УКР РУС

Геннадію Орбу – 45. Найцікавіше з життя легенди "Шахтаря"

23 липня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" в день 45-річчя Геннадія Орбу розповідає про 10 найцікавіших фактів з життя одного з найкращих українських футболістів 90-х.

Сьогодні свій день народження святкує один із символів «Шахтаря» 90-х. Більш старше покоління його саме таким «гірником» і пам’ятає: швидким, технічним, непоступливим. Більш молоде знає Орбу як непоганого тренера, оскільки його «Севастополь» показував досить непогану гру, і вся Україна тоді з нетерпінням чекала, коли вже нарешті цей придаток «в.о.» заберуть.

Сьогодні Геннадію Орбу – 45. За цей час в його житті трапилося дуже багато цікавинок. Отож все найцікавіше про Геннадія Орбу до Вашої уваги.

1. Народився Геннадій Орбу у Макіївці, яка свого часу славилися своїми футбольними школами, а їх в цьому маленькому містечку нараховувалося аж 3: «Кіровець», «Бажановець», «Холодна Балка». Разом з Геннадієм свій футбольний шлях також починали Сергій Ковальов (колишній півзахисник «Шахтаря» та збірної України), а також Едуард Цихмейструк – колишній гравець київського ЦСКА, болгарського Левські, московського «Спартака» та збірної України, зараз працює експертом на телебаченні.

2. У складі «Шахтаря» з’явився у 22-річному віці, однак на перехід погодився не одразу. Справа в тому, що директор Шахти імені Бажанова, за команду якої він грав, пообіцяв йому квартиру.

3. Посприяв же його появі в «Шахтарі» Валерій Яремченко, з котрим вони потім неодноразово співпрацювали. Саме Валерій Іванович, взявши Геннадія помічником в «Іллічівці», зробив з нього тренера.

4. В 1995 році Геннадій міг опинитися в Іспанії в «Райо Вальєкано», але, попри хороші гроші за футболіста та серйозну зацікавленість з боку мадридців, тодішній президент «гірників» Ахатій Брагін молодого талановитого півзахисника не відпустив, оскільки, за словами самого Орбу, хотів створити в Донецьку найсильнішу команду країни.

5. Під час своєї кар’єри двічі мав конфлікти з тренерами. Одного разу, коли Анатолій Бишовець замінив його у матчі з «Дніпром» Геннадію це не сподобалося, і той кинув свою футболку на лаву запасних. А іншого разу, також після заміни, з опалу сказав декілька ласкавих Віктору Прокопенко. У підсумку після того конфлікту сьогоднішній іменинник опинився в саратовському «Соколі» транзитом через полтавську «Ворсклу», з якою ще в тому сезоні встиг пограти в Кубку УЄФА.

6. Той відхід із «Шахтаря» в 2000-му не дозволив Орбу пограти в Лізі чемпіонів, оскільки якраз в тому році «гірники» грою проти «Лаціо» дебютували в найпрестижнішому клубному турнірі Європи.

7. Загалом Орбу у складі «Шахтаря» провів 238 матчів, в яких відзначився 49 голами.

З «гірниками» тричі здобував срібло української першості (сезони 1993/1994, 1997/1998 та 1998/1999), а також двічі ставав володарем Кубка України (1995, 1997 рр).

Є в активі Геннадія і бронзові нагороди, проте він їх здобував в російському чемпіонаті разом з «Ротором» (1996 р).

8. В 1994 році дебютував за збірну України в матчі проти Естонії. Це була гра відбору на Євро-1996, і саме в тій грі українці відсвяткували свою найпершу перемогу в офіційних зустрічах.

9. Як тренер Геннадій Орбу запам’ятався українським вболівальникам роботою в «Севастополі». Варто відзначити, тривалий час він був виконувачем обов’язків. Згодом його все ж таки офіційно назначили головним, проте в цій ролі він пропрацював недовго – всього 2 місяці. 

Наступним місцем роботи Геннадія була латвійська «Даугава», співпраця з якою також була нетривалою – цього разу у ситуацію втрутився конфлікт на Донбасі, оскільки Орбу хотів бути ближче до вже немолодих батьків.

10. В чемпіонаті Молдови також грає Геннадій Орбу. До слова, в 2013 році він у складі «Дачії» протистояв нашому «Чорноморцю». Проте ніяких родинних зв’язків у нього з нашим сьогоднішнім героєм немає.

Читайте також: Андрій Воронін - український патріот, що сформувався в Німеччині

Андрій Шляхтін, Футбол 24