УКР РУС

Гаряче зимове міжсезоння, або найочікуваніші трансфери січня

23 грудня 2014
Автор: Віктор Самосват

До зимового трансферного вікна залишається трохи більше тижня, тож саме час згадати команди, що потребують підсилення і футболістів, які готові змінити клубну прописку.

Всі ми звикли, що у зимове міжсезоння клуби малоактивні на трансферному ринку, здійснюючи суто точкові придбання. Функціонери логічно пояснюють це коротким терміном для змістовних переговорів та небажанням купляти гравців, які не проходили повноцінних літніх зборів з командою. Однак, цього січня кількість переходів цілком може встановити рекорд для цієї пори року. Принаймні сприятимуть цьому одразу декілька факторів: 1) низка провідних клубів Європи проводять провальну першу частину сезону, тож прагнутимуть підсилитися вже взимку; 2) досить велика група гравців відмовляється продовжувати контракти зі своїми нинішніми командами; 3) фінансовий фейр-плей підштовхує клуби продавати; 4) забагато трансферів зірвалося влітку, але бажання бачити в команді конкретних виконавців у тренерів та функціонерів залишилося. І це не враховуючи, що певні команди традиційно зіштовхнулися із кадровими проблемами через травми.

У зв’язку із зазначеним пропоную розглянути найочікуваніші переходи, які можуть відбутися під час січневого трансферного вікна.

Потенційні вільні агенти

Наприкінці цього сезону у багатьох футболістів з досить гучними іменами закінчуються контракти зі своїми клубами, але не кожен з них поспішає продовжувати угоду. Тож можна казати напевно, що в наступному місяці менеджмент команд уважно вивчатиме пропозиції по таких гравцях у надії виручити за них хоч якісь кошти.

Марко Ройс

Найзірковішим футболістом серед потенційних вільних агентів є Марко Ройс. На німця давно полюють найсильніші клуби Європи і вже цієї зими 25-річний півзахисник може змінити прописку. Головним претендентом на Марко до останнього була «Барселона», за яку хотів виступати сам гравець, але після річної заборони на трансфери для каталонців найвірогіднішими роботодавцями для Ройса виглядають мадридський «Реал», «ПСЖ» та «Челсі». Низка авторитетних іноземних видань днями повідомила, що футболіст вже погодив умови особистого контракту з «королівським клубом».

Самі Хедіра

Ще один зірковий німець може поїхати з Мадрида. Анчелотті влітку вмовив Хедіру залишитися в команді до кінця поточного сезону, але небажання керівництва клубу віддавати гравця безкоштовно спонукає продати опорного хавбека вже у січні. Серед варіантів продовження кар’єри Самі Хедіри фігурують «Арсенал», «Баварія», «Манчестер Юнайтед» та дортмундська «Боруссія».

Євген Коноплянка

Епопея з переходом Євгена Коноплянки у провідний європейський клуб має закінчитися найближчим часом. Контракт вінгера з «Дніпром» добігає кінця, а бажаючих придбати українця стає дедалі більше. Тож, якщо дніпропетровці не хочуть віддати влітку свого найзірковішого футболіста безкоштовно, то мають в січні підшукати для Євгена та клубу оптимальний варіант. А варіанти наразі озвучуються наступні: «Тоттенгем», «Ліверпуль», «Вест Гем», «Інтер», «Рома» та «Парма».

Дані Алвес

«Барселона» давно оголосила про бажання розстатися з бразильським захисником і навіть готова відпустити гравця безкоштовно. Цим вже готовий скористатися лондонський «Арсенал», який готує угоду на літо. Але «ПСЖ», «Баварія» та «МЮ», які проявляють інтерес до гравця, цілком можуть випередити лондонців, виклавши взимку досить символічну суму у декілька мільйонів євро.

Найджел де Йонг

Півзахисник «Мілану» відмовився продовжувати контракт з клубом і влітку також має стати вільним агентом, але вже зараз ним цікавляться «Шальке» та «МЮ», які готові перехопити голландця у літніх потенційних роботодавців.

Серхіо Ромеро

Ще один майбутній вільний агент зацікавив «Ліверпуль» і все той же «МЮ». Англійські гранди мають інші пріоритети на воротарську позицію, але аргентинський кіпер є досить доступним варіантом і, якщо «мерсісайдцям» та манкуніанцям взимку не вдасться підписати свої першочергові цілі, то вони готові звернутися до послуг Серхіо Ромеро.

