УКР РУС

One-club men. Гіггз, Шовковський та інші зірки, вірні одній команді

29 листопада 2017 Читать на русском

У день народження екс-зірки "Манчестер Юнайтед" "Футбол 24" згадує культових one-club man'ів сучасності.

Досягнення не рядового Раяна

Раян Гіггз – рідкісний для нинішнього світу спорту (так, практично "зникаючий"!) вид футболіста. Валлієць всю свою кар'єру присвятив одному-єдиному клубу. 24 сезони провів "Гіггзі" у футболці "Червоних дияволів" (при тому, що юніором його переманили з табору найзапекліших ворогів – "Ман Сіті"), відволікаючись, хіба, що на збірні Уельсу та Великобританії (на Олімпіаді-2012). Але, думається, не шкодує про те, адже саме Раян вважається найтитулованішим гравцем в історії футболу – 34 трофеї. Принаймні, у Топ-чемпіонатах.

А крім того Раян – жива легенда рідного клубу, в якому залишився і після закінчення ігрової кар'єри, займаючи посаду асистента Луї Ван Галя.

Результат Гіггза – 24 сезони за один-єдиний клуб – один з кращих у світі. Завдяки йому сам Раян залишив слід в історії футболу. А також на алеї слави в Монте-Карло.

Батьки та Діти

Гіггз не сам претендує на титул найвірнішого гравця в історії футболу. Як мінімум, італієць Паоло Мальдіні розділяє разом з ним перше місце. Зірка "Мілана" також віддав єдиній (не враховуючи "Скуадри Адзурри") команді в житті 24 сезони. А в чомусь він Гіггза і перевершив. Якщо згадати, що 12 років у червоно-чорній футболці "Мілана" відіграв і його батько Чезаре Мальдіні, а потім ще й додати той факт, що у Прімавері "Мілана" щодуху грає 19-річний Крістіан Мальдіні, то ми маємо справу з унікальною династією, вірною одному-єдиному клубу.

На фото зліва: 1963 рік. Кубок чемпіонів у руках у капітана "Мілана" Чезаре Мальдіні.
На фото праворуч: 2003 рік. Кубок чемпіонів у руках у капітана "Мілана" Паоло Мальдіні.

Ще один культовий персонаж, котрий присвятив всю кар'єру одному клубу – Великий "Імператор" Франческо Тотті провів за італійську "Рому". 25 років.

Аве, Тотті!

Все можуть воротарі!

Втім, є свої легенди і у нас. Так Олександр Шовковський провів 23 сезони за "Динамо" (Київ). І ніколи не зраджував рідному клубу (окрім двох матчів в далекому 1993 році за ЦСК ЗСУ – була така команда в 1-й українській лізі), хоча запрошували його, і не раз, у тому числі і за кордон.

Всю кар'єру віддав одній команді – "Шахтарю" – ще один відомий воротар. Дмитро Шутков був голкіпером команди впродовж 18-ти сезонів. У ній же працює і нині тренером воротарів.

Слід все ж зазначити, що голкіперам легше бити рекорди довголіття. Вони грають довше польових гравців. А щоб не занудьгувати в одному клубі, можна придумати собі нову роль. Як зробив капітан бразильського "Сан-Паулу" Роджеріо Сені (23 сезони за цю команду), на рахунку якого 132 забиті м'ячі за кар'єру.

Результативності Сені можуть позаздрити багато бомбардирів зі світовим ім'ям!