УКР РУС

Грозний: Новачки в "Говерлі" є. Вам вони навіщо зараз? Я ж не запитую, як ви готуєте чернетку статті

6 лютого 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Наставник "Говерли" В'ячеслав Грозний в емоційному інтерв'ю для "Футбол 24" розповів про проблеми українського футболу та необхідність звернути увагу на питання підтримки команд та важливості формату 16-ти команд.

"Я зробив пропозицію про те, щоб відмовитися на рік від грошей телебачення, але у підсумку - тиша і від телебачення і від клубів"

Про збори

Збори продовжуються, але де і в якій країні, я вам не скажу. Збори давно тривають, ще з січня, але ми цю інформацію не афішуємо. Я попросив, щоб журналістів не пускали на наші тренування, щоб не було витоку інформації з боку клубного сайту, тому що це заважає роботі команди.

Про формат чемпіонату

Якщо вас цікавить моя думка, то я вже говорив - я проти формату 12-ти команд. У телебачення немає грошей, щоб платити клубам. От і все. Це вони влаштували. Українські клуби не повинні грати в урізаному чемпіонаті. Прем'єр-ліга повинна бути поділена на 2 вісімки, не 12 команд. А лобіюють це ті клуби, які не потраплять в цю вісімку, хто буде займати 9,10,11 місця. Вони не зацікавлені, щоб був формат 2-х вісімок. І телебачення не зацікавлене.

Я зробив пропозицію про те, щоб відмовитися на рік від грошей телебачення, але у підсумку - тиша і від телебачення і від клубів. У них завдання - зробити формат 12-ти команд і вони чітко його дотримуються. Це триває вже другий рік. Але таким чином футбол зруйнується. Кажуть, що у нас немає 16-ти команд, так у нас і 8-ми команд немає. У нас є 2 команди - "Динамо" і "Шахтар", що повинні грати в європейській лізі, яку планується зробити. У нас є 6 команд, які можуть боротися за єврокубки. Це вже 8 команд. А друга вісімка повинна боротися за збереження прописки в Прем'єр-лізі і за вихід до першої вісімки.

"Власники клубів хочуть платити реальні гроші футболістам без всяких підйомних, агентських і так далі"

Про політику і ситуацію в Україні

Чому Абромавічус (Айварас Абромавічус, міністр економічного розвитку і торгівлі України, - прим. "Футбол 24") хоче піти - та йому не подобається, коли є "перевіряючі", коли лобіюються чиїсь інтереси, коли корупція величезного масштабу. Подивіться, чому складно Абромавічусу, Саакашвілі, Найєму, Лещенку, іншим? Та тому що вони хочуть змінити життя на краще, щоб воно було для людей. Якщо в країні така ситуація, то якою вона буде у футболі?

Про агентів

Коли закінчилася система, по якій багато тіньових грошей було закладено певними неохайними агентами і їх представниками. Не всі такі. Є хороші порядні агенти, які вкладають свої гроші в реабілітацію футболістів, підготовку і в багато чого іншого. Такі люди є, я з ними знайомий, їм можна тільки аплодувати. Але велика група зацікавлена просто в корупційній складовій, вони мають інтерес до зарплати гравців, що тягне за собою збільшення витрат з бюджету клубів. Ці підйомні, агентські виплати. Це не лише в Україні.

Власники клубів - розумні люди, вони займаються бізнесом і розуміють це краще за мене. І вони не хочуть платити всяким "жукам". Вони хочуть платити реальні гроші футболістам без всяких підйомних, агентських і так далі. Тоді зарплати стануть реальними.

Про проблеми, які варто піднімати в пресі

Тоталізатор, договірні матчі, всі знають, що є така проблема. Але всім вигідно мовчати. Нікому це не потрібно. Мені теж не потрібно, у мене через кілька місяців закінчиться контракт, я може, поїду з України і буду працювати. Якщо це нікому не потрібно. Я десятки років кричу про чистий час у футболі, жоден журналіст не пише. Я говорив про те, що потрібна необмежена кількість замін - ніхто не пише. Всіх цікавлять тільки скандали якісь. Не бійтеся писати, якщо ви хороший журналіст, ви будете працювати, так само, якщо хороший гравець, то він буде грати в будь-якій команді. Аналогічно і тренер, бездарному тренеру нікуди влаштуватися, а я не боюся - я в будь-якій команді, будь-якій країні зможу працювати.

"Якщо нічого не зміниться, і лобіюватиметься формат 12-ти команд, то мені це не цікаво і я поїду з України"

Про пропозиції роботи від інших клубів

Пропозиції є. Але у мене є домовленості і я не можу їх порушувати. А пропозиції, звичайно, є і ще будуть. Залежно від того, як буде складатися ситуація в "Говерлі", у мене влітку закінчується контракт і я маю повне право йти туди, куди вважаю за потрібне. У нас є постійний хороший діалог з Нестором Шуфричем. Я можу сказати, що якщо нічого не зміниться, і лобіюватиметься формат 12-ти команд, то мені це не цікаво і я поїду з України. Тому я і борюся. Я не хочу, щоб на догоду комусь лобіювалася кількість команд. Не можна всіх ставити в таке становище, що від тренерів і футболістів нічого не залежить.