Жо

Гравець збірної Бразилії, який брав участь в останньому ЧС, нещодавно був відрахований з «Атлетіко Мінейро» за порушення дисципліни і отримав від клубу «зелене світло» на перехід в іншу команду. Як повідомляє агент футболіста, вони з підопічним розглядатимуть варіанти виключно з Росії та України.

Кого продаватимуть

Стефан Ель-Шаараві

Через клубний борг у 70 млн. євро «Мілан» може найближчим часом розстатися з однією із своїх головних зірок. За Стефана Ель-Шаараві «россонері» планують виручити щонайменше 30 млн., а у чергу за футболістом вже вишикувалися дортмундська «Боруссія», «Арсенал», «Рома» та «Ліверпуль».

Йоханн Кабайє

Француз не виправдав очікувань парижан і через фінансовий фейр-плей боси клубу готові відпустити півзахисника в інший клуб. Прекрасну гру Кабайє добре пам’ятають на Туманному Альбіоні, де лондонський «Арсенал» та «Ньюкасл» вже висловили готовність приютити футболіста.

Есек'єль Лавессі

Аргентинець давно втратив місце в основі «ПСЖ» і ще влітку горів бажанням змінити клуб. Не проти розлучитися з гравцем і парижани. Серед головних претендентів на гравця називають «Ліверпуль», «Інтер» та «Наполі». 

Едінсон Кавані

Ще однією жертвою фінансового фейр-плей може стати Кавані. Уругвайський форвард продовжує знаходитися у затінку Златана Ібрагімовіча і керівництво парижан повісило на футболіста цінник у 65 млн. євро. Едінсона у своїх рядах хочуть бачити «Арсенал», «МЮ», «Реал» та «Наполі», але заплатити таку ціну наразі готові лише «червоні дияволи». Сам Кавані заявив про бажання грати у Лондоні і має намір найближчим часом попросити керівництво «ПСЖ» знизити ціну для «Арсеналу».

Олексій Гай

Перед відпусткою футболісти «Чорноморця» нарешті почали отримувати зарплату, яку не бачили із серпня місяця. Однак виплатили гравцям не всю заборгованість, а лише незначну частину. Керівництво клубу досі не визначилося із рішенням фінансових проблем і гравці потроху продумують можливі варіанти розвитку своєї кар’єри. Не є виключенням і Олексій Гай, агент якого нещодавно заявив про бажання Гая залишитися в Одесі, але наголосив, що його підопічний має декілька пропозицій від вітчизняних клубів та команд ближнього зарубіжжя. Варто зауважити, що у випадку з екс-гірником трансфер може ініціювати сам клуб для подолання економічних негаразд, адже попри свій вік Гай безумовно є найдорожчим футболістом команди.

Жерар Піке

Іспанський центрбек провалив останній Мундіаль після чого зізнався, що має проблеми з мотивацією. Рішення проблеми захисник бачить у новому виклику долі і зміні клубної прописки. Допомогти йому у цьому готові «МЮ» та «Челсі». Вартість трансферу оцінюється у 30 млн. євро. Сам футболіст схиляється до варіанту з Лондоном, де хоче жити його дружина Шакіра і де грає його друг Сеск Фабрегас.

Робін ван Персі

Ван Гал шанує талант співвітчизника, але фізична форма ван Персі залишає бажати кращого і суттєвих змін на краще наставник не чекає. «МЮ» готовий відпустити свого форварда влітку, а якщо зможе в січні підписати Кавані, то цілком може розглянути пропозиції вже взимку. На трансфері Робіна в «Інтер» наполягає особисто Роберто Манчіні. 

Алессіо Черчі

Італієць не зміг заграти в Ла Лізі і бажає повернутися на Апенніни. Там на нього вже чекають «Інтер» та «Мілан». Є у нападника також варіант з лондонським «Арсеналом».

Кого віддаватимуть в оренду

Мохаммед Салах

Як повідомляє Daily Mirror в «Челсі» вирішили, що залишок сезону Мохаммед Салах повинен провести в оренді і вже чекають охочих приютити єгиптянина на тимчасовій основі. Першими в черзі опинилися «Евертон», «Сандерленд», «Сток Сіті» і «КПР». Не проти скористатися послугами гравця і міланські гранди «Мілан» та «Інтер». Є у футболіста варіанти і з повноцінним трансфером. Російські «Зеніт» і «Спартак» готові викупити права на хавбека. При цьому Мурат Якін (нинішній наставник московського клубу) заявив, що прикладе для цього максимум зусиль, а сам Салах не раз називав Якіна своїм улюбленим тренером, з яким він добре знайомий по роботі в «Базелі».

