УКР РУС

Грюкнути дверима на прощання. Анонс 36 туру АПЛ

9 травня 2015 Читать на русском

Центральною подією вікенду стане топове протистояння "Челсі" і "Ліверпуля", яке, щоправда, матиме значення лише для однієї із сторін.

З інтригою на фініші англійського сезону, як ніколи, скупо. "Челсі" - чемпіон, три з половиною клуби, які отримають путівки в єврокубки, вже відомі. Двоє невдах сезону, що поповнять Чемпіоншип, також можна назвати без проблем. Фактично, залишилися три ділянки турнірної таблиці, де жевріє хоча б якийсь інтерес і відчувається напруга. 

1. Боротьба за четверту сходинку

МЮ вже давно повинен був закривати цю тему на свою користь, але три поспіль поразки з рахунком 0:1 у виконанні команди ван Гаала подарували "Ліверпулю" крихітну надію. Завтра мерсисайдці їдуть на "Стемфорд Брідж", де спробують обіграти ситий чемпіонством "Челсі". Додаткової мотивації "червоним" повинна надати жага помсти за минулий сезон, коли, нагадаємо, "аристократи" завдали команді Роджерса фатальної поразки, перекривши їй шлях до омріяного титулу. Особливі емоції переживе Стівен Джеррард, якому за "Ліверпуль" залишається зіграти не більше трьох матчів. Саме він рік тому припустився епічної помилки, посприявши фіаско своєї команди. І все ж цього може бути замало, щоб поквитатися із дітищем Моурінью. По-перше, "аристократи" встигли протверезіти після святкування 5-го в історії чемпіонства. По-друге, атака мерсисайдців дуже вбога, до того ж, ледь не півкоманди сидить на валізах, розуміючи, що після закінчення сезону "Ліверпуль" намагатиметься позбутися баласту. 

МЮ зберігає комфортну перевагу над переслідувачем у 4 очки, але це той випадок, коли потрібно, подалі від гріха, її примножити. Поразка на полі "Крістал Пелас" (яка буде четвертою поспіль) аж ніяк не входить у плани ван Гаала, тож очікуємо на повернення того "Юнайтед", якому ще місяць тому не шкодували компліментів. Цими днями "Олд Траффорд" жив підписанням Депая, однак потрібно довести чемпіонат до логічного і оптимістичного для МЮ завершення. 

Прогноз "Футболу 24": "Крістал Пелас" - МЮ - 1:1, "Челсі" - "Ліверпуль" - 0:0

2. Зона Ліги Європи

Позаяк Кубок Ліги здобув "Челсі", а Кубок Англії розіграють "Арсенал" і "Астон Вілла" (бірмінгемці вже з європутівкою), то отже у Лігу Європи зможуть кваліфікуватися власники підсумкових п'ятого і шостого місць. Поки що їх посідають "Ліверпуль" і "Тоттенхем", але зовсім поруч - "Саутгемптон", який також не проти прорубати "вікно" у міжнародний турнір, тим паче, що ще взимку "святі" серйозно претендували на Лігу чемпіонів. Сьогодні команда Кумана їде у Лестер - це надзвичайно складне випробування. "Лиси", попри феноменальні 5 перемог у шести матчах, ще аж ніяк не гарантували собі порятунку від вильоту, тож націлюються на ще одну звитягу. Звання Тренера місяця, яке заслужено дісталося Найджелу Пірсону за підсумками квітня, повинно додатково надихнути "Лестер".

У "Тоттенхема" - значно спокійніший виїзд. "Сток Сіті" вже нічого не потрібно від цього чемпіонату, а ще "гончарі" не надто переконливо грають на рідному полі (шість поразок). Це приємні факти для "шпор". Мотивація зашкалюватиме і в Харрі Кейна, який ще має шанс стати найкращим бомбардиром сезону, але для цього йому потрібно потіснити з першої сходинки Серхіо Агуеро, що випереджає лондонця на два голи. 

Прогноз "Футболу 24": "Лестер" - "Саутгемптон" - 1:1, "Сток Сіті" - "Тоттенхем" - 1:2

3. Виживання

Ну а реальну боротьбу за прописку в останніх турах поведуть 5 клубів: окрім "Лестера" це "Вілла", "Ньюкасл", "Халл" і "Сандерленд". Хтось із них обов'язково вилетить у Чемпіоншип, тож кожне очко зараз - безцінне. У 36 турі найкращі шанси на здобуття трьох балів мають "тигри" Стіва Брюса, які на власному полі прийматимуть "Бернлі" - останню команду чемпіонату. Поразка означатиме для гостей офіційне повернення у нижчий дивізіон. "Халл", можна не сумніватися, всі сили кине в атаку - надто висока ціна у цієї перемоги. Набравши 37 балів, "тиграм" залишиться зробити останній, зовсім невеличкий ривок.

Дещо важче буде "Астон Віллі" - "Вест Хем" вже не той, але встромити палку в колесо "вілланів" він ще здатний. Невідомо, чого очікувати від "Ньюкасла": команда повністю розвалилася - вісім поспіль поразок, чвари і бійки в колективі. Сумнівно, що з міцним горішком Тоні Пюліса ця розбалансована команда зможе впоратися навіть у рідних стінах. Ну а найскладніше випробування чекає на "Сандерленд", який гратиме проти "Евертона" у гостях. "Іриски" минулого тижня програли вперше з 4 березня, що означає лише одне - команда Мартінеса перебувала у чудовій формі і навряд чи невдача у Бірмінгемі могла вибити колектив із колії.

Прогноз "Футболу 24": "Халл Сіті" - "Бернлі" - 2:1, "Астон Вілла" - "Вест Хем" - 1:1, "Ньюкасл" - "Вест Бромвіч" - 0:1, "Евертон" - "Сандерленд" - 2:1

У неділю та понеділок на поле вийдуть важковаговики - "Ман Сіті" і "Арсенал", які ведуть суперечку за віце-чемпіонство. Поки що за очками - рівновага, але в "канонірів" є гра із "Сандерлендом" у запасі. Щодо 36 туру, то обидва гранди зіграють вдома і, таке враження, без проблем наберуть максимум очок. "Містяни"  такий спосіб офіційно оформлять виліт КПР, а команда Венгера своєю звитягою жодним чином не затьмарить безтурботне перебування "Суонсі" на восьмій сходинці.

Прогноз "Футболу 24": "Ман Сіті" - КПР - 3:1, "Арсенал" - "Суонсі" - 2:0.

Олег Бабій, Футбол 24