УКР РУС

Гарі Спід – шокуюча історія самогубства легенди АПЛ, в яку неможливо повірити і яка довела футбольний світ до сліз

27 листопада 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Один з найталановитіших гравців в історії збірної Уельсу. Півзахисник, який входить у топ-5 футболістів за кількістю матчів в АПЛ. Гарі Спід, чемпіон Англії, безглуздо пішов з життя, але залишається у пам'яті мільйонів людей і по сьогодні.

Забивав Динамо, бив рекорди АПЛ

Колись він віддавав гольову передачу в матчі Уельс – Україна. Було це у відборі до ЧС-2002, коли команда Лобановського двічі втратила очки з валлійцями 1:1. А ще українським вболівальникам Гарі запам'ятався тим, як забивав київському Динамо у Лізі чемпіонів за Ньюкасл. Спід ставав з Лідсом останнім чемпіоном Англії до утворення Прем'єр-ліги. Він міг стати блискучим тренером, принаймні починав у національній збірній Уельсу дуже багатообіцяльним чином. Не став. Його життя обірвалось на 43-му році за дивних обставин у власному будинку.

Життя обірвалось у дорозі. Найвідоміші футбольні ДТП, що закінчилися летально



Спід – вихованець Лідс Юнайтед, з яким і досяг свого найбільшого успіху. Спочатку у 1990 – перемога в другому дивізіоні, а за 2 роки – чемпіонство Англії. Потім був короткий період в Евертоні та тривала пригода з Ньюкаслом. Улюблена позиція на полі – зліва у півзахисті, але й у центрі поля його бачили дуже часто. Цікаво, що починав кар'єру зліва ... у захисті. Нікого не нагадує? Аналогії по зміні позицій з Бейлом напрошуються самі. Десятка у збірній Уельсу, ключовий гравець поруч з Раяном Гіггзом. Капітан допоміг своїй національній команді перегати Італію (один з найпам'ятніших успіхів валлійського футболу) і пройти у плей-офф відбору Євро-2004, однак Росія драматично вибила "драконів" завдяки єдиному голу лайливого Євсєєва.



До 2009 року Спід був володарем рекорду проведених матчів у англійській Прем'єр-лізі. Понад півтисячі поєдинків! Завершив ігрову кар'єру в 41 рік у Шеффілд Юнайтед. Це у валлійців в крові – грати максимально довго. Видатна постать не лише валлійського, а й усього британського футболу.

Даріо Дюбуа – найоригінальніший гравець старої школи, який не любив футбол, плював на політиків і рекламу, був блек-металістом і помер у 37

Тренер, з яким асоціюють успіх збірної Уельсу на Євро-2016

Саме призначення Гарі Спіда на початку 2011 року головним тренером "драконів" вважають точкою відліку для його рідної збірної. Легенда не зміг витягнути Уельс бодай на 2-е місце – надто багато було втрачено до нього, але команда переграла у другому колі всіх своїх конкурентів, крім збірної Англії. Стрибок зі 117-ї позиції у рейтингу ФІФА на 45-у допоміг згодом отримати сприятливіший жереб і на роки забути про статус постачальника очок. Гарет Бейл почав стабільно забивати при ньому, а команда з аутсайдера у підсумку перетворилась на півфіналіста Чемпіонату Європи. Та цього вже Гарі не побачив... Хоча вважати його одним з головних творців успіху на рівні з Крісом Коулменом навряд чи буде перебільшенням.



"Не знаю, що він сказав нашим гравцям, але він цілковито змінив збірну Уельсу. У Гарі були неймовірні стосунки з футболістами команди. Я впевнений, що у Франції вони тримають його у своєму серці", – пригадує Роджер Спід, батько колишнього гравця і тренера. Гарі повірив у молодих Ремзі (Аарону взагалі дісталось капітанство у 20 років), Бейла і Ко, перевчаючи їх до гри в атакувальний красивий футбол. Він змусив федерацію футболу Уельсу почати професійно ставитись до своїх обов'язків. Збірна отримала відповідне фінансування і стандарти підготовки. Стиль гри став нарешті таким, за який не соромно. Прийшли й перемоги над командами, які вважались вищими за класом.



