УКР РУС

Гендиректор Прем'єр-ліги Петро Іванов - про порядок денний загальних зборів клубів УПЛ

16 грудня 2015 Читать на русском

Генеральний директор Прем'єр-ліги розповів про питання, які розглянуть на загальних зборах учасників Прем'єр-ліги: розподіл спонсорських коштів, питання формату чемпіонату України, визначення дати звітно-виборних зборів.

- Розглянемо низку питань. Буде розглянуто питання щодо ротації. Як ви пам'ятаєте, рішенням виконкому федерації футболу до участі в чемпіонаті був допущений дніпродзержинський клуб «Сталь». Відповідно потрібно провести обговорення щодо питання ротації в режимі зборів.

Друге питання пов'язане з титульним спонсорством, з коштами, сумами, які були перераховані нам, клубам, розглянути механізми і так далі.

Третє питання - про дату проведення звітно-виборних загальних зборів. Також буде порушено цілий ряд питань, пов'язаних з можливими змінами у форматі чемпіонату. Після того, як стало відомо про непросту ситуацію в певних футбольних клубах, дирекція розробила цілий ряд можливих варіантів проведення змагання з наступного року. Це буде обговорюватися, і після обговорення, буквально через кілька годин ви будете свідками того, які рішення будуть прийняті.

- Якщо ви піднімаєте ці питання, чи можна сказати, що ви є їх ініціатором?

- Не можна говорити про те, що особисто я чи Ліга є ініціаторами. Це питання набило оскому вже, напевно, всім. Питання про зміну формату піднімається вже не перший рік.

- Президент Прем'єр-ліги Віталій Данілов сьогодні буде присутнім?

- Сьогодні його не буде. За сімейними обставинами, на жаль, він не може сьогодні бути присутнім. Дане зібрання було ініційоване футбольним клубом «Олімпік», який хоче підняти низку своїх запитань. Це все буде донесено учасникам.

- Чому ми не знаємо, як розподілятимуться спонсорські кошти між клубами?

- Давайте будемо відвертими. Всі питання про кошти - це питання конфіденційного характеру, ви повинні це розуміти. Клуби говорять не про ті суми, які вони отримали. Є один клуб, що  підписав договір, який не виконує вимоги, насамперед, регламенту. Тому, власне, які можуть бути претензії до нас. Ми не розподіляємо кошти, це буде зроблено на загальних зборах. Це помилкова думка, що нам принесли гроші і сказали «візьміть і розподіліть так, як вважаєте за потрібне». Ні в якому разі. Були певні зобов'язання з боку Ліги, титульного спонсора, які клуби повинні виконувати. Ці зобов'язання, природно, виражаються у фінансовому критерії. Фінансові зобов'язання клубів відрізняються один від одного. Можна порівнювати фінансові зобов'язання першої трійки клубів і останньої. Тому за результатами підписаних договорів, ми проінформуємо загальні збори, яка сума залишилася зароблена. Про цю суму і йтиметься. Формат розподілу цієї суми буде запропонований, а вже як вирішать збори, так і буде.

Клуби підписали договори з Прем'єр-лігою на виконання певних зобов'язань. За виконання цих зобов'язань вони отримують грошовий еквівалент.

- Розподіл було проведено до старту чемпіонату?

- Безумовно, це було до старту чемпіонату. Всі клуби, крім «Олімпіка» і «Металурга». Хоча Запоріжжя, як приклад, виконує регламентні норми, певні зобов'язання. Ми зі свого боку теж певною мірою йшли їм назустріч, про що ми теж проінформуємо загальні збори.

- В Англії розподіл коштів йде відповідно до зайнятого місця у чемпіонаті...

- Так, це один з варіантів, який передбачає розподіл спонсорських коштів таким чином. Переговори велися більше 7-ми місяців, тому що сума пропонована була одна, а ми збільшили її практично в два з половиною рази. Тому у нас є певна акумульована сума, яка і буде розподілена.