УКР РУС

Герої сезону в Серії А: Балотеллі як лідер, відкриття "Фіорентини", Ді Натале для "Удінезе"

30 травня 2013 Читать на русском

Маріо прийшов у "Мілан" і показав, наскільки він насправді Супер, коли на нього покладають надії, вірять і без шансів для конкурентів ставлять як на провідного центрфорварда.

Насправді у цій статті виділимо лише найяскравіших представників останнього італійського сезону з величезним таким знаком плюс. Їх було більше: той же 36-річний Тотті, що записав до персонального активу по 12 голів і асистів, забив 227-ий гол і наблизився до Сільвіо Піоли (274 влучання у чемпіонатах Італії); Стеван Йоветіч, котрий вів за собою "фіалок" (14 м'ячів, 5 пасів); одноклубник чорногорця Борха Валеро - відмінний асистент та творець середини поля "Фіорентини" (1 гол, 13 асистувань);

Марко Сау з "Кальярі" та Алессіо Черчі з "Торіно", що заслужили на визнання серед найкращих попри те, що виступали за команду-середняк та борця за виживання відповідно - перший забивав і дивував відсотком влучних ударів, другий пристойно асистував; Мехді Бенатія, захисник "Удінезе" зіграв менше 20 матчів через травми, однак увійшов до усіляких символічних збірних сезону своєю ефективною грою, яка не могла не запам'ятатись; Стефан Ель-Шаараві - 16 голів, 5 пасів, забивав майже в кожному матчі до приходу Бало, 20-річний форвард несподівано повів за собою команду (хоча хлопці з ірокезами на лідерських позиціях в атаці - то вже не дивина для СеріАлу); Артуро Відаль - найкращий бомбардир чемпіона, лідер півзахисту, який навіть затьмарив вплив на гру "Ювентуса" Андреа Пірло, чилійський звір у відборі; Поль Погба - нове обличчя середньої лінії команди Антоніо Конте, французький спеціаліст з ударів в дев'ятку з будь-якої позиції.

А ще Клозе і Пацціні - по 15 голів, одноклубник Міро Ернанес, якого вже котрий рік бажають бачити в себе "Шахтар" та європейські гранди. Діаманті, капітан "Болоньї", який однаково добре віддавав на партнерів та реалізував сам. Можна би було подумати над "Катанією" - проект авторства Роландо Морана вистрелив несподівано, але на потяг до Ліги Європи таки не встиг, хоч і обійшов у таблиці "Інтер". Постараємось розповісти про деяких з перелічених у представленні символічної команди сезону.

Просто у поточному сезоні було 5 яскравих явищ на небосхилі Серії А. Які видавали такий яскравий блиск, що інші достойні не змогли пробитись крізь них у топи з топів.

Балотеллі у новій ролі - не стільки розбишака, як той, хто робить результат

  

Маріо підписали наприкінці зимового трансферного вікна. Скажете, як можна продавати такого гравця?! У Манчестері знають дуже добре - англійський клімат (йдеться не лише про погоду, а й про загальну атмосферу) робив Маріо ще більш специфічною людиною, ніж він і так є, відтак для Манчіні було непростим випробуванням заганяти цього безмежно талановитого хлопця в рамки, де команда була б на першому місці. Не вдалось, і 20 мільйонів євро помандрували з міланського офісу в руки шейхів. Взамін отримали 12 голів, більшість з яких були визначальними для перемоги і здобуття путівки в Лігу чемпіонів. Заробив кілька пенальті, не всі з яких були чистими. Навіть у заключному матчі саме від Бало йшла найбільша загроза і саме він заробив та реалізував пенальті на 1:1.

Не обійшлось і без мінусів. Ель-Шаараві став грати гірше, а від його зв'язки з партнером по атаці Скуадри Адзурри очікували більшого. Згодом "Фараон" взагалі травмувався, а Маріо, склалось враження, вплинув на прогрес у грі ще одного ірокезового - Мбайє Ньянга. Вплинув негативно. форвард молодіжки Франції навіть заклав Балотеллі, який палив у вагоні потягу на матч проти "Фіорентини". Галліані вдалось мирно розрулити усю ситуацію, хоча без штрафів і дискваліфікацій екс-гравець "Сіті" не обійшовся. У тому ж матчі на полі "фіалок" він встиг нахамити арбітру та й взагалі поводився недоречно зухвало. І все ж у стартовому сезоні, чи то пак половині, коефіцієнт корисності Балотеллі відчутно перевищив коефіцієнт скандальності. А з ним такого давненько не траплялось. Мабуть, з часів ЄВРО-2012.

Ді Натале - вічне свято на "Фріулі"

"Натале" у перекладі з італійської то Різдво, світле родинне свято, яке зближує мільйони італійців наприкінці грудня. Антоніо Ді Натале давно знайшов свою футбольну родину, де йому добре і де на нього сподіваються, а він у ролі голови сім'ї повністю виправдовує своє сподівання, ефектно виступаючи на "Фріулі". Тото за останні 4 роки забивав найбільше в Європі, якщо винести за дужки Мессі з Роналду. Ось і цього - 23 влучання за 33 матчі.

20 голів для 35-річного Ді Натале - не виклик і не проблема, це його дійсність. Він навіть встиг посперечатись із алленаторе удінців Франческо Гвідоліном, але до кінця сезону вони дійшли згоди, й "Удінезе" злетів - 8 перемог поспіль в усіх останніх турах вивели фріульців на 5-те місце і Лігу Європи. Не "Рому", не "Лаціо" та "Інтер", які тривалий час навіть на п'єдестал зазіхали, а саме скромний "Удінезе". Уже який рік ця команда вказує гігантам, як треба ефективно працювати і посідати найвищі місця. Браво, Гвідолін! Браво, Ді Натале!

