УКР РУС

Гравці збірної Росії, заявлені на ЧС-2018, попались на допінгу? Журналіст, якому росіяни не давали візу, зняв викривальний фільм

22 травня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Німецький журналіст Хайо Зеппельт, якого Росія внесла у список небажаних осіб на Чемпіонат світу 2018 року, який вона приймає, провів чергове розслідування.

Зеппельт таки отримав дозвіл приїхати в Росію на час ЧС-2018 попри присутність у списку небажаних осіб. Спочатку Росія відмовила у в'їзді журналісту. У Німеччині це спровокувало жваву реакцію медіа та політиків, які засудили такі дії Кремля. Сам журналіст свої антидопінгові розслідування проти Росії не збирається згортати, хоча після прибуття в цю країну на нього чекають сумнозвісні діячі зі Слідчого комітету РФ. Напередодні на каналі ARD вийшов черговий документальний фільм з його серії.

У грудні 2014 року Світова антидопінгова агенція WADA вилучила 155 допінг-проб гравців з Росії, серед них і гравців тамтешньої національної збірної. Журналісти отримали документ від джерела, близького до ФІФА, з наборами зразків та прізвищами. Серед них члени нинішньої збірної Росії, заявлені на ЧС-2018.

ФІФА та УЄФА не виявили допінгу в гравців збірної Росії на усіх великих турнірах, починаючи з Євро-2012

Не чіпай футбол, добре?

Тут варто нагадати, що російських чиновників уже не перший рік підозрюють у маніпуляціях із сумнівними зразками та покриванні гравців, які ймовірно попались на допінгу. За словами колишнього глави Московської Антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, він отримав наказ від тодішнього міністра спорту Мутка, щоб жодної позитивної проби не було виявлено.

WADA передала ці зразки ФІФА близько року тому. Невідомо, чи їх перевірили на всі виявлені заборонені речовини. ФІФА не захотіла відповісти на запит ARD щодо питання, чи були ці допінг-проби повністю повторно досліджені.

"Не чіпай футбол, добре?" – так Родченков, який втік у США у 2016-му і тепер живе під захистом програми свідків ФБР, цитує Мутка. Останній не хотів, щоб проблеми у футбольній сфері виносились у публічну площину. Родченков як підлеглий просто виконував накази. Мутко також відмовився прокоментувати ці звинувачення у запиті німецького телеканалу.

Позитивні допінг-тести у рапортах ставали негативними

Згадана Московська лабораторія повідомляла про будь-які позитивні результати допінг-проб Мінстерству спорту Росії. Останнє відповідало кодовим словом "Зберегти". Його використовували для наказів про прикриття тих, яких запідозрили в допінгу. WADA призначила Макларена незалежним слідчим у цій справі. У своїй доповіді канадець дійшов висновку, що держава на високому рівні спонсорувала вживання допінгу серед російських спортсменів. Не виключено, що у футболі було так само, як в інших видах спорту, вважає Макларен.

Конфіскована база даних як підтвердження підозр

Інформатори передали WADA доступ до 63 тисяч результатів допінг-тестів. З них велике число двозначних проб стосується футболістів. Однак це лише копія. Оригінали, як і раніше, лежать у Московській лабораторії. І Росія, звісно, ж відмовляється надати WADA доступ до вихідних даних. На 4 (ЧОТИРИ!) листи жодної відповіді від цієї країни.

Головний слідчий WADA Гюнтер Янгер просить ФІФА якнайшвидше дослідити "дуже підозрілі результати тестів". Однак президент Світової футбольної асоціації Джанні Інфантіно не надає цій проблемі особливого значення. "У футболі такого немає, як у біатлоні чи велоспорті", – заявляє Мутко, звільнений у січні з посади глави Федерації футболу Росії.

ФІФА звільняє людей, які хочуть дослідити допінг у російському футболі

Цікавий момент. Критикам нині у ФІФА живеться нелегко. Кілька осіб, які хотіли розслідувати ситуацію з російськими футболістами та чиновниками, позбулись своїх посад. Збіг обставин? ФІФА пояснює це природнім процесом: "Деякі люди йдуть, деякі приходять. Це нормально, особливо в момент реструктуризації, коли приходить нове керівництво з новим баченням".

Хитра революція Інфантіно: 25 мільярдів на кону, бонус для України і замах на Лігу чемпіонів – чого чекати від нових турнірів ФІФА

Тим часом президент ФІФА Джанні Інфантіно, кажуть, має занадто тісний зв'язок з тими, хто відповідає за Чемпіонат світу в країні-господарі.

Інсайдер з цієї організації, який захотів зберегти анонімність, стверджує, що "Інфантіно не хоче отримати неприємності з росіянами". Очевидно, глава ФІФА боїться втратити великих спонсорів з Росії, тому змушений захищати її інтереси. "Якщо ви говорите йому щось критичне про Росію, ризикуєте своєю кар'єрою", – каже інформатор.

У Світовій асоціації знають про дуже сильні підозри щодо футболістів та чиновників. Але якщо той же Міжнародний олімпійський комітет наклав санкції проти російських спортсменів, то ФІФА мовчить уже понад рік.

В організації запевняють, що розслідування все ще триває: "Сподіваємось надати оновлені дані в найближчі тижні". Чи будуть у нових звітах зразки проб гравців, заявлених на ЧС-2018? Спеціальний слідчий WADA Річард Макларен мало вірить у те, що до початку Мундіалю 14 червня будуть якісь зрушення у цій справі. 155 зразків повинні були давно ретельно дослідити, але "вони цього не зробили".

Хто ж з гравців міг бути причетний до допінгу

Зеппельт, розслідування якого раніше посприяли виключенню збірної Росії з Міжнародної федерації легкої атлетики, стверджує, що у 2014-му деякі гравці нинішнього складу здали позитивні допінг-тести. Щоправда ФІФА парирує, що проводила власні тести і нічого не виявила. У заявках збірної Росї на ЧС-2018 і попередньому Кубку світу є до десятка збігів: Ігор Акінфєєв, Володимир Гранат, Андрій Семенов, Дмитро Комбаров, Денис Глушаков, Алан Дзагоєв, Олег Шатов, Ігор Денисов, Олександр Кокорін (останні двоє не потрапили в заявку на найближчий турнір).