати у цьому турнірі, грати у фіналах. Два роки тому ми мали фінал, тепер ми знову у фіналі. Саме це визначає великий клуб. Рік за роком ти борешся на пізніх стадіях Ліги чемпіонів та виграєш трофей", – заявив Гвардіола.

Ліга чемпіонів – спортивна подія, яку неможливо пропустити! Тож вмикай свої гаджети на гучність та спостерігай за найзапеклішими футбольними баталіями разом із HLIBNY DAR.
HLIBNY DAR – все вирішується на полі!

Іспанець в рамках своєї філософії однозначно досяг успіху. За ці 12 років після останньої перемоги в Лізі чемпіонів він 5 разів грав у півфіналах. Ще кілька разів шлях переривався у чвертьфіналах. Без перебільшення, це великий успіх – стабільно досягати таких результатів, коли у всіх інших злети чергуються з падіннями.

Втім, фани Манчестер Сіті були б не проти провали сезон-другий, аби лиш "вухатий" кубок нарешті привезли в клубну кімнату трофеїв. Та й у Мюнхені були не проти, щоб Пеп повторив результати Юпа Хайнкеса. Саме там, у Баварії, почалися проблеми Гвардіоли у Лізі чемпіонів. Хейтери скажуть, що він просто не призвичаївся перемагати без Мессі. Звісно, про домінування в АПЛ вони воліли б промовчати...

Усі ці перманентні невдачі в ключових матчах Ліги чемпіонів призвели до того, що за Гвардіолою закріпилася слава того, хто любить усе зіпсувати постійними покращеннями та змінами. Поруч із прізвищем Пепа часто можна зустріти англійське слово "overthinking". Правда в цьому є. Іспанець справді іноді занадто багато думає, навіть вигадує. Потім залишається лише визнавати власні помилки. Зараз ми пригадаємо найбільші з них.

Баварія, 2014 (півфінал). Гвардіола рік відпочив після прощання з Барселоною й очолив Баварію, яка саме перед його приїздом виграла абсолютно все. Словом, планка була піднята надзвичайно високо. Частково Пеп упорався – виграв 4 трофеї, але Ліги чемпіонів серед них не було. Баварія дісталася до півфіналу, де на їхньому шляху був Реал. Королівський клуб мчав переписувати історію – брати "десіму". У Мадриді господарі перемогли мінімально, зате в Мюнхені декласували суперника з рахунком 4:0.

Гвардіола визнав, що це його провина. Він перевів команду зі звичних 4-3-3 на 4-2-3-1, а потім взагалі на 4-2-4. Це був провал. "Я зовсім неправильно все зрозумів. Це фіаско. Повний безлад. Найбільша фігня в моєму житті як тренера", – бідкався Пеп. Щоправда, це не зовсім так. Перед грою іспанець зіграв лідерів Баварії й запитав, якою вони бачать тактику на гру, а потім просто дозволив їм грати за цим планом.

Баварія, 2015 (півфінал). Через рік та ж стадія. Гвардіола знову в Іспанії, але цього разу проти колишніх. На полі Барселони Баварії довелося грати без своїх "крил" – Роббена та Рібері. Наставник вирішив спробувати "засушити" матч, наситивши центр поля. Трималися майже до кінця, коли Мессі оформив дубль, а Неймар забив останній цвях. Мюнхенці в тому матчі не завдали жодного удару в площину. Вдома вже Баварія забила три, але дубль Неймара зробив ці зусилля марними. Надто багато було втрачено на Камп Ноу.

Манчестер Сіті, 2017 (1/8 фіналу). Перший сезон в Англії вийшов незадовільним. "Містяни" не виграли нічого. У Лізі чемпіонів також все завершилося дуже швидко. Вже у першому раунді плей-офф підопічних Гвардіоли за борт відправило Монако, в складі якого гучно про себе заявив тінейджер Кіліан Мбаппе. Дуель вийшла феєричною. Перемога 5:3 вдома, але 1:3 на території князівства – правило голів на виїзді відправило у чвертьфінал Монако. Пепу, вочевидь, сподобалися монегаски, бо згодом він переманив до себе Менді й Бернарду.

Манчестер Сіті, 2018 (1/4 фіналу). Прогрес на один раунд. У групі "містяни" програли лише раз – Шахтарю в Харкові, змусивши Паулу Фонсеку дати прес-конференцію у масці Зорро. Плей-офф почався виносом скромного Базеля, а далі був безславний виліт від Ліверпуля. Гвардіола відзначився лише вилученням за суперечки з арбітром: "Це рефері (Антоніо Матеу Лахос – прим.), який любить почуватися іншим, він особливий. Коли всі бачать якусь річ, він побачить протилежне".

Манчестер Сіті, 2019 (1/4 фіналу). Один із найепічніших моментів в історії Ліги чемпіонів. Кілька хвилин "містяни" почувалися півфіналістами, але в той вечір зіркою був VAR. Тоттенхем завдяки скасованому голу Стерлінга втримав прийнятну поразку (3:4) і пройшов далі. Усі пам'ятають цей бенефіс технологій, але насправді Гвардіола ускладнив собі життя в першому матчі. Пеп лишив у запасі Де Брюйне, відправив Гюндогана в захист, намудрував із функціями Делфа. Тоттенхем після перемоги (1:0) вдома отримав можливість в Манчестері грати за рахунком.

Манчестер Сіті, 2020 (1/4 фіналу). Той сезон догравали після активної фази коронавірусу. Права на помилку не було, бо з чвертьфіналів усі стадії плей-офф складалися із одного матчу. Схоже, Гвардіола зовсім не боявся Ліон. Тренер залишив у запасі Давіда Сілву, Мареза, Фодена і Бернарду, зате в атаці вийшов опорник Родрі. "Ткачі" легко рознесли незбалансованого суперника (3:1) і пройшли у півфінал, де без шансів програли Баварії.

Манчестер Сіті, 2021 (фінал). Схоже, Пеп неправильно засвоїв урок попереднього року. Тоді було забагато опорників, тому проти Челсі він вирішив грати взагалі без них. Ультраатакувальний Ман Сіті пропустив від Кая Хавеца, а далі Томас Тухель майстерно засушив гру. Це була справді максимально тренерська перемога над беззаперечним фаворитом. Наочний урок для Гвардіоли.

Гвардіола побудував шедевр – перемога в Лізі чемпіонів закріпить велич цього Манчестер Сіті