  

Відбудована за рік "Фіорентина" - авторський рецепт Вінченцо Монтелли

Тільки в "Наполі" виявилась краща атака. Нижче якраз про це мова. 72 голи за 38 турів, може, якийсь "Реал" би і не вразили, але той же чемпіон "Ювентус" забив на м'яч менше. За часів Монтелли скандаліст Льяїч (шарпався з колишнім наставником "фіалок" Деліо Россі) 11 разів вражав ворота суперників, Йоветіч також залишився ще з попереднього складу, а новачки, які приїхали на "Артеміо Франкі" влітку, вражали тим, як швидко влились у командні побудови. Вони почули тренерські ідеї Монтелли і старались їх втілювати. Борха Валеро, підібраний в затонулого "Вільяреалу" разом із добротних захисником Гонсало Родрігесом, взагалі став найкращим асистентом команди. Щоправда без спадів не обійшлось, а у підсумку це коштувало бронзи і ЛЧ.


  


Та є підозра, що це зумовлено певною неочікуваністю для самих же "фіалок" такої успішності. Вони то налаштовувались боротись за 5-6 сходинки. Усе ж рідко коли команда, майже повністю побудована на новачках, вистрілює вже і відразу. 11-ті, 9-ті, 13-ті в останніх сезонах, а тут такий стрибок. З таким півзахистом, звісно, ж не дивно: крім уже згаданих персонажів, південноамериканці Пісарро, Матіас Фернандес, Хуан Квадрадо, свій Аквілані. Приблизну годину ігрового часу в заключному турі "Фіоре" перебувала на третьому місці. Фанати уже виспівували пісень, святкуючи вихід до плей-офф Ліги чемпіонів, але у суперника був Балотеллі і, як вважали усі флорентійці, суддя Бергонці.

Едінсон Кавані виводить "Наполі" в ЛЧ. Просто найкращий біжить на підвищення?

Почнемо із сумного. "Матадор", прогнозую, таки залишить Неаполь. Дуже вже потрібен грошовитим світу сього якісний голеадор, в якому не сумніваються - заграє, поведе за собою команду, створить чемпіонську різницю. У контракті уругвайця прописана не така вже й грандіозна сума для таких клієнтів, як "Челсі", "Ман Сіті" чи "Реал". Про божевільний варіант з "Анжи" не будемо, "Монако" вже майже підписує свого "Тигра" - Фалькао, ПСЖ поки думає над головним тренером у наступному сезоні. Так ось - 63 мільйони євро, не смертельно ж!

  

В останньому сезоні саме Кавані став найкращим голеадором не лише Неаполя, а й усієї Італії. Він разом з Гамшіком рвали захист суперника і без третього учасника атакувальної зв'язки з попереднього сезону - Езекієля Лавессі, що без особливого успіху, зате з чемпіонським титулом осів у Парижі. Пандєв більше допомагав (лише 6 голів, зате 8 асистувань) Кавані, а їхня співпраця місцями була на ідеальному рівні. Усе ж пройти рівно сезон не вдалось. У лютому-березні 6 турів уругвайський Матадор не міг відзначитись, а неаполітанці, відповідно не перемагали у 5-ти зустрічах. Едінсона, до слова, український глядач добре пам'ятає по груповому раунді Ліги Європи - покер у ворота "Дніпра" зумовив першу поразку команди Рамоса в тому євросезоні.

Кавані зробив 3 хет-трики в сезоні Серії А. І у ворота яких команд - "Роми", "Лаціо", "Інтера"! Не вдалось пробити 60-річний рекорд результативності в цьому турнірі, бо одного голу таки не вистачило до 30-ти. Натомість записав у свій актив уже понад 100 голів у першості Італії, з яких 78 забив у трьох сезонах за "Наполі".

Словацький Гамшік - найкраще подає снаряди в Італії

  

Марек Гамшік, здавалось, не був таким яскравим, як торік. А результативних пасів назбирав понад десятку. Один з трьох, до слова. У Тотті з Борхою виявилось 12 і 13 відповідно, а словацький хавбек перевершив усіх - 15 влучань. Попри це до його персони немає такої трансферної уваги, як хоча б торік. Гамшіку якимсь дивом вдалось провести сезон вкрай корисно, але й непомітно. А поміж тим, Гамшік провів усі 38 матчів у сезоні, а до 15-ти асистів додав 11 м'ячів. Марек став тією опорою в центрі поля та атаці партенопейців, яку втратити буде навіть більшим злом, ніж відпустити Кавані.

Насправді Марека будуть обожнювати ще більше. Є Кавані, лідер атаки, однак тільки й думає, куди податись улітку - в Мадрид чи на Альбіон. А є скромний хлопець із центрально-східної європейської держави, якому добре і в Неаполі. Озброєні злочинці поцупили гаманець, коли гравець перебував у власному авто? Пережив, звісно, шок, але грати не перестав. Щоправда тоді ж, коли і в Кавані, настав спад. До слова, якраз після згаданої події, хоча, можливо, це лише збіг. Словом, він має намір залишитись у новій команді Де Лаурентіса. Без Маццаррі, напевно, без Кавані. Як використає його Бенітес? Відчуття підказують, що новий сезон для "Наполі" буде або тотальним провалом, або чимось дуже цікавим.

Тарас Котів, Футбол24