На Євро-2016 Спід-старший мандрував містами Франції разом з національною командою. Компанію йому складали сини Гарі – Томмі та Едді. Ініціатива належала президенту федерації футболу Уельсу. Коли їхнього тренера не стало, збірна знову повернулась в нікуди. Надто важкий психологічний тягар це був для гравців. До честі Коулмена, після 5 поспіль поразок він знайшов спосіб струсонути команду. Після провалу відбору ЧС-2014 настала нова епоха. Потрібно було йти далі. Забути про пекучі рани. Битись заради себе і заради нього. Зайти так далеко, як ніколи ще не ступала нога валлійського футболіста на великих форумах. І вони перевершили навіть самі себе.

Молодий Гарет Бейл після одного з голів за Тоттенхем демонструє свою бутсу з написом RIP Гарі Спід

Зовні все успішно, в душі прокидався вулкан – як затягувало в болото, з якого було не вибратись

Сучасні футболісти, особливо часто це зустрічається в АПЛ, точать важкі бої з депресіями після завершення або на схилі кар'єри. Бійці на полі, у звичайному житті їм важко змиритись з новим етапом без адреналіну або в моменти відсутності на полі через травми чи недовіру тренера. Хтось потрапляє на деякий час у психлікарню, хтось пускається берега, як Гаскойн, а хтось просто не подає вигляду. Зовні у житті Спіда все було успішно. Дружина, діти, заміський будиночок, ніяких проблем із фінансами, успішний початок тренерської кар'єри. Але що коїлось на його душі, не міг знати ніхто. Сестра Леслі докоряє собі через те, що так і не наважилась спитати його, чи все гаразд. Та й чи відповів би Гарі відверто?



Характер Спіда був таким, що він ніколи б не дозволив собі посвятити когось у свої проблеми. "Якщо б хтось запитав мене в той час, чи почувається він пригніченим, я б абсолютно впевнено відповіла, що ні. Зараз, коли я знаю більше про депресію і самогубство, я б відповіла зовсім протилежне", – пригадує сестра. Люди зі світу футболу, які борються з депресією, бояться не лише її, а й того тавра, яке хвороба накладає. Краще придушити все в собі і не попросити допомоги фахівців, ніж отримати услід "слабак, нюня, хворий". Лише за 4 дні до того трагічного дня дружина отримувала від нього смс з погрозами самогубства: "Але ти не хвилюйся, я ніколи цього не допущу, позаяк мушу турбуватись про наших синів", – давав задню валлієць.

Сварка, мотузка і таємниця останнього кроку

Не все так гладко йшло і у стосунках з дружиною Луїзою. Шлюб давав тріщину через величезну зайнятість глави сім'ї у роботі, часті далекі роз'їзди зі збірною Уельсу. Сварки з коханою здавались буденністю, а Гарі все тим же усміхненим позитивним хлопцем, який став на новий, тренерський шлях і почав досягати перших успіхів, мріяти та будувати амбітні плани на наступну відбіркову кампанію.

Гарі Спід отримував з рук Принца Чарльза найвизначніший орден Британської імперії за розвиток футболу

Ебуе думав покінчити життя самогубством

Усе перекреслив "найчастіший кілер чоловіків до 50 років". Його вбила депресія, яка кожну незначну дрібничку, як-то побутова сварка з дружиною, перетворювала в пекло. Вона привела його у вечір з суботи на неділю 27 листопада 2011 року в той клятий гараж будинку вартістю у півтора мільйонів фунтів. Зупинився на сходах. У руках виявилась мотузка з кабелю. Обмотав нею шию...

