УКР РУС

Гімни чемпіонатів світу за останні 20 років

25 січня 2013 Читать на русском

Поки футбольне життя вирує у Південній Африці, "Футбол 24" пропонує нашим читачам разом з рубрикою "Мелодія гри" повернутися у минуле. Молоді дізнатися, старшим пригадати, які пісні ставали хітами футбольних Мундіалів за останні 20 років.

Хочу від себе додати, що можливо ви чули ці пісні безліч разів, фанатіли від них, не зважаючи на пізній час і погрози сусідів викликати міліцію =). Але ви навіть не могли собі уявити, як вони тісно пов'язані з грою мільйонів. Отже почнемо:
 

1990 - Італія

Офіційна пісня називалася "Un'estate Italiana" і виконувалася, зрозуміло, на італійській мові Едуардо Беннаті (Edoardo Bennato) і Жанною Нанніні (Gianna Nannini).

 
Незважаючи на те, що офіційним гімном була "Un'estate Italiana", чемпіонат світу 1990 року запам'ятався зовсім не цією піснею, а виступом Лучано Паваротті на відкритті ігор. А перед фінальним матчем 90 року Паваротті заспівав зі своїми друзями-тенорами Пласідо Домінго і Хосе Каррерасом.
 

1994 - США

У 1994 році офіційною піснею чемпіонату світу була "We are the champions" групи Queen - балада, яка надалі стала гімном усіх переможців.

 
Однак, на відкритті ігор в 94 році була виконана інша пісня, під назвою - "Gloryland" у виконанні Деріла Хола (Daryl Hall) і акапельного ансамблю "Sounds of Blackness".
 

 

1998 рік - Франція

 

У той час на хвилі небувалої популярності перебував пуерто-риканський співак Рікі Мартін, а його хіт "La Copa de la Vida" впевнено займав другу сходинку чарту латиноамериканських пісень "Billboard Hot Latin Tracks". Втім, для офіційного гімну ЧС 1998 була обрана англійська версія цієї ж пісні The Cup of Life (кубок життя).

 

 
Цікавим фактом є те, що в 1998 році була ще одна офіційна пісня чемпіонату світу - "Together Now" яка була створена Жаном-Мішель Жарр спільно з японською співачкою Тетсуя Комура (Tetsuya Komuro). Але цей сингл показувався і звучав тільки на просторах Японії.
 
 
 

2002 - Південна Корея і Японія

Назви у цього твору як такого немає, проте відомо, що офіційний гімн 2002 року був написаний відомим грецьким композитором Вангелісом (Vangelis) а спродюсований відомим японським композитором Такка Ішина (Takkyu Ishino).

 

 
Однак, гімн написаний Вангелісом і Ішина був розрахований на аудиторію Південної Кореї і Японії, а в усьому іншому світі в якості офіційного гімну ЧС 2002 відома пісня "Boom" у виконанні американської поп-діви Анастейші (Anastacia).
 
 
 

2006 рік - Німеччина

Офіційною піснею 2006 року була "Celebrate the Day", виконана Гербертом Грюнмаейером (Herbert Grönemeyer), Амаду Багайоко (Amadou Bagayoko) і Меріам Думбіа (Mariam Doumbia).

На самому же відкритті ЧС 2006 була виконана пісня "The Time of Our Lives" мультинаціональним квартетом Il Divo (чудо) і американської R & B співачки Тоні Брекстон (Toni Braxton).

 

 

2010 - Південна Африка

 

Офіційним гімном цього року є пісня у виконанні R.Kelly "Sign Of A Victory" (знак перемоги).

 

 
А на закритті ігор 11 липня в Йоганнесбурзі прозвучала пісня "Waka Waka (This Time for Africa)" у виконанні колумбійської поп-співачки Шакіри (Shakira) та південно-африканської групи Freshlyground.
 
Пісня достатньо часу займала провідні рядки багатьох чартів в Європі, наприклад: була номером один в Італії та Іспанії, номером два в Швейцарії, входила в топ-10 чартів Австрії, Бельгії та Німеччини.
 

Підготував Дмитро Гончар