УКР РУС

"Говерла". Ще все попереду

18 грудня 2012 Читать на русском

Ужгородська команда відправилася на зимову перерву, перебуваючи у вкрай некомфортному становищі.

У 18 матчах внутрішньої першості "Говерла" зуміла набрати лише 11 очок, що дозволило підопічним Олександра Севідова закріпитися на 15 сходинці у турнірній таблиці, яка за регламентом УПЛ не дозволяє команді продовжити боротьбу за золоті медалі у наступному році. Проте про підсумковий результат говорити ще зарано, адже попереду ще майже половина поєдинків, і все може кардинально змінитися.

кому повинно бути соромно?

 

Якщо глянути на команду неозброєним оком, то можна побачити дружний, європейський колектив, який у кожному матчі повністю віддається на полі. Інфраструктура у клубі також на належному рівні. Серйозних фінансових проблем нема, та й взагалі про внутрішні негаразди у команді на щастя не чути. Тренер – кваліфікований, інтелігентний та поважний футбольний фахівець, який завжди демонструє чудову витримку та спокій.

 

 

 

Важко у чомусь дорікнути команді, чи Олександру Севідову. Та й керівництво команди сприяє її розвитку, тому факт невдалих виступів у чемпіонаті залишається поки що нерозгаданим. "Говерла", мабуть, й сама не догадується про причини своїх невдач. Начебто й ужгородці все роблять правильно та чітко дотримуються плану, проте бажаного результату поки що нема.

 

підбір виконавців

За підбором виконавців та рівнем майстерності "Говерла" звичайно не еталон, проте й не пасе задніх. Давід Одонкор, Ле Талек, ветеран Олександр Косирін – це все гравці високого рівня, які відповідають рівню українських топ-команд, й уміють створити небезпеку біля воріт суперника, або самотужки, або підтримавши партнерів по атаці.

 

 

 

                                                                                         Загальна вартість гравців ужгородської команди складає 10.700.000 євро, що є найнижчим показником серед усіх учасників УПЛ. Проте це не означає, що команда демонструє найгіршу гру, навпаки за якістю футболу "Говерла" повинна була б займати місце десь у середині турнірної таблиці. Варто лише згадати матч останнього туру проти київського "Динамо", у якому кияни вкрай непереконливо здолали ужгородців. Під час зимової перерви "Говерлі" необхідно не так підсилитись, як попрацювати над морально-вольовими якостями та психологією. Адже команді слід повірити у власні сили та навчитися грати до останніх хвилин матчу, оскільки у багатьох матчах "Говерла" не змогла перемогти саме через те, що занадто швидко розслаблялася.

 

суперечки з арбітрами

Війна "Говерли" проти суддів та керівництва УПЛ тривала впродовж усієї першої частини чемпіонату. Зокрема віце-президент клубу Олександр Шуфрич майже після кожного матчу мав претензії до арбітрів поєдинків, і часто ці звинувачення були небезпідставними. Так наприклад у матчі проти луцької "Волині" суддя призначив пенальті, якого й близько не було.

Доходило й до того, що "Говерла" погрожувала знятися з чемпіонату, або бойкотувати наступний поєдинок, проте все якось вдалося залагодили та обійтися без серйозних проблем. Хоча якщо чесно, то інколи насправді складалося враження, що цієї команди, невідомо з яких причин, намагаються просто позбутися. Тож П'єрлуї́джі Колліна повинен серйозно замислитися над тим, як не допустити таких помилок українських суддів у майбутньому, адже у підсумку це може призвести до фатальних наслідків, у першу чергу для самої "Говерли".

 

цікава статистика

Отже "Говерла" зараз на 15 сходинці, і у їхньому активі 11 очок. Ужгородці здобули лише 2 перемоги, і 5 матчів завершили внічию. Підопічні Олександра Севідова зуміли забити 18 голів, натомість оборона закарпатців не може похвалитися хорошими результатами, адже захисники пропустили 39 голів. В середньому "Говерла" забивала за поєдинок один м’яч, а пропускала 2,1. Найбільша перемога була зафіксована у поєдинку з "Таврією" (2:1), а найбільшої поразки ужгородцям завдав донецький "Шахтар" (5:1). Середній вік гравців команди складає 26 років.

 

чекаємо на зміни

Сподіватимемося, що у березні ми побачимо нову "Говерлу", яка продемонструє свої найкращі якості та зуміє вибратися із низів турнірної таблиці. Адже крім того, що команда насправді заслуговує на участь у Прем’єр-лізі, це представник західноукраїнського футболу, яких у елітному дивізіоні не так вже й багато.

Підготував Юрій Шутка