УКР РУС

Гра Динамо викликає запитання, Олімпік не готовий боротися в топ-6, Карпати не зупинили Шахтар. Підсумки 22-го туру УПЛ

5 березня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє підсумки 22-го туру чемпіонату України, в якому Шахтар без проблем обіграв Карпати, Динамо вистраждало перемогу над Зорею, а Олімпік програв місце в топ-6 Маріуполю.

Гра Динамо викликає більше запитань, ніж дає відповідей

Динамо перемогло Зорю та забило в одному матчі стільки ж голів, як в 4 попередніх, але хвалити команду рано. Характер і бійцівські якості? Облиште, навпаки стає сумно, що такі поняття виходять на перший план, коли друга команда чемпіонату обігрує четверту, в якої бюджет в рази менший та підбір виконавців значно скромніший. Отож, що з грою Динамо не в порядку:

Динамо в результативному матчі вирвало перемогу над Зорею: огляд матчу

1. Відсутність швидкості. Передня лінія Зорі розривала повільну оборону Динамо – Фаупала, Громов і Караваєв організовували швидкі контратаки. Дві з них стали результативними. Господарі не встигали накрити своїх візаві, Кендзьора та Піваріч на флангах регулярно пускали за спину атакувальних виконавців луганської команди.

Попереду "динамівцям" також катастрофічно бракувало швидкості. Якщо Зоря, отримавши м'яч після помилок київської оборони, в дві-три передачі намагалася довести справу до удару, то Динамо часто зажовувало момент через зайві паси та очікування підключення до атаки більшої кількості гравців. Згодом знайшли своє – подачі. Але й тут проблеми.

2. Нетренованість подач. Зрозуміло, що за таких погодніх умов ставка на навіси виправдана, однак "біло-сині" аж ніяк не досконало виконували цей елемент. По-перше, подавав чомусь, за рідкісними винятками, тільки Циганков, флангові захисники на двох навісили один раз (привіт Морозюку на лаві запасних, який у попередніх матчах регулярно завантажував у штрафний майданчик). У наступному поєдинку Верес знову зіграє щільно з Віктором, і моменти в Динамо дивовижним чином зникнуть.

Динамо – Зоря – 3:2 – відео голів та огляд матчу

По-друге, питання є й до ефективності подач самого Циганкова. Він протягом матчу виконав 11 кутових, а голом завершився лише останній з них, коли Бабенко програв позицію Кендзьорі (навіть корнер, який передував повторній результативній подачі на Вербіча, не можна занести в актив). І це ще не беремо до уваги численні штрафні.

Складається враження, що ці подачі не були продуманим і відтренованим планом Б, а стали єдиною можливістю загрожувати воротам Луніна, яку команда вирішила використати вже по ходу гри.

Також цікавить, чому таких грубих помилок припускалися центрбеки та чому Бойко знову так необачно діяв на виході. Загалом питань знову більше, ніж відповідей. А попереду – виїзд до Лаціо у Лізі Європи.

Шахтар вкотре зробив справу за один тайм

Команда Паулу Фонсеки розгромила Карпати та втретє поспіль набрала легкі 3 очки. Різниця лише в тому, що тепер Шахтар забивав не з перших хвилин, а по перерві. У першому таймі "гірники" ліниво атакували самі та навіть дали трішки пограти супернику – Карпати, як ми і прогнозували, хоча б підбирались до воріт Шахтаря, на відміну від Зірки та Чорноморця.

У другій половині зустрічі "оранжево-чорні" заграли цікавіше та змусили "левів" "підняти лапи". У першій гольовій атаці Марлос, як ніж у масло, проскочив крізь оборону Карпат, а Бернарда чомусь ніхто з центрхавів не накрив. Як і Партіка в моменті з другим взяттям воріт.

Карпати – Шахтар – 0:3 – відео голів та огляд матчу

Шахтарю не стала на заваді ні якість поля (досі в цьому році новоспечені маріупольці грали тільки на ОСК "Металіст"), ні спричинена травмами та дискваліфікаціями ротація (відсутність Фреда та Тайсона, пара центрбеків Ордець-Матвієнко). Чергова невимушена перемога – 13:0 за сумою трьох матчів.

Олімпіку немає що робити в топ-6

"Чудес не буває. Коли команда втрачає всіх ключових гравців, побудувати заново команду дуже непросто. Звичайно, при вдалих обставинах, можна було і виграти в Маріуполя, але що робити в першій шістці? Просто вийти і все?" – Роман Санжар влучно описав теперішню ситуацію для Олімпіка.

Перед зимовою паузою донеччани мали всі шанси за підсумками першого етапу потрапити в топ-6. Мали, що найголовніше, необхідний підбір виконавців. Трансферне вікно "підкралося" дуже невчасно. Пішли 13 футболістів, серед яких найкращі гравці Моха та Богданов, основний склад оновився на дві третини. В таких умовах навіть майстер побудови нових боєздатних команд Роман Санжар був безсилим.

Олімпік у цьому році програв три з чотирьох матчів (рахуємо ще догравання з Карпатами) і вимучив перемогу над слабкою Сталлю. Команда сира та банально не готова до боротьби за єврокубки. Це зайвий раз підтвердило програне ключове протистояння з Маріуполем. На старті зустрічі "олімпійці" зусиллями деяких виконавців виглядали непогано, але коли потрібно було в гольовій атаці зупинити прорив лівого захисника приазовців Демірі – відсутність елементарної зіграності далася взнаки.

Цьому колективу потрібно зміцніти в другій шістці, тренерському штабу – підготувати фундамент на наступний чемпіонат. Керівництву ж слід навчитися хоча б за "копійки" продавати своїх футболістів, а не відпускати їх задарма та набирати нових, значно нижчих за класом.

Ще одна серія "Динамо в Маріуполі"

Маріуполь другий етап УПЛ проведе у верхній шістці, а це означає, що Динамо знову мусить їхати в прифронтове місто. Згідно з календарем, це трапиться близько 31 березня.

Ігор Суркіс іронічно привітав принципового опонента. З його слів можна зробити висновок, що Динамо знову вимагатиме гарантії безпеки проведення матчу в Маріуполі. Скоріш за все, кияни знову їх не отримають, тому нам доведеться спостерігати за другим епізодом не надто цікавого серіалу.

В першому колі керівництво киян відмовилося посилати команду в Маріуполь з міркувань безпеки. Органи ФФУ прийняли сторону Маріуполя та зарахували Динамо технічну поразку. Згодом CAS підтримав рішення ФФУ.

Поразка від Зорі не вибила Ворсклу з колії

Минулого вікенду Ворскла поступилася у важливому матчі Зорі та максимально підпустила головного конкурента в турнірній таблиці. У цьому турі полтавці переграли Чорноморець, відновили 4-очкову перевагу та завершили перший етап на 3 місці. Очікувано та заслужено.

"Зелено-білі" просто підтвердили свій клас, який є вищим, ніж в інших середняків УПЛ, зокрема і Чорноморця. У "моряків" немає футболістів у такій хорошій формі, як Кулач, який створив 2 голи та став героєм матчу. Василь Сачко володіє кращим підбором виконавців і поки що вміло цим користується для здобуття результату.

Непотрібні виправдання для Динамо, успіх Зорі, чергова легка прогулянка Шахтаря. Підсумки 21-го туру УПЛ