УКР РУС

Гравець "Дніпра" U-21 Дмитро Нагієв: Було цікаво грати з ірландцями, бразильці грали брудно, а аргентинці взагалі плювали в обличчя

1 березня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Дмитро Нагієв, гравець дублюючого складу "Дніпра", який взимку став переможцем міжнародного товариського турніру в Індії, в ексклюзивному інтерв'ю "Футбол 24" поділився враженнями від поїздки і турніру.

У лютому в Індії пройшов міжнародний товариський турнір Sait Nagjee Amarsee International Tournament, в якому взяли участь дві українські команди - луцька "Волинь" і дублюючий склад дніпропетровського "Дніпра". Дніпряни виявилися наймайстернішими і у фінальному матчі з "Атлетіко Паранаенсе" здобули визначну перемогу.

Про всі індійські пригоди і емоції "Футбол 24" розпитав у безпосереднього учасника турніру в складі "Дніпра" - захисника Дмитра Нагієва.

- Дімо, до того, як полетіти в Індію з командою, бував до цього в тих краях? Що взагалі знав про Індію, були якісь уявлення?

- До цього не доводилося там бувати. Чув, що там не дуже чисто, велика кількість населення. Що мене здивувало - то це тварини, ввечері спокійно щурів можна побачити в місті. Ще дуже вразила щільність руху - дуже багато автомобілів, сигналять кожну секунду, їздять, як попало. Ми жили в готелі, не дуже далеко від дороги, на дев'ятому поверсі, так навіть там було шумно від сигналів машин, трохи заважало. Але найцікавіше, що при такому русі, не бачив жодної аварії.

- Як вас розмістили, які були умови?

- У плані умов, то готель був хороший, все на рівні. Що стосується тренувальних полів, то хотілося б, щоб вони були набагато кращі. Я коли вперше вийшов на поле, оцінив його якість і подумав, напевно, і турнір буде таким, як поле. Таких полів уже давно не бачив, напевно, ще в дитячому футболі, в школі. Було два поля - одне більш-менш нормальне, а друге взагалі в поганому стані. Але що стосується умов проживання, то все було добре. Єдине, що ще можна відзначити - в Індії все було якось трохи не пунктуально організовано, ми за 20 днів практично жодного разу не виїхали вчасно на тренування, на 15-20 хвилин затримувалися - то автобус запізниться, то ще щось.

Коли вже їхали назад до Дніпропетровська - всією командою попросили зупинитися, щоб поїсти борщу.

- Що куштував з місцевої кухні, що сподобалося?

- З місцевої кухні куштував щось, навіть не згадаю назву зараз. Нам в перші дні в готелі дали цю страву на сніданок, то її ніхто не зміг навіть їсти - вона була дуже гостра і несмачна. Її потім виставляли на сніданки, але вже ніхто не брав, їли частіше те, до чого звикли - м'ясо, спагеті, картоплю. Риба дуже смачна місцева, креветки дуже сподобалися. А так з місцевої кухні важко було щось пробувати, вона дуже гостра, специфічна. Коли вже прилетіли в Україну, то по дорозі в Дніпропетровськ вся команда попросила зупинитися біля ресторану української кухні і дружно замовили борщ. Скучили за своєю кухнею.

- Можеш описати звичайний день гравця «Дніпра» в Індії, як була організована робота команди?

- Якщо тренування було вранці, то після тренування всією командою їхали до океану, купалися, відпочивали на пляжі. Ну а потім вже поверталися до готелю, у кожного був вільний час. Там на території готелю басейн є, місце, що позасмагати. Хоча тренери не радили багато проводити час на сонці, це розслабляє.

А якщо ввечері тренування, то я, та й більшість хлопців, сиділи в готелі, грали в ігри, в карти. Хтось по місту ходив. Там дуже жарко, особливо в обідню пору дня, буквально кілька хвилин - і вже весь мокрий ходиш. На груповому етапі ввечері були ігри, нас організатори доставляли на стадіон, дивилися ігри інших суперників, "Волинь" підтримували. Мені подобалося, коли тренування ввечері - вранці можна виспатися, в спортзал сходити, а потім тренування і після нього ввечері на футбол.

Організатори, напевно, не очікували, що ми вийдемо у фінал, довелося наш виліт переносити.

- Кудись їздили, дивилися пам'ятки?

- Місто не дуже курортне і там особливо цікавих місць не було. Ми хотіли з'їздити на сафарі, але не вийшло. У нас взагалі виліт був призначений на 22-е число, але потім його відклали на кілька днів (організатори, напевно, не очікували, що ми вийдемо у фінал). Ми планували встигнути на сафарі, але не вийшло, не встигли.

