УКР РУС

Футбольні династії. Все про Азарів, або Мами також грають у футбол

14 серпня 2015
Автор: Дмитро Гончар

"Футбол 24" продовжує розповідати про представників найвидатніших футбольних династій України та світу.

Цього разу ми завітаємо на європейський континент, де відвідаємо родину, яка повним складом сміливо може виступати у місцевій міні-футбольній лізі. При тому у нас немає сумнівів, що ця сімейка не пасла б задніх. Воно й не дивно, адже старший Азар вже давно своєю грою навів достатньо галасу у футбольному світі, а тепер черга за рештою сімейства. 

Якраз зараз чудовий момент, аби дізнатись про цю династію побільше, адже окрім Едена та Торгана (Любителям FIFA Ultimate Team полум'яний привіт), ми по суті й більше нікого не знаємо.

Як годиться, розпочнемо розповідь із батьків... Як ви гадаєте, де вони познайомились? Ні, ні, ні - все не те, а зустріли вони один одного на футбольному полі. Тьєррі, який виступав на місці опорника за місцеву команду, час від часу, коли нічого було робити, полюбляв відвідувати ігри жіночих колективів. Як згадував батько Едена, першочерговою метою приходу на такі матчі був далеко не футбол.

На відміну від Карін, яка в тих поєдинках викладалась на повну, хоча в дитинстві терпіти цієї гри не могла. І приходила на матчі батька (виступав на любительському рівні) лише завдячуючи тому, що їй діставався за відвідини гри смачнющий гамбургер. Проте, як ми знаємо, від ненависті до кохання один крок. Із часом майбутня дружина Тьєррі все більше часу проводила на дворових майданчиках, де грала із хлопцями і робила це не без успіху. Володіючи шаленою швидкістю, Карін без проблем втікала від вайлуватих захисників, забиваючи безліч голів. Та й на професійному рівні вона виступала чудово, граючи у найвищому дивізіоні за "Брен-ле-Компте". Але їй на цьому довелось завершити кар'єру, адже розпочалось кохання, хоча ще на третьому місяці вагітності вона продовжувала грати.

"Протягом усієї кар'єри мене підколювали щодо футбольної мами. "Син футболістки, яка ганьба!". На думку більшості, футбол - не жіночий вид спорту. Але я щасливий, що у мене саме така мама, і гордий, що вона грала в футбол. Ми з братами ходили на ігри батька, а ось мама рано завершила кар'єру, тому в справі її ніколи не бачили. Але мені чомусь здається, що багато якостей я взяв саме від неї: швидкість, дриблінг, непередбачуваність у діях... Батько-то більше грав в обороні - спокійно, без паніки і ризику. Я зовсім не такий!" Еден Азар

Всі ми знаємо Едена, як неймовірно талановитого гравця, який може вирішити долю матчу самотужки, але колись це було далеко не так. В часи виступів за "Лілль", Азара відлучили від основного складу команди. За словами Руді Гарсії, причиною цього стала жахлива фізична форма бельгійця. У той момент кар'єра півзахисника висіла на волосині, проте у другій половині чемпіонату ми побачили справжнього Азара, який продемонстрував всі свої здібності сповна. Після чого він, вже не скидаючи обертів, вперше серед представників іноземного легіону Ліги 1 здобув звання найкращого молодого гравця чемпіонату за підсумками сезону. А потім, перейшовши в стан "Челсі", закріпив за собою статус суперзірки, вигравши безліч як особистих так і командних трофеїв. 

Але й окрім тяги до футболу Еден - пристрасний поїдач гамбургерів. Наприклад, зігравши годину за збірну Бельгії у матчі проти турків, cтарший брат Торгана був замінений. Проте йому виявилось не до смаку споглядати за грою партнерів із лави для запасних. І яким було здивування, коли півзахисника побачили за межами стадіону, ласуючого американським делікатесом, хоча гра ще тривала. 

Тепер пройдемось по вищезгаданому Торгану, який зовсім нещодавно підписав контракт із блахбадською "Борусією". Заявивши, що прикладе всі зусилля, аби втерти носа своєму старшому брату. Хоча така заява звучить гучно, але далеко небезпідставно. Це він довів своєю грою в атаці, хоча в сімействі всі були впевненими в тому, що син стане голкіпером. Адже Еден завжди пробивав штрафні й пенальті, а молодший одягав воротарські рукавички. Хоча за відсутності брата, Торган, зазвичай, грав попереду, намагаючись витворити щось феноменальне біля воріт суперника.

У свої 14 відмовився вслід за братом перебратись в "Лілль". Оминаючи постійні порівняння з братом, Торган опинився в "Лансі". Проте доля возз'єднала братів в Лондоні - "Челсі" вслід за Еденом підписало й молодшого сім’янина. Однак останній, на відміну від брата, закріпитись у складі "аристократів" не зумів, перебравшись в оренду у "Зюлте-Варегем". Завдяки успішним виступам в цій команді, Азар дебютував за збірну та ще й заслужив любов вболівальників, які вивісили ось такий плакат, на його останньому матчі у Варегемі.

На фото: Прийшов меншим братом... Йдеш нашим золотим хлопчиком

На відміну від Торгана, Кіліан вирішив піти протоптаною стежиною найвідомішого брата - "Лілль". Проте в третього із чотирьох братів гра за молодіжну команду "бульдогів" не пішла. Після такого провалу бельгієць повернувся додому, де дебютував на професійному рівні за "Зульте-Варегем". Після чого перебрався в Угорщину, де виступає з літа цього року за "Уйпешт". І поклавши у першій ж грі за "лілових" фантастичний штрафний, виконанню якого позаздрять й старші брати, зараз намагається прорубати собі вікно в топовий європейський чемпіонат.

"Мама завжди нас хвалить, каже, що зіграли добре. А тато постійно вказує на недоліки. Пояснює, над чим потрібно працювати. Не пам'ятаю, щоб він підвищував на когось голос. Його плюс в тому, що він може все показати" Кіліан Азар

12-річному Ітану поки далекувато до братів, адже він лише робить свої перші кроки в цій грі, виступаючи за "Бренуа". Як і решта Азарів наймолодший обожнює забивати, схоже, це у них в крові. Але й тут хлопчині не дають спокійно повчитись або відпочити - друзі завалюють його проханнями, аби він дістав для них автограф старших братів, це його дратує, проте найменший Азар не відмовляє. 

Погодьтесь, неймовірна сім'я, яка до того ж може встановити унікальне досягнення - ще ніколи за футбольну збірну на полі одночасно не виступали три брати, а тут їх аж чотири!... Так що, вперед!

Попередні матеріали:

Футбольні династії. "Волинський Марадона" та син із двома серцями