УКР РУС

Герой нашого часу: Роналдінью

26 червня 2013 Читать на русском

Роналду ді Ассіс Морейра, більше відомий як Роналдінью, вважається одним з найкращих футболістів нашого часу. Фінти Роналдінью, його голи та передачі, змушують ним захоплюватися.

"Я не красивий, але те, що я роблю зачаровує", - говорить Роналдінью.

Йдучи по стопах свого старшого брата Роберто, який професійно займався футболом і грав у місцевому клубі "Греміо", Роналдінью робив неймовірні успіхи, не дивлячись на свій вік. Коли Роналдінью розпочинав грати за молодіжку "Греміо", у нього вже був досвід гри в інших галузях футболу, таких як пляжний футбол і футзал.
У 13 років Роналдінью отримав перше визнання, він забив 23 голи в одній зі своїх ігор за команду з футзалу.

Потім серія його хороших виступів за "Греміо" відкрила йому шлях до збірної Бразилії. У своєму дебютному матчі в 1987 році в Єгипті, Роналдінью забив 2 м'ячі за молодіжну збірну Бразилії (гравці до 17 років).

Цим молодий Роналдінью заслужив собі ім'я і пробився в основний склад "Греміо". Не дивлячись на пропозиції, які надходили з англійської Прем'єр Ліги, від таких команд, як "Арсенал" або "Манчестер Юнайтед", він підписав контракт з менш відомою командою - ПСЖ.

ПСЖ
Роналдінью відразу заробив собі місце в першому складі ПСЖ під керуванням тренера Луїса Фернандеса. Проте Роналдінью критикували за його спосіб життя. Він був зачарований нічним життям Парижа і частенько ходив по нічних клубах.

Не дивлячись на все це, він проводив все більше і більше результативних матчів, і завоював любов публіки своїм дриблінгом. У ПСЖ Роналдінью зарекомендував себе як гравця, з неперевершеною технікою гри на полі.
Успішні виступи Роналдінью в ПСЖ змусили великі європейські клуби ним зацікавитись. Такі моменти, як його легендарний гол у ворота Девіда Сімена на чемпіонаті світу - 2002 не могли залишитись непоміченими.

Барселона

Коли "Барселона" запропонувала йому контракт, Роналдінью не замислюючись його підписав.

Спочатку президент "Барселони" Жоан Лапорта обіцяв придбати в клуб англійця Девіда Бекхема, однак після того, як той перейшов в "Реал Мадрид", зосередив свої зусилля на покупці Роналдінью. 19 липня 2003 року, після дуже важких переговорів, Роналдінью став гравцем "Барселони", яка заплатила за трансфер бразильця 32 мільйони євро. Він дебютував у складі команди в товариській грі з "Міланом", забивши гол, а його клуб виграв 2:0. В офіційній грі він дебютував у матчі з "Атлетиком Більбао", який "Барса" виграла 1:0. Перший гол в офіційній грі забив у ворота "Севільї".

Наприкінці свого третього сезону в "Барселоні" Роналдінью забив 60 голів (всього в 126-ти матчах), враховуючи те, що він не нападник, а півзахисник.
За яскраву гру у Лізі Чемпіонів і чемпіонаті Іспанії 2004/05 журнал "France Football" нагородив його Золотим м'ячем - нагородою найкращому футболістові Європи.

Через рік "Барселона" виграла і Лігу Чемпіонів і чемпіонат Іспанії, але Бразилія не зовсім вдало виступила на чемпіонаті світу - 2006.

Останнім сезоном у кольорах "Барси" для бразильця став сезон 2007-08, коли атакувальний півзахисник конфліктував з головним тренером Франком Райкардом і рідко з'являвся на полі.

Мілан

Роналдінью був куплений "Міланом" літом 2008 року. Міланський клуб заплатив "Барселоні" 21 млн. євро .Річна зарплата Роналдінью в новому клубі склала 6,5 млн. євро. 17 липня форвард був офіційно представлений як футболіст "Мілана", підписавши контракт до червня 2011 року в прямому телевізійному ефірі. Того ж вечора він був представлений тіффозі "россонері" на "Сан-Сіро", куди зібралося 40 000 глядачів. У "Мілані" Роналдінью взяв номер 80, через те, що 10-ка належала Кларенсу Зеєдорфу.

Роналдінью дебютував у складі "Мілана" 31 серпня 2008 року в матчі з "Болоньєю", який "россонері" програли 1:2. 28 вересня він забив перший гол за клуб, вразивши головою ворота "Інтера", і приніс перемогу своїй команді 1:0. 19 жовтня 2008 Роналдінью зробив перший дубль за клуб, забивши два голи у ворота "Сампдорії".