По місту пересувалися на рікшах (це у них місцевий транспорт, на зразок мотоцикла з дахом), так ось на ньому можна практично в будь-яку точку міста за долар доїхати. Ми їздили в супермаркет, хлопці ще кудись їздили, а я безпосередньо по визначних пам'ятках особливо не бував. Проїздом бачив всякі храми, там їх багато. В Індії взагалі багато віросповідань, багато різних церков, храмів.

- Стосовно підготовки. Як взагалі була побудована система тренувань, встигали відновлюватися між іграми?

- Найбільший акцент був на тактику. Перед кожною грою ми розігрували комбінації, відпрацьовували стандартні положення і при обороні і при атаці. У нас дуже зручний графік був в групі, ми грали через три на четвертий день.Плюс ми грали останніми, могли переглянути суперників, підготуватися. Над іншим практично не працювали, ну хіба що стандартні вправи. Нам потрібно було тактично грамотно зіграти, тільки в такому випадку ми б змогли перемогти.

Найцікавіше було грати з ірландцями - "Шемрок Роверс". Потужні, фізично розвинені британські мужики.

- Ближче до теми турніру - вивчали суперників перед матчами, були якісь теоретичні заняття?

- Ми переглядали їх ігри і на тренуванні вже обговорювали. Перед грою з ірландцями тренери нам говорили, що вони будуть бити м'яч вперед, нав'язувати боротьбу, британський футбол. Виходячи з цього, ми готувалися. У чемпіонаті в нас розбір суперників набагато докладніший. Ми дивилися ігри, а тренери звертали увагу на помилки суперників, підказували, як краще з ними зіграти. Нам говорили, що важливо тактично грамотно зіграти, організовано діяти на полі і тоді не важливо буде, який суперник.

- Що можеш сказати про суперників? З ким було складніше грати? З ким було грати найцікавіше?

- Найскладніша гра була у нас на груповому етапі з "Мюнхеном-1860" (дубль). Нам вдалося з ними зіграти 0:0, а пізніше вони вилетіли. Мені здається, якби вони не вилетіли, то були б фаворитом турніру. З усіма було по-своєму цікаво грати, так як команди різних футбольних культур, а у нас команда ще молода. Коли у нас була гра з найтитулованішим клубом Ірландії "Шемрок Роверс", було цікаво. Вони габаритні, фізично сильні британські мужики. Ми налаштовувалися, грали, але нам десь було легше. Таким, як вони, складніше у спекотну погоду грати, вони не такі рухливі.

Після гри з "Уотфордом" до нас підійшов їх тренер - Харрі К'юелл, обняв усіх, подякував за гру. Було дуже приємно.

- З аргентинцями (збірна Аргентини U-23, - прим. "Футбол 24") було важко грати індивідуально, вони дуже технічні. Але вони погано грають командно і суперники на турнірі цим користувалися. В принципі, з усіма було грати цікаво - і з "Уотфордом" (дублем) і з "Атлетіко Паранаенсе" (дублем). Після гри з "Уотфордом" до нас підійшов їх тренер Харрі К'юелл, всіх обняв, похвалив, сказав, що це була чудова гра. Ми на наступний день з хлопцями ще обговорювали, що така людина нас похвалила, побажала удачі, було дуже приємно. Перед грою з "Мюнхеном-1860" теж один знаменитий екс-гравець "Байєра" сказав, що у нас найбільш тактично грамотна команда на турнірі. На розминці перед півфіналом тренер "Мюнхена" Даніель Бірофка відправив смс нашому тренеру з побажаннями удачі в матчі. Такі моменти дуже приємні, коли своєю грою ти до себе завойовуєш прихильність людей.

- У фінальному матчі вам вдалося розгромити бразильців, які відчуття? Все-таки, у них одна з найкращих молодіжних шкіл...

- Ми перед фіналом практично не відпочивали, зіграли півфінал і через день у нас вже була фінальна гра. З бразильцями теж було важко грати індивідуально, у них досить серйозна група атаки, гравці швидкі, технічні, різкі. Але ми намагалися не викидатися, тримати зони. З ними потрібно уважно грати, тому що вони можуть поодинці кілька гравців обіграти. Плюс до всього, вони ще трохи бруднувато грають (і аргентинці і бразильці). Іноді могли нишком щось зробити, а аргентинці так взагалі в обличчя плювали.

Сюжет місцевого каналу про перемогу "Дніпра" над "Атлетіко Паранаенсе":

Аргентинці - найбрудніша команда на турнірі, вели себе на полі неналежно, навіть в обличчя плювали.

- Мені не почулося, аргентинці плювали в обличчя?

