УКР РУС

Гендиректор "Уфи": Зінченко - не раб "Шахтаря"

17 жовтня 2015 Читать на русском

Генеральний директор "Уфи" Шаміль Газізов розповів про ситуацію навколо претензій "Шахтаря" до його клубу через українського хавбека Олександра Зінченка.

"Щодо переходу Зінченка із "Шахтаря" в "Уфу", то люди поїхали з України, Саша був неповнолітній. Вони приїхали в Росію, гравець був нікому не потрібний, ми уклали з ним контракт. Ми вчинили етично, вийшли на "Шахтар", запитали чи є у них якісь питання. Ми готові були заплатити компенсацію, навіть більшу, ніж вона повинна була бути.

"Шахтар" був проти. Вони нічого не хотіли слухати. Розмовляли тільки з позиції сили. У них там є якісь свої розклади. Сьогодні хлопчик, який у той час був невідомим і нікому не потрібним, заграний за основну збірну. Він - провідний гравець молодіжної збірної своєї країни і, напевно, один з кращих молодих гравців в Європі. Напевно, комусь прикро. Напевно, когось щось гризе. Але ми повинні бути професіоналами, діяти в правовій площині. Рабів немає ні в кого. Гравець - це в першу чергу людина. Так, він виконує якісь контрактні зобов'язання, але є життєві речі, які теж треба враховувати.

Футбольний клуб "Уфа" в цих переговорах адекватний. Ми готові до будь-якого діалогу, розуміємо, що "Шахтар" зробив велику справу, вони його тренували. Зінченко це теж не заперечує. Але коли є тільки один варіант: "Я хочу так і так буде", то ми це не приймаємо. Потрібен діалог.

Ми розуміли, що ситуація буде непростою, відразу подали документи до ФІФА з проханням оцінити, скільки ми винні. Не "Шахтар", а ми зробили такий запит. Зараз цим і займаємося. Я приблизно бачу, яким має бути розмір компенсації.

Ця сума складається з того, скільки він заробляв, скільки в нього було вкладено, помножене на певний коефіцієнт. І все, більше нічого там не знайдеш. Ця система єдина у всьому світі.

Розмови навколо Зінченка йдуть постійно. Весь час хтось цікавиться, дзвонять з приводу нього. Хтось прицінюється. Хтось хоче заплатити мало, але ми не погодимося, але ж ще і гравець повинен погодитися. У кожному разі, якогось офіційного паперу поки не було.

Ми теж великий клуб і розуміємо, що гравця такого класу не так легко знайти. Має зіграти багато факторів. Перше - бажання самого гравця. Друге - бажання клубу і ті завдання, які стоятимуть перед нами. Якщо ми бачимо себе надалі топ-клубом, то важко було б віддавати футболіста, який через якийсь час стане топ-гравцем. Але ми завжди готові до діалогу.

Було б тупо сьогодні взяти і продати Зінченка. Це будуть не ті гроші, яких він буде коштувати через пару років", - розповів Газізов.

Нагадаємо, Зінченко дебютував за національну збірну України у матчі проти Іспанії.