Немає достатніх доказів, аби стверджувати про самогубство, думки про яке навідували багатьох футболістів. За однією з версій слідчого, все могло бути зовсім інакше. Спід міг ненавмисно повіситись. Він дійсно затягнув собі зашморг, але збирався, мабуть, тільки полякати дружину. Однак Луїза так і не повернулась, провівши ніч у машині, аби "відійти і зібратись з думками". Дрімання Гарі у такій смертельній позиції могло виявитися фатальним. Над ранок дружина побачила у вікні гаражу найжахливішу з можливих сцен – повішеного чоловіка.

Володар Кубка чемпіонів-1986 покінчив життя самогубством

Хто завгодно, тільки не він – це було просто неможливо

За день до цього Спід взяв участь у футбольному телешоу на BBC. Потім відвідав разом з Ширером матч Манчестер Юнайтед – Ньюкасл. Друзі сміялись і як завжди жваво ділились думками. Зовні все було на позитиві. Ніщо не віщувало близького падіння у прірву. Життя текло своєю звичною течією. Тим більшим виявився шок футболістів Прем'єр-ліги, особливого його друзів.

Крейг Белламі заявив, що не вийде на матч проти Манчестер Сіті та отримав повну підтримку від наставника Ліверпуля Кенні Далгліша. Хто завгодно, тільки не Гарі, як це взагалі могло статись... Знамениті гравці плакали на публіці, вшановуючи його пам'ять. Хтось ховав сльози, аби розридатись не на людях і не проявити ту саму "слабкість". Белламі пригадував у своїй автобіографії, як він сів на лавці після заміни, закрив лице курткою і дав волю почуттям...



Ніхто й уявити не міг, якого монстра породив усередині себе Спід – що більше він придушував прояви депресії, то більший стрес відчував. Ситуація ставала безвихідною. Навіть замкнутий у своїх проблемах, він намагався вирватись і декілька разів натякав дружині про суїцид. Та проігнорувала сигнал SOS, бо не могла собі уявити цього мужнього хороброго чоловіка з таким життєстверджувальним прізвищем "Швидкість" у такій безглуздій ситуації.



"Він не пив, не страждав залежністю від азартних ігор, не вів подвійного життя. Деякою мірою було б простіше, якби щось з цього тиснуло на нього. Набагато легше було б знати причину такого кроку. Натомість незнання назавжди залишиться з нами", – зізнається батько Роджер у відповідь на різні теорії змови, які подекуди з'являлись у соцмережах. Гарі не залишив записки, отже, не планував суїцид. Радше за все, це було імпульсивно. Депресія тим і підступна, що не залишає ніяких слідів і знаків, не оголошує маршів, а лише потайки підкрадається. Особливо, якщо ми говоримо про таких гордих істот, як чоловіки. Але навіть найбезстрашніших у житті та на полі вона може підкосити і травмувати так, як жоден найжорсткіший підкат.

Допомагав усім, крім себе – назавжди у серцях мільйонів

"Пригадую, Гарі ідеально знав валлійську мову. Це саме він навчав мене слів національного гімну Уельсу, коли я і Хартсон отримали виклик у збірну. Я записав собі його на касету і крутив нон-стоп, адже боявся осоромитись зі словами. Це дратувало оточуюючих, але Гарі лише сміявся зі мною. Так само ми б сміялись і сьогодні, пригадуючи всі наші пригоди. Він був мені братом", – говорить Вінні Джонс, легендарний забіяка, відомий за виступами в Челсі та Вімблдоні, грою в кіно, а також за збірну Уельсу.

Гарі Спід і його дружина Луїза, яка отримала в спадок трохи більше як мільйон фунтів



Таким він був – вмів подружитись з людьми найрізноманітніших характерів, заслуговував повагу своїх і суперників, брав близько до серця проблеми друзів, але не відкривався для розмови про свої. Після смерті Спіда в реабілітаційний центр відразу звернулись 10 професійних футболістів, які так само приховували свої проблеми з депресією. Гарі надихає і допомагає людям і після свого відходу. Справжній профі. Золоте серце. Він живий у серцях легенд і фанатів футболу.

Тарас Котів, Футбол 24