УКР РУС

"Футболка? Я б віддав перевагу твоїй сестрі-повії". Життя Зідана та Матерацці після скандального епізоду на ЧС-2006

19 серпня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає, як склалася доля головних дійових осіб фінального матчу німецького Мундіалю.

З того часу минуло вже 11 років, але конфлікт між капітаном збірної Франції Зінедіном Зіданом і захисником Скуадри Адзурри Марко Матерацці досі не дає спокою уболівальникам. Він обріс десятками міфів і припущень – особливо у перші тижні після фіналу ЧС-2006, коли ажіотаж навколо цих футболістів сягав свого піку.

Отож, для початку, як це було.

У першому таймі вирішального матчу Італія та Франція обмінялися голами – забили якраз Зідан та Матерацці. Протистояння перейшло в овертайм. На 110-ій хвилині Зізу та Матриця обмінялися не дуже приємними репліками. Француз зробив кілька кроків у напрямку центрального кола, але, почувши навздогін ще одну фразу, розвернувся і вдарив свого опонента головою у груди. Головний арбітр, аргентинець Орасіо Елісондо цей момент прогавив, проте після підказки від лайнсмена продемонстрував Зідану червону картку. Залишившись без свого вожака, Франція програла у серії пенальті.

"Я б також йому врізав". Фінал чемпіонату світу-2006: фатальний удар Зідана і найкращий матч у житті Матерацці

Що спровокувало таку реакцію Зінедіна? Від самих учасників скандального епізоду нереально було почути правду. Зідан мовчав. Матерацці корчив із себе жертву. Натомість не відмовчувалися інші. Головний тренер "Ле Бльо" Раймон Доменек шокував своїм післяматчевим коментарем: "Найкращий гравець фіналу – Матерацці. Він вивів суперника із рівноваги і приніс своїй команді перемогу".

Насипав солі на рану і Дієго Марадона: "Удару Зідана немає виправдання. Футбол – така гра, в якій варто бути готовим до всього і, насамперед, до провокації від суперника. Напевно Матерацці сказав Зідану щось образливе, але француз повинен був стриматися. Цим вчинком він підвів свою команду, яка в підсумку програла фінал по пенальті. Хіба про таке завершення кар'єри він мріяв?"

За партнера заступився Ліліан Тюрам: "Такі футболісти, як Матерацці – це хвороба футболу. Їх не повинно бути. Вони створюють негативний імідж для гри". Журналісти різних провідних видань розпочали власне розслідування у пошуках правди.

Репортери ВВС звернулися до експертів з читання по губах, аби вони переглянули відео епізоду і спробували щось звідти виловити. Спершу спеціалісти дійшли до висновку, що Матерацці обізвав Зідана "сином повії-терористки". Згодом змінили свою версію: начебто італієць побажав смерті Зізу і його сім’ї. Відомо, що у день фінального матчу матір Зідана – Маліку – госпіталізували.

На фото: Маліка Зідан із сином

"Мій син захищав честь сім’ї, – сказала вона невдовзі, даючи інтерв’ю. – Матерацці мені огидний. Вимагаю відрізати йому яйця і принести мені на тарілці". Ух, яка радикальна мадам! Тим часом французькі ЗМІ поширили інформацію, що Марко обізвав Зінедіна "брудним терористом".

Матерацці змушений вкотре виправдовуватися: "Я не називав Зідана терористом. Для мене єдиний терорист – моя 10-місячна донька. І я ніяким чином не згадував його матір – це для мене святе. Я схопив його футболку всього на якусь секунду. Він зневажливо на мене подивився і сказав: "Якщо ти так хочеш мою футболку, то отримаєш її після гри". І так, я у відповідь образив його".

Цю версію розвинуло бразильське видання Globo і вона виявилася 100-відсотковим влучанням. Отже, на пропозицію футболки в якості сувеніру Матерацці відповів: "Я б віддав перевагу твоїй сестрі-повії". Згодом Марко особисто підтвердив автентичність цієї фрази.

"Прошу вибачення у мільйонів хлопчаків і всіх людей, які дивилися матч, – взяв слово Зідан. – Але я не вибачаюся перед Матерацці і не шкодую про свій вчинок. Інакше це б означало, що він мав право таке сказати".

А тепер поглянемо, як проліг "життєвий та творчий" шлях обох фігурантів гучного скандалу. Адже, як то кажуть, "доля розсудить".