- Так, було таке. З аргентинцями була найемоційніша гра, напевно. Вони досить брудно себе вели, часто провокували. А після гри вже говорили хлопці, що комсь навіть в обличчя плювали, а суддя не відреагував. Аргентинці були найбруднішою командою на турнірі. Ми жили в готелі з ірландцями, коли перетиналися в ресторані, вони теж відзначали, що аргентинці не по-чоловічому грають і поводяться неналежно.

Аргентинці теж жили з нами в готелі. Нас тренери попросили з ними не конфліктувати, не йти на провокації. Ми перетиналися з ними в холі, вони всі такі "на понтах" - музику врубали, сміються. Ми коли їх обіграли, теж хотіли спровокувати їх, але потім вирішили не робити цього, не хотіли опускатися до їх рівня. Ми грою все довели.

- Що говорили тренери, як оцінили вашу гру?

- Тренери з самого початку, напевно, трохи в нас не вірили. До першої гри. А вже потім були дуже задоволені, навіть коли ми вийшли з групи, говорили що ми вже молодці і вони нами пишаються. Їм було приємно, що ми так зіграли і можна сказати прославили клуб. В Індії в останній день було багато символіки "Дніпра", України. Після фіналу вболівальникам видавали картонні емблеми "Атлетіко Паранаенсе" і "Дніпра". То емблеми "Атлетіка" багато хто викинув, а "Дніпра" залишили. Тренери були дуже задоволені, що ми всім довели, на що здатні. На команду з України дивилися, як на найкращу. Ми один одному вдячні за цей турнір і за цю перемогу.

Тренери переможців з бажаним трофеєм

У "Дніпрі" нами пишаються, ми прославили клуб в Індії, про нас всі говорили, навіть місцева преса.

- Увагу тренерського штабу першої команди ви на себе звернули, як думаєш, тепер вони будуть більш пильно спостерігати за молодіжним складом?

- Може і будуть. Нам залишається тільки працювати і чекати шансу. Футбольне життя таке, що ніколи не знаєш, коли отримаєш шанс. Он хлопець з "Манчестер Юнайтед" вийшов у останньому матчі Ліги Європи (Марк Решфорд, - прим. "Футбол 24") і забив два голи. Тому завжди потрібно бути готовим і чекати на шанс. Тренери нам ще під час турніру передавали подяку від керівництва, генеральний директор говорив, що в "Дніпрі" всі нами пишаються і раді нашим успіхам. І преса в Україні теж звернула на нас увагу, я не пам'ятаю, щоб до дублюючого складу була така увага. Навіть в Індії газети писали, ми на головних сторінках були. Так що, напевно, уваги до нас стало більше, але потрібно працювати, щоб отримати свій шанс.

Сюжет на місцевому телеканалі про перемогу "Дніпра"

- Наскільки я знаю, у турніру був і призовий фонд - 30 тисяч доларів. Ці гроші дістануться команді у вигляді преміальних?

- Так, керівництво клубу сказало, що всі призові гроші дістануться нам. Не лише гравцям, а й лікарям, масажистам, перекладачам, тренерам.

Святкували практично всю дорогу до Дніпропетровська, співали пісні, танцювали, у нас хороший колектив.

- Як відзначили з хлопцями?

- У нас дуже хороший колектив, тому весело відзначили. Спочатку в роздягальні після матчу співали пісні, танцювали. Потім вже в кімнаті співали пісні і танцювали, у нас все було з піснями і музикою. Ми святкували, практично всю дорогу до Дніпропетровська. Трохи пива випили (з дозволу тренерів, звичайно). Іноді, навіть корисно для відновлення. Лікарі кажуть, що краще зрідка пива випити, ніж "кока-колу". Так що трохи посвяткували, згадали хороші моменти з турніру і налаштовуємося на роботу.

- Зараз у вас який розклад? Трохи відпочинку - і знову в бій?

- Після приїзду нам дали два вихідних, ми довго їхали з Індії. Нам, гравцям, ще нормально, ми молоді, а лікарям, масажистам трохи було важко. Зараз ми вже готуємося до гри. Історія з турніром, безумовно, дуже приємна, але вона вже закінчилася. Ми завжди будемо її пам'ятати, це перші емоції, все-таки, міжнародний турнір. Зараз потрібно дивитися вперед, не зупинятися на досягнутому. У нас скоро ігри з "Динамо" і "Шахтарем", потрібно обігравати, брати свої очки, щоб вийти на перше місце. Завжди і у всьому хочеться перемагати. Команда у нас хороша, тому будемо сподіватися на краще і працювати.

Олександр Москаленко, Футбол 24

"Думаю, Кварцяному подарують слона. Аби тільки не великого і справжнього". Прес-аташе "Волині" про індійських зборах команди