6 листопада Роналдінью забив гол у матчі Кубка УЄФА проти "Браги", і приніс перемогу своїй команді 1:0. Незважаючи на досить вдалий початок, в середині сезону Роналдінью перестав виходити в стартовому складі команди, часто з'являючись з лави запасних. Всього в першому сезоні в "Мілані" Роналдінью провів 36 матчів і забив 10 голів.

Початок другого сезону в "Мілані" для Роналдіньо вийшов не дуже вдалим.

Незабаром з'явилася інформація про бажання Роналдінью завершити кар'єру гравця, але брат футболіста заявив, що це повідомлення є вигаданим. У жовтні, перед матчем "Мілана" в Лізі чемпіонів з "Цюріхом", бразилець був помічений в нічному клубі в 2:30, за що його оштрафували. На початку сезону 2009/2010 Роналдінью був вручений приз Golden Foot, який присуджується кращому гравцеві старше 29 років у Європі.

В січні 2010 року керівництво "Мілана" захотіло продовжити контракт з Роналдінью. 10 січня Роналдінью забив два голи в матчі з "Ювентусом", після гри він сказав, що задоволений своєю грою і щасливий в команді: "Я щасливий. "Мілан" створив всі умови, щоб добре працювати. Тепер я виходжу на поле з упевненістю і великим бажанням зробити те, чого хочу. Я був незадоволений, коли не грав. Але з Леонардо я регулярно отримую ігрову практику. Перебуваю в хорошій формі, так що все відмінно. Я лише хочу показати краще, на що здатний, і допомогти "Мілану" щось виграти".

На початку наступного сезону пішли чутки про перехід Роналдінью з "Мілану". До того ж, він перестав показувати торішній рівень гри і висловлював невдоволення тактикою нового головного тренера команди Массіміліано Алегрі. У листопаді Ронні був помічений в одному з барів, що викликало невдоволення головного тренера команди, який вивів футболіста зі стартового складу "россонері". Сам бразилець сказав, що готовий боротися за місце в складі команди. Але незважаючи на ці слова футболіст провів переговори з приводу переходу в "Палмейрас" або "Греміо".

У грудні 2010 Адріано Галліані, сказав, що Роналдінью піде з "Мілану" в січні. "Зараз у нього немає бажання тренуватися з командою, тому що він більше не відчуває себе її частиною".

10 січня 2011 Роналдіньо перейшов в бразильський клуб "Фламенго". Контракт підписаний на 4 роки. 2 лютого 2011 дебютував за "rubro-negro" в домашньому матчі 5-го туру Кубка Гуанабара проти "Нова Ігуасу".

16 лютого 2011 в матчі 1-го раунду Кубка Бразилії проти "Мурісі", Роналдінью забив перший гол за "Фламенго" (на 66-ій хвилині Ронні відкрив рахунок матчу, ударом головою в дальній кут) Матч закінчився з рахунком 3:0 на користь "Фламенго".

27 лютого 2011 забив єдиний гол у фіналі Кубка Гуанабара (реалізував штрафний з відстані 24-х метрів). 28 липня в матчі проти "Сантоса" Роналдіньо забив три голи і віддав гольову передачу, принісши перемогу своїй команді з рахунком 5:4.

1 червня 2012 бразилець через суд добився розірвання контракту з клубом. "Роналдіньо більше не є гравцем Фламенго, його контракт анульований судом", - заявив адвокат футболіста Гіслейн Нунес. Роналдіньо захищав кольори Фламенго впродовж півтора років, зіграв 47 матчів і забив 19 голів.

4 червня 2012 Роналдінью підписав контракт з "Атлетико Мінейро". Ронні дебютував за клуб 9 червня 2012 в матчі проти «Палмейраса», який завершився перемогою Атлетика з рахунком 1:0. Перший гол за клуб Роналдінью забив 23 червня 2012 року в матчі проти "Наутіко Ресіфі".

Великий Пеле включив його до свого списку 125-ти найкращих футболістів, а за підсумками опитувань і досліджень журналу "World Soccer" на рубежі 30-ти років Роналдінью був оголошений найкращим гравцем десятиліття.

Від Роналдінью як і раніше чекають чудес на полі. Треба сказати, що Роналдінью часто підкидає журналістам теми для роздумів, оскільки його гра на полі залежить від натхнення, або від того, з якої ноги футболіст встав - іноді трибуни завмирають від захоплення, а іноді ревуть від розчарування.

Андрій Бешлей, Футбол24