Мунір Ель-Ходдаді

Каталонський талант яскраво виблискував на початку сезону, коли був травмований Неймар, а Суарес був дискваліфікований. Нині ж молодому іспанцю важко пробитися до стартового складу «синьо-гранатових» і для надання ігрової практики каталонці розглядають варіанти з орендою футболіста. Серед таких «Аякс», «Суонсі», «Вест Гем» та «Арсенал». 

Фернандо Торрес

Результативність іспанця падає з кожним новим клубом, але колишні його клуби і наставники цінять талант Ель-Ніньйо і готові надати йому шанс на відродження. Орендувати форварда до кінця сезону готові Рафа Бенітес і його «Наполі», «Ліверпуль» та мадридський «Атлетіко».

Аднан Янузай

Бельгієць під час січневого трансферного вікна, швидше за все, залишить «МЮ». При цьому мова йде лише про оренду. У складі «червоних дияволів» Янузай не отримує достатньої кількості ігрової практики і, як повідомляє Daily Express, на Янузі є кілька претендентів: півзахисник може переїхати до Італії, де в ньому зацікавлені «Інтер» і «Наполі», або до Іспанії, де його хоче бачити колишній тренер «МЮ» Девід Мойєс, який нині очолює «Реал Сосьєдад».

Жоель Кемпбелл

Попри обіцяння Арсена Венгера костариканець так і не отримав справжнього шансу проявити себе, а тому напевно знов відправиться в оренду. Надати ігрову практику футболістові готові «Інтер» та «Саутгемптон».

Мартін Монтойя

Луїс Енріке не надто довіряє праву бровку іспанському захиснику і той серйозно задумався про зміну клуб на тимчасовій або постійній основі. Найімовірніше «Барса» погодиться на оренду футболіста, яким дуже зацікавлені «Ювентус», «Інтер», «Рома» та «Ліверпуль».

За ким полюватимуть

Пауло Дібала

Аргентинський талант «Палермо» не хоче втрати можливості перейти у топ-клуб і планує вже взимку змінити прописку. За Дібалу готові викласти близько 40 млн. євро «Арсенал», дортмундська «Боруссія» та «Наполі».

Александр Ляказетт

Французький талант вже не перший рік знаходиться на радарі провідних європейських клубів, але досі «Ліону» вдавалося втримати свого лідера атак. Нині ж Ляказетт знаходиться у відмінній формі, а його трансферна вартість стрімко прямує до потенційного максимуму. Тож щедра пропозиція від «Ліверпуля», «Реалу», «Ювентусу», «Арсеналу» чи «ПСЖ», які активно цікавляться футболістом, цілком може зламати опір ліонського «Олімпіку».  

Сейдо Берахіно

Форвард «Вест Бромвіча» став справжнім відкриттям першої половини сезону в АПЛ і вже взимку може перейти у більш іменитий клуб. За Берахіно відкрили полювання фактично всі клуби з верхньої частини АПЛ.

Рафаель Варан

Французький оборонець так і не може витіснити з основи «королівського клубу» ні Пепе, ні Серхіо Рамоса, а тому цілком може змінити клуб вже цієї зими. Підписати футболіста мріють «Челсі» та «Манчестер Юнайтед», але найімовірніше мадридці погодяться відпустити гравця лише на орендній основі.

Лукас Сілва

Двадцятиоднорічний талант «Крузейро» своєю яскравою грою привернув увагу європейських грандів і ті, аби не проґавити футболіста, готовлять свої пропозиції вже на січень. Серед головних претендентів мадридський «Реал» та «Арсенал».

Луїс Адріано

Бразильський нападник цього сезону заслужив виклик у Селесао та став кращим бомбардиром групового етапу ЛЧ і нині користується неабияким попитом у європейський грандів. Тож, якщо «гірники» планують продати Адріано, то кращого часу, ніж січневе трансферне вікно, може вже і не бути. Сам футболіст не проти залишитися в «Шахтарі», але, у випадку вигідної пропозиції з Італії, Іспанії або Англії, готовий прийняти новий виклик долі.

Кевін Де Брейне

Лідера «Вольфсбургу» вже взимку планують підписати шейхи із «Манчестер Сіті». «Городяни» бачать у бельгійці підсилення атакувального потенціалу команди, а також можливу заміну Яя Туре, який влітку планує залишити клуб. Також Де Брейне взимку може підписати мюнхенська «Баварія», яка таким чином бажає не лише послабити конкурента, але і компенсувати втрату Тоні Крооса.

