УКР РУС

Гармаш і Рибалка в збірній України, Кушніров у поліції, Базилевич в Криму. Як склалася доля чемпіонів юнацького Євро-2009 U-19

10 лютого 2016 Читать на русском

У 2009 році юнацька збірна України U-19 виграла золоті медалі домашнього чемпіонату Європи, який проходив у Донецьку і Маріуполі. Але не для всіх той успіх став трампліном у кар'єрі. Деякі гравці досягли успіху, дехто "зловив зірочку" і не вийшов на очікуваний рівень, хтось не зміг проявити себе через травми. "Футбол 24" з'ясував, де і чим зараз займаються чемпіони юнацького Євро.

Ігор Левченко

У 2009-му - "Олімпік" (Донецьк). На Євро-2009 - 5 матчів. Основний голкіпер тієї команди не став таким досі ні в запорізькому "Металурзі", ні в луганській "Зорі". У складі луганчан є дублером воротаря збірної України Микити Шевченка.

В'ячеслав Базилевич

У 2009 - "Шахтар" (Донецьк). Виступав за "Кримтеплицю", тернопільську "Ниву". У 2014-му повернувся до Криму, звідки родом, прийняв російське громадянство. Воротар ТСК (Сімферополь).

Максим Білий (Максим Ігорович Білий)

У 2009 - "Шахтар" (Донецьк). На Євро-2009 на полі не з'являвся. Проявив себе в луганській "Зорі", за яку виступав з 2011 року. З літа 2015-го - захисник/опорний півзахисник клубу "Хайдук" (Спліт, Хорватія).

Богдан Бутко

У 2009 - "Шахтар" (Донецьк). Досі належить "Шахтарю", хоч і не виступає за цю команду якраз з 2009 року. Постійно в оренді. Зараз - у російському "Амкарі". Зате зіграв вже 15 матчів за збірну України, причому один (проти Англії) - у фінальній частині дорослого Євро-2012. "Він менше нервував, ніж я сам!" - таку оцінку дав дебюту Бутко в 2011 році у збірній її тодішній тренер Олег Блохін.

Сергій Кривцов

У 2009 - "Металург" (Запоріжжя). У 2010-му перейшов у донецький "Шахтар" за компанію з Тарасом Степаненко. Чотириразовий чемпіон України, провів 1 матч за національну збірну.

Дмитро Кушніров

У 2009 - "Динамо" (Київ). Зіграв всі 5 матчів на турнірі. Але через травму так і не зміг жодного разу виступити за основний склад "Динамо". Останнім клубом у кар'єрі Кушнірова став "Даугавпілс" (Латвія). Завершив кар'єру і став офіцером поліції.

Сергій Люлька

У 2009 - "Динамо" (Київ). У першій же грі турніру проти однолітків зі Словенії отримав травму, через яку більше на Євро-2009 не зіграв. Не заграв він і в "Динамо", хоча провів у системі клубу більше 10 років. Зараз - гравець команди "Слован" (Ліберець). Причому, якщо раніше виступав в чемпіонаті Чехії на правах оренди, то зараз - на контракті.

Темур Парцванія

У 2009 - "Динамо" (Київ). Вихованець столичного клубу за першу команду так жодного разу і не зіграв. Дебютував в УПЛ лише у складі "Металурга" (Запоріжжя) у 22-річному віці. Зараз гравець команди "Олімпік" (Донецьк).

Кирило Петров

У 2009 - "Динамо" (Київ). Капітан юнацької збірної України на Євро-2009 був удостоєний призу найкращому гравцеві турніру. На жаль, цей трофей поки найвагоміший у кар'єрі Петрова. В останні два роки виступав у чемпіонатах Польщі ("Корона", Кельце) і Казахстану ("Ордабаси"). Зараз без клубу, але у ранзі вільного агента відправився на збір з "Дніпром" в Іспанію.

Віталій Віценець

У 2009 - "Шахтар" (Донецьк). У першому ж матчі проти словенців Віценець травмував коліно і більше на турнірі не зіграв. На жаль, це була не остання травма талановитого півзахисника. Через проблеми з коліном (вирізали латеральний меніск, і футболіст не зумів повноцінно відновитися), Віталій не грає з 2013 року. Однак шанс на повернення є. У 2015 році в Барселоні йому зробили надскладну операцію з пересадки донорського меніска. Віценець навіть вирушив на збори з "Олександрією", але в січні змушений був відправитися на обстеження через те ж коліно.

Ігор Чайковський

У 2009 - "Шахтар" (Донецьк). Виступав за збірні різного віку, починаючи з U-17, до головної команди Чайковський так і не доріс. Нині - гравець луганської "Зорі".

Денис Гармаш

У 2009 - "Динамо" (Київ). Кращий бомбардир на Євро-2009 у складі збірної України (3 м'ячі). Гравець основного складу "Динамо" і збірної України. Ех, якби тільки не травми та непотрібні картки!

Сергій Рибалка

У 2009 - "Динамо" (Київ). Ще один гравець, який себе реалізував. Сергій довго чекав свого шансу (два сезони провів у "Словані", за який виступає Сергій Люлька), зате зараз впевнено виглядає в "Динамо" і національній команді, за яку дебютував лише у 2015-му та встиг стати найважливішою ланкою.

Дмитро Єрьоменко

У 2009 - "Динамо" (Київ). Проявити себе в "Динамо" не зміг, як пізніше в "Металісті", "Ворсклі", "Олімпіку". Зараз - в ужгородській "Говерлі".

Артур Карноза

У 2009 - "Дніпро" (Дніпропетровськ). Виступав за "Севастополь". Зараз гравець "Карпат".

Віталій Каверін

У 2009 - "Дніпро" (Дніпропетровськ). У 2012-му перейшов у "Динамо", контракт з яким діє досі. У першій частині сезону 2015/16 виступав в оренді за "Говерлу".

Дмитро Коркішко

У 2009 - "Динамо" (Київ). У фінальному матчі Євро проти збірної Англії нападник забив красивий гол зі штрафного. Подавав великі надії, але поки їх не реалізував. Виступає за "Чорноморець" (Одеса).

Сергій Шевчук

У 2009 - "Динамо" (Київ). В УПЛ так і не дебютував ні за "Динамо", ні за "Волинь". З 2014 року виступає у чемпіонаті Литви ("Банга", "Шауляй", "Тракай").

Сергій Логінов

У 2009 - "Динамо" (Київ). Будучи у заявці замість травмованого Люльки, Логінов на турнірі не зіграв, однак чемпіоном став. Зараз - гравець "Волині".

Євген Шахов

У 2009 - "Дніпро" (Дніпропетровськ). Ще один "джокер" збірної на Євро-2009 (замінив травмованого Віценця) зіграв в тому числі і в фіналі проти англійців. І це був не останній його успіх у ролі "джокера" . У складі дніпропетровського "Дніпра" відзначився в минулому сезоні, не раз допомагаючи команді своїми голами після виходів на заміну. У тому числі і під час блискучого походу до фіналу Ліги Європи.

Руслан Меженський, Футбол 24

Заховайло: З "гидкого каченяти" Рибалка перетворився у "прекрасного лебедя"