УКР РУС

Група В: Збірна Нідерландів. Помаранчевий фаворитизм

15 травня 2012 Читать на русском

Шлях збірної Нідерландів на Євро-2012 більше нагадував феєричний святковий марафон із футбольним м’ячем, аніж безкомпромісні змагання. Як виявилось, поразка у фіналі Мундіалю від іспанців лише зміцнила команду Берта ван Марвейка.

У євровідборі компанію нідерландцям у квартеті "I" склали збірні Швеції, Угорщини, Фінляндії, Молдови та Сан-Маріно. Завдання виходу на чемпіонат Європи виглядало не таким вже й легким, однак помаранчеві в підсумку так і не відчули спротиву від жодного із конкурентів. Головний суперник у боротьбі за першу позицію - збірна Швеції у Амстердамі не змогла нічого вдіяти із атакувальним поривом голланців, чотири рази виймаючи м’ячі із сітки власних воріт.

А от на збірну Угорщини у протистоянні із Нідерландами чекала ще важча доля. Упродовж двох поєдинків мадяри пропустили від голланців 9 голів. Однак і на цьому підопічні ван Марвейка не зупинились. Ще більше впродовж уже одного матчу постраждала команда із Сан-Маріно, ворота якої вразив чи не кожен польовий гравець помаранчевих - 11:0.

У підсумку Нідерланди достроково формили путівку на Євро, ставши найрезультативнішою командою відбору. Ну а Клас-Ян Хунтелаар переміг у бомбардирських змаганнях, забивши у десяти матчах 12 (!) голів. Утім, враховуючи конкуренцію у атакувальній ланці команди, не варто дивуватися, якщо голеадор розпочне Євро на лаві для запасних.

У останніх матчах ван Марвейк довіряв таким виконавцям. У воротах Мартін Стекеленбург. Оборона - Пітерс, Матейсен, Хейтінга та ван дер Віль. У опорній зоні сплав молодості та досвіду - Кевін Стротман та Марк ван Боммель. Атакувальна четвірка - Роббен, Снейдер, Кейт та ван Персі.

Для багатьох гравців команди кращого шансу тріумфувати на Євро годі й шукати. Рофаелю ван дер Варту - 29. Роббену та ван Персі - по 28, стільки ж під час Євро виповниться Снейдеру. На наступну континентальну першість дехто із них може вже і не поїхати. Тож можна не сумніватися, що нідерланська дружина зробить усе можливе й неможливе, аби повторити тріумф команди ван Бастена та Гулліта у 88-му році.