УКР РУС

Гарячі фани з російськими друзями, українські єврокубкові сльози. Що потрібно знати про ПАОК – суперника Олімпіка в Лізі Європи

14 липня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє суперника Олімпіка в третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи.

Історія

ПАОК заснований у 1926 році грецькими біженцями з Константинополя, які мігрували в Салоніки після греко-турецької війни. Через декілька років ПАОК поглинув земляків з АЕКа та остаточно став головним клубом міста. Паралельно була змінена емблема: замість підкови та чотирилисника з'явився двоголовий орел, який символізує витоки з Османської імперії. Кольори клубу чорний і білий.

У 50-х роках минулого століття ПАОК виграв 4 поспіль чемпіонати Салонік. Черговий сплеск трапився у 70-х, коли за команду грали зіркові футболісти Еллади. Тоді "двоголові" вперше тріумфували на національному рівні. Загалом доробок ПАОКа в Греції не вражає – 2 Суперліги та 5 Кубків країни. На фоні колосів Олімпіакоса (44 чемпіонства), Панатінаїкоса (20 чемпіонств) і навіть АЕКа (11 чемпіонств) такі результати "чорно-білих" виглядають мізерно.

Старт нового тисячоліття ознаменувався для ПАОКа фінансовими та адміністративними проблемами, врятувати клуб від яких взявся легендарний капітан збірної Греції Теодорос Загоракіс. Завдяки його зусиллям та допомозі вболівальників "орли" знову почали обростати мускулами: команду очолив недавній переможець чемпіонату Європи Фернанду Сантуш, а чорно-білу футболку одягнули Вієрінья, Пабло Гарсія, Пабло Контерас.

У 2012 році майбутнє стало ще більш твердим і світлим – контрольний пакет акцій викупив грецько-російський бізнесмен Іван Саввіді (саме тому офіційний сайт функціонує російською мовою на рівні з грецькою). Нові вливання дозволили залучити якісних місцевих (Цавелас, Кацураніс) та іноземних (Стох, Вукіч, відомий нам Лукас Перес) виконавців. ПАОК є стабільним учасником єврокубків.

Перетин з Україною

У сезоні-2013/14 ПАОК у кваліфікації Ліги чемпіонів зустрівся з Металістом. Харків’яни перемогли за сумою двох матчів 3:1, але елліни отримали подарунок у вигляді дискваліфікації тодішнього віце-чемпіона України. Не менш пам’ятною і болючою для українських вболівальників була інша дуель за участю ПАОКа – у 2011 році "двоголові" зупинили Карпати за крок від групового етапу Ліги Європи.

Перебити українцям оскому від абревіатури "ПАОК" всіма силами намагається Євген Шахов. Влітку 2016 року після розвалу Дніпра півзахисник перейшов у Салоніки, де чудово розкрився і став серйозним кандидатом у збірну України. За сезон-2016/17 Шахов відіграв 23 матчі в Суперлізі та виграв з командою Кубок Греції.

Попередній сезон

Загалом у ПАОКа минулий футбольний рік вийшов неоднозначним. Успішне друге місце за підсумками основної частини чемпіонату змінилося на четверту сходинку в плей-офф, яка не дозволила кваліфікуватися в Лігу чемпіонів. При цьому, перемога в Кубку забезпечила перший за 14 років титул і додала ноту позитиву. У Лізі Європи "двоголові" пройшли середній по силі квартет (Фіорентина, Карабах, Слован) і добралися до 1/8 фіналу, де їх зупинив Шальке без Євгена Коноплянки.

Лідери

Команда не має якогось явного лідера, який би тягнув її на своїх плечах, склад збалансований. Найкращими бомбардирами у чемпіонаті стали Александар Прійович (7 голів) та екс-"дніпрянин" Лео Матос (6 голів). У півзахисті варто відзначити досвідченого іспанця Хосе Каньяса, а в обороні його співвітчизника Хосе Креспо, який на "Тумбі" фактично повернувся у велику гру.

Тренер

Менше місяця тому команду очолив серб Александар Станоєвіч. У свої 43 тренер встиг попрацювати асистентом у збірній Сербій та Партизані, потім самостійно двічі привести "гробарів" до чемпіонства, а останні декілька років Станоєвіч провів у Китаї з недовгим відрядженням на Землю обітовану в Маккабі Хайфа. У Піднебесній сербський коуч тренував Далянь Аербінь, Бейджинь Гуоань і Бейджинь Ентерпрайзес.

Стадіон і фанати

ПАОК виступає на 28-тисячному стадіоні "Тумба", який регулярно заповнюється під зав’язку шаленими фанами чорно-білих. Вони дуже палко підтримують свою команду, однак абсолютно не знають міри. Бійки, порушення елементарних правил поведінки на стадіоні та поза ним, зірвані матчі – це все звичні справи для саппорту ПАОКа. У минулому сезоні торсида з Салоніків "відзначилася" в фіналі Кубка Греції, де гру проти АЕКа довелося переносити.

Що цікаво, вболівальники "двоголових орлів" підтримують тісні стосунки з фанатами Стяуа, Партизана, софійського і московського ЦСКА, з чим їх можуть "гаряче привітати" українські ультрас. Зустріч поза межами стадіону обіцяє бути не менш захопливою і вогняною, ніж ігрове протистояння Олімпіка та ПАОКа.

Янг Бойз: кривдники Шахтаря, які замахнулися ще й на Динамо. Головні факти про віце-чемпіонів Швейцарії

Сторінка автора у Facebook