УКР РУС

Футбольна анексія. Вісім російських клубів, які зіграють у Криму

26 серпня 2014 Читать на русском

Поки поважні пани Платіні і Блаттер роздумують, а чи варто карати окупантів із Російського футбольного союзу, кримські команди вже стартували у чемпіонаті ворожої країни.

Для тих, хто не в курсі: севастопольський СКЧФ, сімферопольський ТСК і ялтинська "Жемчужина" заявлені у групу А дивізіону "Юг" другої ліги Росії. Кілька днів тому СКЧФ поступився ТСК - 0:2, а "Жемчужина" потрапила на виїзді під каток "Чєрноморца" - 0:4. Сьогодні всі три кримські команди зіграють по другому матчу, і їм, вочевидь, начхати на заяву УЄФА.

Хто ж братиме участь в парі з кримчанами у невизнаних світовим футбольним товариством матчах?

"Чєрноморєц"

Місто: Новоросійск

Населення: 256 тисяч

Відстань до Криму (беремо до уваги сухопутний шлях у Керч): 161 кілометр

Один із найстаріших російських футбольних клубів. Був заснований у 1907 році - на 18 років раніше, ніж, наприклад, пітерський "Зеніт". У сезоні 2001/02 "моряки" навіть грали в Кубку УЄФА, де влетіли по повній програмі іспанській "Валенсії" - 0:1, 0:5 у першому ж раунді. Незважаючи на невдачі, у клубному гімні "Чєрноморца" є такі пафосні рядки:

И на войне была смертельная усталость,
Но черноморцы не привыкли отступать!
За пядь земли дрались, за самую за малость!
За черноморскую победу в бой опять!

Долматов у кольорах українського прапора

Зараз "Чєрноморєц" очолює відомий спеціаліст Олег Долматов, який свого часу працював з московськими ЦСКА і "Локомотивом", а також полтавською "Ворсклою". У своєму розпорядженні він має винятково російських виконавців, які не відомі широкому загалу. Заявку "Чєрноморца" не порівняти з тим періодом, коли в Новоросійску виступали українці Сергій Беженар, Максим Левицький, Олександр Призетко та ряд інших наших співвітчизників.

"Афіпс"

Місто: Афіпскій

Населення: 19 тисяч

Відстань до Криму: 239 кілометрів

"Андрєй-Арєна"

Клуб заснований у 2012 році, тож наразі якихось поважних досягнень у своїй історії не має. Домашні матчі проводить на 3-тисячному стадіоні "Андрєй-Арєна", який отримав таку незвичну назву, вочевидь, на честь президента клубу Андрєя Андрєєва. Періодично над стадіоном пролітають літаки - неподалік функціонує спортивний аеродром. Сьогодні "Афіпс" прийматиме СКЧФ.

"Торпедо"

Місто: Армавір

Населення: 191 тисяча

Відстань до Криму: 445 кілометрів

Фарм-клуб "Кубані", який упродовж 55 років свого існування не мав помітних успіхів, якщо не враховувати здобуття аматорського Кубка Росії. Прикметно, що гравців цієї команди називають не лише традиційними "торпедівцями", а ще й "кондитерами". Домашньою ареною "Торпедо" слугує стадіон "Юность", закладений ще у 1925 році. П'ятитисячні трибуни перебувають на чималій відстані від газону - за класичним радянським проектом тут постелені легкоатлетичні бігові доріжки. Починаючи з 2010 року триває реконструкція арени, покликана дещо освіжити не надто привабливий вигляд споруди.

"Вітязь"

Місто: Кримск

Населення: 57 тисяч

Відстань до Криму: 156 кілометрів

"Вітязь" під водою

У совєцькі часи Кримск представляла команда "Урожай", а "Вітязь" з'явився аж у 1994 році. Найвищим досягненням цього клубу став вихід в 1/32 фіналу Кубка Росії (2001 рік). У 2012 році Краснодарський край накрила руйнівна повінь, яка забрала життя 171 особи. Від великої води постраждав однойменний стадіон "Вітязя" - після того, як негода вщухла, він вже не підлягав реконструкції. Зараз "Вітязь" виступає на арені з пафосною назвою "Гігант". Сьогодні команда планує зіграти у Ялті проти "Жемчужини".

"Сочі"

Місто: Сочі

Населення: 399 тисяч

Відстань до Криму: 441 кілометр

Іван Лєвєнєц

Після того, як у 2003 році припинила своє існування знаменита "Жемчужина", Сочі на тривалий час залишилися без професіонального футболу. Рівно через десять років курортне місто отримало новий клуб з очевидною назвою - "Сочі". У команду запрошені відомі в російському футболі виконавці - Роберт Зебелян з "Амкара" та Іван Лєвєнєц із московського "Локо". Вочевидь, перед "Сочі" стоїть завдання виходу у ФНЛ. Сьогодні курортники їдуть в гості до ТСК.

"Краснодар-2"

Місто: Краснодар

Населення: 805 тисяч

Відстань до Криму: 226 кілометрів

Мужик

Ще один новонароджений клуб. Своєю появою "Краснодар-2" завдячує власнику прем'єр-лігової команди Сєргєю Галіцкому, який поставив завдання організувати фарм-клуб. Відтак 27 травня 2013-го "Краснодар-2" був офіційно заявлений у другу лігу. Фарм здійснює обкатку молодих гравців (1994-95 років народження), з яких потім обиратиме собі підсилення Олег Кононов. "Жовторотими" футболістами на полі верховодить Олег Самсонов, 26-річний екс-хавбек нальчицького "Спартака" і "Крильєв Совєтов" на прізвисько "Мужик". Для домашніх матчів дублерам відвели тритисячний новенький стадіон академії "Краснодару".

"Біолог-Новокубанск"

Місто: Прогрес

Населення: 2,5 тисяч

Відстань до Криму: 456 кілометрів

Напевно, найекзотичніша команда дивізіону "Юг", адже представляє невелике селище Новокубанского району Краснодарського краю. Грає на стадіоні "Біолог", який вміщує - увага! - понад 2 тисячі глядачів, тож на трибунах з комфортом може розміститися кожен мешканець Прогресу. Детальнішої інформації знайти не вдалося, як і, власне, клубного сайту "Біолога". Відомо лише, що упродовж трьох сезонів у другій лізі "біологи" посідали 10, 14 і 15 місце в підсумковій турнірній таблиці.

"Дружба"

Місто: Майкоп

Населення: 144 тисячі

Відстань до Криму: 352 кілометри

Напару з "Чєрноморцем" майкопска "Дружба" є найвідомішим клубом групи "А". Адигейці прославилися у сезоні 1992/93, коли "Дружба" дійшла до півфіналу Кубка Росії, і лише там її зуміло зупинити московське "Торпедо". У 1999 році команда вилетіла в другу лігу, і з того часу про підвищення у класі мова не йшла. За переписом 2010-го року у Майкопі нарахували тритисячну українську діаспору, що склало майже два відсотки від загального числа майкопців.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter