УКР РУС

Головко: Я не тиран, я не забороняю їм іграшки. "Айфони", інстаграм та інше

1 вересня 2016 Читать на русском

Головний тренер збірної України U-21 Олександр Головко відповів на запитання журналістів напередодні матчу з молодіжною збірною Франції у кваліфікаційному матчі Євро-2017.

Олександр Головко та Бека Вачіберадзе розповіли про мотивацію команди перед грою, командну дисципліну та багато іншого. Першим взяв слово головний тренер.

– Спочатку хотілося б адресувати слова подяки клубам. Хлопці приїхали в гарному тонусі. Ті дні, які ми провели, показали, що гравці знаходяться в хорошому фізичному і психологічному стані. Зараз видно, що вони хочуть більше, ніж навесні. Вони хочуть показати себе, щоб, можливо, потрапити в наступному році в першу команду. За ці 4 дні ми бачили очі, які дивляться на тренера, а не кудись в сторону.

Про сильні сторони Франції і Рабйо

– Ми будемо грати з кожним. Франція сильна індивідуально і командно. Рабйо – лише частина команди, тієї системи, яка у них вибудувана. Так що тут індивідуально когось виділяти важко. Будуть або хороші, або дуже хороші гравці. Перша осіння гра з таким суперником повинна додавати мотивації, має бути бажання показувати гру.

Про проблеми в команді

– Колосальну проблему відчуваємо з атакувальними гравцями, які можуть поставити крапку, завершити момент. З іншого боку, ми і пропускаємо теж досить багато. Тому, є над чим працювати. Відсотків 80 хлопців у складі завтра будуть 96-97 року народження.

Головне – кількість ігрової практики. Із тих хлопців, які завтра вийдуть, приблизно 2-є представляють УПЛ, інші хлопці-легіонери, які виступають у дублюючих клубах, в Іспанії, наприклад. Наявність ігрової практики теж актуальне питання.

Про структуру національних збірних, анонсовану Андрієм Шевченком

– Побудова інституту збірних команд, про який говорив головний тренер національної збірної, не говорить про наявність однакової тактики у всіх збірних. Тут двох точок зору бути не може. У кожній команді тренер підбирає тактичні нюанси, але всі вони інтегровані в загальну структуру.

Про різницю в антропометрії і футболі України і Франції

– Проти кого грати, проти старших чи молодших – не є важливим. Ми повинні грати в український футбол. Французи повинні грати у свій. Напевно, нам було б легше, якби у нас в Україні були темношкірі хлопці, які мають певні фізичні дані, швидкість, витривалість. Але і у нас є хороші гравці. Інша справа, що часто в клубах у нас немає достатньої конкуренції, дисципліни, це розхолоджує, гравці не відчувають занепокоєння за своє місце в команді.

Про можливу участь в матчі Артема Довбика, який покинув розташування національної збірної

– Він в заявку потрапив. Ми розраховуємо на нього, він вже в команді, він приїхав сьогодні.

Про дисципліну в команді

– Дисципліна? Вони строєм не ходять, відразу говорю. Ми прибираємо ті речі, які розхолоджують. Тут необхідно підтримувати рівень емоційного тонусу. Але я не тиран. Мобільні телефони, інстаграм і так далі ми не забороняємо. Для них може бути стрес, якщо я у них цю іграшку "Айфон" заберу. Футбол – це річ ментальна. Одним це заважає, іншим – ні. Є команди, у яких грав в роздягальні важкий рок, реп, вони нас перегравали і все.

Це молоді хлопці, їм не потрібно робити багато заборон. Також не забороняємо спілкуватися з пресою, тим більше, що вони вже самі розуміють, про що і як говорити можна, а що не можна. Перш за все, повинна бути самодисципліна, гравці повинні розуміти, що вони також відповідають за себе і за свій результат. Я створюю в колективі певний рівень культури.

Бека Вачіберадзе про мотивацію на матч з Францією

– Не вийшло виграти у Македонії, це додасть мотивації. Велика мотивація також в тому, що ми граємо вдома і проти французів. Команда у французів технічна, швидка, буде хороша, цікава гра.

Нагадаємо, що молодіжна збірна України втратила шанси на вихід у фінальну частину Євро-2017 U-21 і на даний момент займає передостаннє місце в групі.

Проект "Команда Шевченка". 10 головних тез з перших інтерв'ю нового наставника збірної України