УКР РУС

Голова САП, одіозні реґіонали і щедрий волонтер. Строката компанія з 12-ти людей, які очолили український футбол

16 червня 2017 Читать на русском
Автор: Іван Вербицький

"Футбол 24" розповідає, хто ті люди, які вестимуть наш футбол до нових перемог у наступних п’ять років.

На ХХ-му звітно-виборному конгресі Федерації футболу України одноголосно, немов у брєжнєвську епоху, обрано новий керівний склад ФФУ. Точніше, верхівка оновилася, адже Андрія Павелка, який обіймає посаду очільника Федерації з 2014 року, переобрали, збільшивши термін дії повноважень до п’яти років.

Певні зміни сталися серед віце-президентів. З когорти заступників глави українського футболу зникли одіозний пан Ланьо й обидва керівники славної компанії "Україна Футбол Інтернешнл" – Володимир Лашкул та Олег Шкрьоба. Також від нині не є віце-президентом колоритний представник буковинського краю Василь Орлецький. Але нових особистостей, пов’язаних не стільки з футболом, скільки з політикою і великим бізнесом, там не бракує.

"Футбол 24" розповідає, хто ці люди.

ПЕРШІ ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТИ

Назар Холодницький

Народився 31 січня 1985 року у Львові. Заступник Генерального прокурора України — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У 2006 році закінчив юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка з відзнакою, отримавши кваліфікацію магістра права. З того часу працював за спеціальністю.

У 2016 році Назар Холодницький отримував найбільші серед усіх українських високопосадовців премії: в загальному, більше 816 тис. грн. Він пояснив це тим, що згідно законодавства і керівник САП, і пересічний прокурор відділу мають однакові оклади. А відповідальність різна.

До футболу досі жодного стосунку не мав.

Вадим Костюченко

Народився 29 серпня 1971 року в Києві. Закінчив Національну академію державного управління при Президентові України, магістр управління суспільним розвитком. З 1999 по 2010 роки працював у клубі Динамо (Київ) на посадах заступника керівника служби корпоративних програм та зв`язків з громадськістю та віце президента. У 2001-2003-му був віце-президентом Молодіжного футбольного союзу. У 2002-2003 роках займав посаду радника голови Державного комітету України з питань фізичної культури та спорту. В 2004-2005-му – на посаді першого заступника міністра України у справах сім`ї, дітей та молоді.

Павелко: Приїхали не просто ультрас Десни, а, наскільки я знаю, були проплачені "тітушки"

В 2010-2013 роках був заступником голови Деснянської райради. Звинувачувався в організації діяльності "тітушок" під час Революції Гідності. У березні 2015 року обраний на посаду першого віце-президента Федерації футболу України.

Олександр Бандурко

Народився 13 лютого 1947 року в місті Антрацит Луганської області. В 1970 році закінчив педагогічний інститут ім. Шевченка за фахом "учитель фізичного виховання". 1989 року закінчив Національну академію внутрішніх справ України. Був прохідником на шахті. Працював у фізкультурно-спортивних організаціях. З 1982 року обіймав посаду заступника Київської міської ради "Динамо". Полковник Збройних сил у відставці. Із дня заснування Професіональної футбольної ліги України (1996 рік) та до обрання першим віце-президентом ФФУ (2000 рік) працював на посаді генерального директора ПФЛ.

ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТИ

Олександр Герега

Народився 27 червня 1967 року в Городку на Хмельниччині. Власник мережі будівельно-господарських гіпермаркетів "Епіцентр". Вищу освіту здобував у Львівській комерційній академії, спеціальність "Менеджмент організацій і адміністрування".

З 1991 року заснував власну справу. Розпочав з продажу керамічної плитки та сантехніки. У 1996 році відкрив свій перший магазин роздрібної торгівлі. У 2003 році заснував Товариство з обмеженою відповідальністю "Епіцентр-К" . Сьогодні воно відоме як найбільша в Україні мережа будівельно-господарських гіпермаркетів "Епіцентр". З 2003 року до жовтня 2012 року очолював Товариство з обмеженою відповідальністю "Епіцентр-К".

28 жовтня 2012 року обраний народним депутатом України. Був членом фракції Партії регіонів. 16 січня 2014 року голосував за "диктаторські" закони і не голосував за їх скасування. 21 лютого 2014 року Олександр Герега вийшов з фракції Партії регіонів у Верховній Раді. На позачергових виборах до Верховної Ради 26 жовтня 2014 року знову був обраним народним депутатом. Працює у складі Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Стосунок до спорту обмежується тим, що в квітні 2013 року був обраний президентом Федерації важкої атлетики України.

Костянтин Єлисеєв

Народився 14 вересня 1970 року в місті Покровськ Донецької області. Заступник глави Адміністрації Президента України. У 1992 закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Спеціаліст з міжнародних відносин, референт перекладач французької мови. Володіє французькою та англійською мовами. З 1992 року працював на різних дипломатичних посадах при МЗС, ООН, Європейському союзі. До спорту досі стосунку не мав.