Хуан Мата

Не сказати, що в «МЮ» бажають продати іспанця, але Мата ніяк не може вийти на свій найвищий рівень гри і керівництво клубу готове піти футболістові на зустріч, якщо той захоче повернутися в Іспанію. Там його із розпростертими обіймами чекають «Севілья» та мадридський «Атлетіко», які готові забрати Хуана вже у січні.

Фабіо Коентрау

Португальський фулбек остаточно програв конкуренцію Марсело і найближчим часом планує змінити клуб. Не проти такого розвитку подій і у Мадриді, адже «галактікос» планують нові покупки, а умови фінансового фейр-плей ніхто не відміняв. Коентрау в січні готові підписати «МЮ», «Ліверпуль» та «Арсенал», а «Мілан» планує домовитись з «Реалом» про довгострокову оренду.

Жоао Моутінью

Після Хамеса Родрігеса та Радамеля Фалькао «Монако» може залишити ще одна супер-зірка. Клуб переорієнтовується на вирощування молодих талантів і готовий найближчим часом розглянути пропозиції по Жоао Моутінью. Фаворитами у боротьбі за плеймейкера вважаються «Челсі», «МЮ» та «Арсенал» (у випадку, якщо Санті Ксорла перейде в «Атлетіко»).

Ясін Браїмі

Найкращий футболіст Африки 2014 року в короткий термін став ласим шматочком для європейських грандів. «ПСЖ» вже підготував 50 млн. євро на алжирця, бажаючи випередити конкурентів, які планують переманити футболіста влітку.

Александр Драговіч

Захисник «Динамо» ще юнаком потрапив до списків скаутів іменитих клубів і ті час від часу нагадують киянам про свій інтерес до Драговіча. Останнім часом найнаполегливішими були «Ювентус», «МЮ» та «Інтер». У «динамівців» оборонець незамінним не вважається, а тому цілком може бути проданий взимку, якщо надійде вигідна пропозиція.

Хто куплятиме

«Ліверпуль»

Команда Брендана Роджерса досі не може оговтатися від втрати Луїса Суареса та відсутності Даніеля Старріджа, про що красномовно свідчать поточна 10-та сходинка у чемпіонаті та виліт «мерисісайдців» із Ліги чемпіонів вже на груповій стадії. Ні Маріо Балотеллі, ні Ріккі Ламберт не виправдовують очікувань, тож взимку «червоні» спробують підписати висококласного нападника. Серед головних кандидатів називають Гонсало Ігуаїна, Карім Бензема, Джексона Мартінеса, Фернандо Торреса, Александра Ляказетта, Вільфреда Боні, Граціано Пелле та Сейдо Берахіно. Також ліверпульці не проти підсилити конкуренцію в рамці воріт за рахунок Ікера Касільяса, Петра Чеха, Віктора Вальдеса, Серхіо Ромеро або Маттіа Періна. На випадок, якщо Стівен Джеррард не підпише новий контракт і вирішить взимку залишити клуб, боси «червоних» спробують його замінити Крістіаном Еріксеном, Іско, Фабіаном Дельфом або Вілліамом Карвалью. Серед необов’язкових придбань «мерсісайдці» розглядають придбання Джердана Шакірі або Євгена Коноплянки.

«Інтер»

 Міланці нещодавно змінили тренера і керівництво клубу вже встигло заявити, що зі свого боку прикладе максимум зусиль аби придбати необхідних Роберто Манчіні гравців. А бачити у своїй команді новий наставник хоче двох вінгерів, двох класних нападників, опарника, а також лівого та центрального оборонців. Серед кандидатів на роль крайніх нападників розглядаються Аднан Янузай, Євген Коноплянка, Есек'єль Лавессі, Аарон Леннон, Жоель Кемпбелл та Джеймс Мілнер. Серед нападників найбільшу «чорно-синіх» пригорнули Робін ван Персі, Маріо Балотеллі та Алессіо Черчі. Останній, до речі, може прибути у Мілан з доплатою в обмін на Мауро Ікарді, якого давно торгують «матрацники». В опорній зоні наставник планує використовувати Стівена Джеррарда або Лукаса Лейву. Захист Манчіні планує підсилити орендами Матії Настасіча та Александра Коларова із «Манчестер Сіті».

«Боруссія» Дортмунд

Дортмундці проводять відверто провальний сезон, знаходячись у підвалинах турнірної таблиці Бендесліги і вже взимку спробують підписати декілька якісних виконавців незалежно від того залишиться у команді Марко Ройс чи піде. У шорт-листі «джмелів» знаходяться нападники Пако Алькасер, Пауло Дібала, Костас Мітроглу та Томаш Нецид, вінгери Стефан Ель-Шаараві, Андре Шюррле та Лукас Подольскі, а також опорні хавбеки Самі Хедіра, Ектор Еррера та Гжегож Криховяк.

