УКР РУС

Футбольне божевілля

6 лютого 2015
Автор: Дмитро Гончар

Мабуть, про підписання юного норвежського таланта Мартіна Едегора мадридським "Реалом" не чув тільки ледачий, але що ж такого у цьому переході, який одразу опинився на перших шпальтах практично усіх газет світу, в одну мить затьмаривши собою усі інші трансфери того дня?

Ви могли подумати про вік гравця, але це не так, адже це звична практика для європейських клубів підписувати ще зовсім юних гравців,нагадаю, що Едегору лише 16 років, щоправда це відбувається без такого шуму, але не у цьому випадку, адже "вершкові" підписали, як повідомляється на батьківщині Едегора "нового Мессі або Кріштіану", з великим пафосом і гордістю, вказуючи іншим командам на те, що ви мріяли отримати його, але він обрав нас. 

Знаєте, є три божевільні клуби у сучасному футболі - це "ПСЖ", "Манчестер Сіті" і "Реал" - команди, які взагалі не рахують грошей і іншим доволі важко тягатися з цими колективами у фінансовому плані. І ось у звичному для себе стилі керівництво мадридців запропонувало юному норвежцю зарплату, як повідомляє Daily Mail, в 5 мільйонів євро в рік, на що той радо погодився, хоча завжди висловлював захоплення Ліонелем Мессі і зрозуміло, що мріяв з ним хоча б потренуватися, але на заваді цьому, без сумніву,  стала заборона на трансфери для "каталонців" і просто казковий контракт від "вершкових", який б команда з Каталонії і близько не запропонувала.

Якщо зайти на transfermarkt.de, то можна побачити, наприклад, що весь склад львівських "Карпат" коштує 12 мільйонів в євровалюті, а якщо заглянути у зарплатну відомість Марко Ройса або Поля Погби, то можна побачити 4 і 3,2 мільйони євро на рік відповідно. Що коїться із футболом? Чому такі гравці отримують менше за хлопчака, який ще зовсім нічого не показав і не здобув? Хтось може сказати, ти що не бачиш, як він фінтиться і працює з м'ячем? Господи, та таких у світі можна знайти, якщо не тисячі, то сотні точно, щоправда про них ніхто не знає і вони починають не з топ-клубів, а із команд середнячків або лідерів в своїй країні, де поступово допускаються до основного складу, потім стають лідерами і лише тоді відправляються підкорювати європейські гранди, хоча, на жаль, це всім не завжди вдається.

Цікаво те, що в Індії 35-річний Маджігіжіг Чакраборті помер від серцевого нападу, коли дізнався скільки буде отримувати 16-річний Едегор в "Реалі".

Одразу пригадується  нещодавно побачене відео, як Кріштіану Роналду відправлявся підписувати свій перший професійний контракт ще зовсім юним хлопцем. А це все відбувалося без ніяких "понтів", все скромно, хоча Роналду ще той талант, який до того ж не цурається важкої праці на тренуваннях, тим самим прогресуючи кожного дня і доводячи важкою працею над собою, що він найкращий, але найбільше вразило те, що майбутня суперзірка не могла знайти собі місця - Кріштіану неймовірно хвилювався, адже це був надважливий крок для його подальшого життєвого шляху.

А тепер собі уявіть, що вся португальська преса пише, що "Спортінг" підписує вундеркінда, який стане кращим за Фігу чи Еусебіу або іншого зіркового португальця. І тут з'являється тягар відповідальності, адже на мене покладають великі сподівання, що буде, якщо я їх не виправдаю? Ось що може завадити Едегору розкрити свій потенціал, щоправда йому пощастило, що  немає на кого рівнятися в Норвегії, тому важливо те, щоб норвежець не підхопив зіркової хвороби, а на прикладі Роналду важко працював, не покладаючи рук.

Потрапити в основний склад "вершкових" діло зовсім не просте, тому Мартін виступатиме і доводитиме свою профпридатність під керівництвом Зідана в "Кастільї", хоча тренуватиметься з основним складом, але і тут не варто забувати про те скільки талановитих і переспективних гравців приходило в "Реал" у якості зірок, а в результаті вешталися по орендах, адже їм просто не знаходилося місця в стартовому складі, хоча потенціал для цього в них був ого-го. Це ж "Реал"! Тут ж на кожній позиції готові грати по три висококласні гравці, тому коли ти ставиш свій підпис під контрактом з мадридським клубом, ти повинен розуміти, чи ти справишся і виграєш боротьбу за стартову одинадцятку і запишеш своє ім'я в історію або про тебе забудуть і ти з часом перетворишся на другосортного гравця, який дограватиме в Туреччині, ОАЕ або десь-інде. 

Мартін прийняв цей виклик і лише час покаже чи він зробив все правильно, але такі контракти, можуть вбити футбол - створити ще більшу прірву між багатими та бідними командами, одним словом потрібно щось з цим робити, щоправда це вже питання до відповідних футбольних органів.