Максим Єфімов

Народився 1 листопада 1974 року в місті Петропавловськ (Казахстан). Народний депутат України, представляє Блок Петра Порошенка. Закінчив Бернський університет, Донецький державний університет за спеціальностями "економіка" та "металургія". З 1996 року розпочав бурхливу трудову діяльність на посаді генерального директора Металургійно-машинобудіної компанії Краматорська. Відтоді був на керівних посадах у Краматорській багатогалузевій маркетинговій компанії, заводі "Енергомашспецсталь".

У 2007 році пішов у ведику політику. Спершу пройшов до Краматорської райради по списку Партії регіонів. Політсилу Януковича-Азарова покинув лише 2 серпня 2014 року. На парламентських виборах у 2014 році пройшов у Верховну Раду самовисуванцем. У Верховній Раді входить в Блок Петра Порошенка. Не голосував за проект постанови про "Заяву Верховної Ради України з приводу невизнання Україною легітимності виборів до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання".

У виконкомі ФФУ – з березня 2015 року.

Ігор Кочетов

Народився 2 травня 1959 року в Києві. Президент Федерації футболу Києва з 2006 року по теперішній час. У 1982 році закінчив Київський політехнічний інститут. З 1985 року і до розпаду СССР доблесно трудився в КҐБ УССР. З отриманням Україною незалежності до 2013 року обіймав різні оперативні та керівні посади у Службі Безпеки України.

В футболі – з 2000 року. Спершу був головою спортивно-технічного комітету Федерації футболу Києва, згодом віце-президентом і президентом. Віце-президентом ФФУ вперше став у 2002 році, коли очільником Федерації обрали Григорія Суркіса. Запам’ятався тим, що вів справу перо начебто договірний характер матчу чемпіонат-2007/2008 Металіст – Карпати.

Сергій Куніцин

Народився 27 липня 1960 року у селі Бекдаш Красноводського району (Туркменистан). Політик, народний депутат України, радник Президента України (з 2014 року). Закінчив Сімферопольську філію Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту (1977–1982), за спеціальностями "інженер-будівельник-технолог" і "виробництво будівельних виробів і конструкцій", а також Таврійський національний університет імені Вернадського(2001–2004).

Колишній голова Севастопольської міської державної адміністрації, екс-прем'єр-міністр Автономної Республіки Крим, народний депутат України трьох скликань. депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим (1998-2012). Політичне представництво строкате: голова Партії "Союз на підтримку Республіки Крим" (1993 – 1997); член політради пропрезидентської НДП (з лютого 1996); голова Кримської регіональної організації НДП (до червня 2008); перший заступник голови НДП (березень 2005 — травень 2006); голова Кримської регіональної організації партії "Єдиний центр" (червень 2008 — травень 2009).

Куніцин: Якщо ми не вирішимо питання фінансування Таврії, то не будемо йти у Другу лігу

У футбол прийшов у липні 2003 року в статусі президента Федерації футболу АР Крим. З 2005 року й до весни 2014-го був президентом ФК Таврія. Займає обидві посади після торішнього відродження Федерації і клубу на теренах Харсонщини. Віце-президент ФФУ – з березня 2015-го.

Андрій Мацола

Народився 4 серпня 1977 року у Львові. Закінчив Львівський фінансово-кредитний коледж, а у 2001 році — Тернопільську академію народного господарства (спеціальність "Міжнародна економіка", диплом магістра). З 2012 — студент Київської православної богословської академії.

Засновник, співвласник та голова наглядової ради "Першої приватної броварні". У пивному бізнесі – з 2002 року.

З 2012 року "Перша приватна броваря" за ініціативи Андрія Мацоли є офіційним спонсором Федерації біатлону України. В 2015 році пан Мацола виступив ініціатором підтримки любительського спорту в Україні. Сьогодні компанія "Перша приватна броварня" є спонсором баскетбольної команди національного університету "Києво-Могилянська академія" та футбольної команди "Катандзаро". З січня 2017-го "Перша приватна броварня" – офіційний спонсор національної збірної України з футболу.

Юрій Почотний

Найтаємничіший персонаж, відомостей про якого в доступних джерелах майже немає. Вказується лишень, що він працював помічником народного депутата з Закарпаття Валерія Лунченка, котрий представляв дві політичні сили – "Батьківщину" і "Народний фронт".

Про причетність пана Почотного до футболу не знають навіть в Ужгороді. Не знають. А доведеться, бо згідно зі вчорашньою інформацією на сайті ФФУ новий віце-президент очолює благодійний фонд "Розвиток футболу" і проводитиме дитячі змагання "Фестиваль чемпіонів".

Олег Собуцький

Народився 24 січня 1972 року в селі Токи Підволочиського району Тернопільської області. Співвласник ТОВ "Агробізнес". На початку 2016 року створив у місті Волочиськ команду Агробізнес, яка 19 червня гратиме у фіналі аматорського чемпіонату України з харківським Металістом-1925. З дня свого заснування клуб не зазнав жодної поразки.

Також пан Собуцький фінансує збірну України з футболу серед ветеранів, яка проводить матчі в різних куточках України ледь не щотижня. Зокрема зіркові українські футболісти постійно їздять у зону бойових дій на Луганщину і Донеччину, де зустрічаються з українськими бійцями. При цьому Олег Собуцький активно допомагає нашим воїнам матеріально.

Фанати Десни провели чергову акцію протесту біля Будинку Футболу, де проходить Конгрес ФФУ