«ПСЖ»

Парижани незадоволені другою сходинкою у чемпіонаті і готові взимку на кадрові перестанови. Через фінансовий фейр-плей їм доведеться продати декілька своїх гравців (серед кандидатів називають Есек'єль Лавессі, Йохана Кабайє, Едінсона Кавані та Марко Вератті), а на виручені кошти французи планують запросити Анхеля Ді Марію, Едена Азара, Поля Погба, Яя Туре, Іско, Крістіана Еріксена, Каріма Бензема, Штефана Ліхтштайнера, Акселя Вітселя, Ясіна Браїмі або Дугласа Косту.

«Манчестер Юнайтед» 

Підопічні Луї ван Гала останнім часом нарешті трохи стабілізували свою гру та результати, що дозволяє їм наразі перебувати на третій сходинці АПЛ, але дисбаланс у складі «червоних дияволів» нікуди не дівся і взимку голландський наставник продовжить укомплектовувати свою команду висококласними футболістами. «МЮ» вже майже погодив перехід Кевіна Стротмана, який за попередніми даними обійдеться англійцям у 37 млн. євро. Також манкуніанці продовжують вести гравців опорної зони Артуро Відаля, Коке, Найджела де Йонга та Енцо Переса. Під свою улюблену тактичну схему «3-5-2» ван Гал пригледів декілька фулбеків, серед яких називають Хуана Куадрадо, Дані Алвеса, Лейвіна Курзаву, Рікардо Родрігеса та Патріса Евра. У якості центральних оборонців розглядаються Рон Влаар, Мартінс Інді, Матс Хуммельс, Ніколас Отаменді, Есек'єль Гарай, Теренс Конголо та Рафаель Варан. Проте найбільші пертурбації чекають на команду у лінії атаки. Голландський наставник не проти позбавитися Радамеля Фалькао та Робіна ван Персі, грою яких він незадоволений, а також ван Гал готовий відпустити Анхеля Ді Марію в «ПСЖ». Замість них на «Олд Траффорд» можуть приїхати Жоао Моутіньо, Роббен, Едінсон Кавані, Томас Мюллер, Мемфіс Депай, Маттіа Дестро та Гайтан.

«Дніпро»

Мирон Маркевич та Ігор Коломойський ще місяць тому дійшли згоди, що дніпропетровцям належить пройти тривалий час перебудови після Рамоса і для цього команді вкрай необхідні нові гравці. Можна не сумніватися – серед українських клубів «Дніпро» буде взимку найактивнішим на трансферному ринку. Менеджмент клубу вже погодив перехід Флорентіна Матея, який відправиться з командою на зимові збори. Близький до переїзду у Дніпропетровськ був і Ерік Бікфалві, але, як повідомив Маркевич, апетити футболіста були завеликі для команди і від його послуг вирішили відмовитися. Також «Дніпро» розпочав перемовини щодо трансферів Дмитра Чигринського та Миколи Морозюка. Розглядається можливість придбання Марко Девіча. На випадок від’їзду Євгена Коноплянки у «Дніпрі» вже давно підготували варіант з Артемом Громовим.

«Наполі» 

Невдоволені поточним становищем і в Неаполі. Там Рафаель Бенітес теж готує декілька гучних трансферів, серед яких найвірогіднішими виглядають продаж Гонсало Ігуаїна, Інлера та Марека Гамшика і купівля на їх місце когось із наступної групи гравців: Маріо Балотеллі, Фернандо Торрес, Маноло Габбіадіні, Маттіа Дестро, Паоло Дібала, Джеремейн Ленс, Хав’єр Пасторе, Крістофер Крамер, Лукас Лейва, Іван Стрініч, Алі Сіссоко.

«Тоттенгем»

«Шпори» не втрачають надії посісти місце у «Великій четвірці» АПЛ, але для цього їм потрібно не відставати від грандів і підсилювати свій склад майстерними виконавцями. Керівництво клубу це чудово усвідомлює і висловлює готовність витрачати немаленькі суми на трансфери. У січні лондонці підписати нападника (серед кандидатів Гонсало Ігуаїн, Маттіа Дестро, Джексон Мартінес, Сейду Думбіа, Вільфред Боні та Сейдо Берахіно), вінгера (Євген Коноплянка, Джердан Шакірі), атакувального хавбека (Морган Шнайдерлен, Фредді Гуарін).