Про можливість ввести систему 16-ти команд

Якщо 11 клубів Прем'єр-ліги пройдуть ліцензування, то можна додати 5 команд першої ліги (які готові, у яких є необхідний бюджет) - буде вже 16 команд. Але вони не гратимуть разом. У нас немає 2-х рівних вісімок, у нас більше 8-ми команд не можуть грати в одному, так званому груповому пулі. Група еліта - це перша вісімка, а група розвитку - це команди з 9-ї по 16-ю. Я це все розповів, описав. Не треба говорити, що це складна система. Деякі отримали вказівки (а можливо і гроші), щоб лобіювати чиїсь інтереси. Звичайно, у нас не всі команди рівні, а що, в Іспанії або в Англії все команди рівні? У жодній країні світу немає рівних команд, все залежить від того, хто які гроші вкладає.

Рівних "Шахтарю" і "Динамо" сьогодні немає в Україні, це зрозуміло. Так само і "Барселона" з "Реалом" в Іспанії, "Атлетіко" бореться, але вони теж вкладають серйозні гроші. У Німеччині рівних "Баварії" немає, а у "Франції" ПСЖ. Не може бути у нас 16 "Динамо" або 16 "Шахтарів". У "Динамо" є найкращі умови для підготовки гравців і це нормально, так і має бути. Браво Ахметову і Суркісу. І Коломойський теж вкладає гроші, вкладав Ярославський та інші. Ну але іншим що, не грати? Давайте грати у вісімку. Вони не рівнозначні - команди з 9 по 16-е місце поступаються першій вісімці. І матчі, коли перша вісімка приймає у себе вдома команди з 9 по 16-е місце, не цікаві нікому. Тому в моєму проекті передбачено, що команди з першої вісімки їдуть на виїзд до команд 9-16 місць і зустрічаються лише раз на рік. Багато хто думає, що я лише за "Говерлу" переживаю, а там є 8 команд, і я турбуюся про те, як зберегти український футбол.

"Більшість гравців, завдяки тому, що вони грали у складі "Говерли" стали впізнаваними"

Про новачків на зборах

Вони є і їх багато. Але я цього афішувати не хочу. Коли вони будуть заявлені, коли вийдуть на поле - ви їх і побачите. Вам вони навіщо зараз? Я ж не питаю, як ви готуєте чернетку статті - це ваше право, і ви не зобов'язані звітувати переді мною. Так само пособисте право моє - підготовка команди. Я спостерігаю, хтось підійде, хтось не підійде.

Про підготовку гравців "Говерли" для інших клубів

Дуже складно багатьом аналізувати. "Говерла" готує гравців. В київське "Динамо" пішли Макаренко, Буяльський (який "Порту" забив гол, до речі), Мякушко, з першою командою на збори поїхали Ягодінскіс, Рудько. "Ворскла", яка бореться за єврокубки, підписала Хльобаса. Звичайно, йому в "Говерлі" нудно, але це його особистий вибір. Чумак хоче грати в хороших умовах, де є база, стадіон, він буде виступати в "Металісті", має право.

Лухтанов в Дніпро U-21 поїхав, підійде або не підійде - це не до мене запитання. Люлька підписав з чехами контракт. Цуріков грає в Греції, ми з ним спілкуємося. Більшість гравців, завдяки тому, що вони грали в Прем'єр-лізі в складі "Говерли", а не в "Динамо-2", стали впізнаваними, підняли свій рейтинг і зрозуміло, що пішли грати в клуби. Чи готові ми були до цього? Звичайно, готові. Орендовані гравці приходять грати на короткий проміжок часу. І завдання клубу в тому, щоб допомогти гравцям зрости. Ми своє завдання виконали, але просто про це ніхто не пише, що "Говерла" дає можливість гравцям прогресувати. Якщо Акакпо підписав контракт з "Трабзонспором", то це завдяки тому, що у нас грав, готувався, навчався. Якщо Ле Таллек підписав контракт спочатку з "Мордовією", а зараз з "Црвеною Звездою", то тому, що він пройшов цю школу в "Говерлі" і виріс. Але журналісти про це не пишуть чомусь. Потрібно аналізувати, бачити причини. Багатьох футболістів до гри в "Говерлі" ніхто не знав, саме тут вони стали проявляти себе і стали затребуваними.

Про необхідність підтримки клубів

Клуби зараз кинуті напризволяще, їм ніхто не допомагає. Все одно, що людину кинути в воду. Випливеш - молодець, не випливеш - так і буде. Повинна бути державна програма підтримки тих людей, які вкладають у футбол гроші. Дайте їм безпроцентні кредити (вони повернуть ці гроші), але які будуть використовуватися для розвитку футболу. На зарплату футболістів і тренерів, розвиток інфраструктури і так далі, але тільки на футбол.

Мені потрібно розуміти, до чого готувати "Говерлу", чи буде Запоріжжі грати, а нам з ними в першому турі зустрічатися. Ніхто не може сказати, а як планувати підготовку? Який формат буде в наступному чемпіонаті? Може вже все вирішено, щоб викинути "Говерлу", "Металург" і так далі. Тими людьми, які об'єдналися і вирішують долю формату, які 12 команд повинні бути. Якщо так буде, то я можу сказати, що Нестор Шуфрич має моральне право (людина вкладає свої гроші, а за його спиною будуть викидати команду) зняти команду. Я б теж так думав, якби вкладав гроші, а мою думу ніхто не брав до уваги. Людина десятки років вкладає гроші і могли б хоча б запитати його, що він думає з цього приводу.

Олександр Москаленко, Футбол 24