2006 рік

Зідан: За удар Матерацці Зізу отримав 3-матчеву дискваліфікацію та 7,5 тисяч швейцарських франків штрафу. Позаяк кар’єру він вже закінчив, то для спокути обрав варіант із 3 днями соціальних робіт у товаристві дітей. Попри скандал, француз був нагороджений "Золотим м'ячем" – трофеєм для найкращого футболіста чемпіонату світу. Зідана підтримав тодішній президент Франції Жак Ширак, назвавши капітана "гордістю нації". За підсумками 2006-го Зізу визнали найпопулярнішою людиною Франції.

Матерацці: Провокація обійшлася Марко 2-матчевою дискваліфікацією, а також 5 тисячами франків штрафу. Цікаво, що коли президент ФІФА Зепп Блаттер виступив із пропозицією відібрати у Зідана "Золотий м’яч” Мундіалю, мовляв, такий вчинок у фіналі ганьбить футбол, саме Матерацці заступився за француза. "Несправедливо позбавляти Зідана нагороди. Адже на чемпіонаті світу в Німеччині він був найкращим, – заявив італієць. – Я завжди захоплювався цим футболістом. У моїй колекції навіть є одна з його футболок. Коли я грав у Перуджі, а він – у Ювентусі, ми обмінялися футболками".

Восени видав книгу "Що я сказав Зідану насправді", де описав 250 різноманітних варіантів.

2007 рік

Зідан: На екрани вийшов документальний фільм "Зінедін Зідан – виняткова доля" / Zinedine Zidane – Un Destin D'Exception.

Матерацці: Став чемпіоном Італії. Під керівництвом Роберто Манчіні Інтер достроково здобув Скудетто, відірвавшись від "срібної" Роми на неймовірні 22 очки. Марко забив 10 голів (найкращий результат серед захисників) і визнаний оборонцем року в Серії А.

2008 рік

Зідан: Отримав Golden Foot, залишивши відбитки своїх стоп на Алеї чемпіонів у Монако. Плюс – переміг у номінації "Легенда" за версією читачів видання Marca. Знявся в епізодичній ролі у стрічці "Астерікс на Олімпійських іграх".

Матерацці: Інтер – знову чемпіон Італії. Фінал Кубка країни – програний, зате Суперкубок – у руках Матерацці і Ко. Провів єдиний матч (проти Нідерландів) на чемпіонаті Європи, а після цього завершив кар’єру у Скуадрі Адзуррі.

2009 рік

Зідан: Призначений помічником президента Реала Флорентіно Переса, якого дуже активно підтримував на виборах. Став офіцером ордену Почесного легіону.

Матерацці: Ще один Скудетто – цього разу під керівництвом Жозе Моурінью, який замінив в Інтері Роберто Манчіні.

2010 рік

Зідан: Підвищили у посаді. Тепер Зізу – радник Флорентіно Переса.

Матерацці: Чемпіонський требл! Інтер переміг у трьох головних турнірах сезону: чемпіонаті та Кубку Італії, а також у Лізі чемпіонів. Плюс – виграно фінал клубного чемпіонату світу.

2011 рік

Зідан: Став директором Реала після відставки Хорхе Вальдано. Вступив до університету французького міста Лімож, щоб отримати диплом спортивного менеджера.

Матерацці: Інтер дещо здав позиції, здобувши "срібло" чемпіонату, але при цьому виграв Кубок Італії. 21 травня Марко провів останній матч у футболці "нерадзуррі". Причиною завершення кар’єри у 37-річному віці стала травма хрестоподібних зв'язок.

Цікаво, що захисник не хотів "зав'язувати", але: "Не я приймав рішення про відхід з Інтера. Леонардо (головний тренер – "Футбол 24") зрадив. У клубі заявили, що я не вписуюся у їхні плани".

2012 рік

Зідан: Покинув пост спортивного директора і розпочав тренерську діяльність в академії Реала. Увійшов до складу символічної збірної XXI століття за версією УЄФА.

Матерацці: -

2013 рік

Зідан: Після відставки Жозе Моурінью з посади головного тренера Реала Зізу запропонували повернутися на пост спортивного директора. Проте француз став помічником у штабі нового наставника "вершкових" Карло Анчелотті.

Матерацці: Отримав тренерську ліцензію UEFA Pro.

2014 рік

Зідан: Отримав диплом у сфері спортивного менеджменту. У червні очолив клуб Реал Мадрид Кастілья.

Матерацці: Став граючим тренером клубу Ченнай Титанс в індійській Суперлізі. Зіркову компанію йому склав співвітчизник Алессандро Неста і француз Мікаель Сільвестр.

2015 рік

Зідан: Перший сезон із Кастільєю у Сегунді Б видався посереднім. Зате у наступному сезоні філіал Мадриду перебував у своїй лізі серед лідерів.

Матерацці: Вдруге закінчив кар’єру гравця і зосередився суто на тренерській роботі. За підсумками сезону 2014/15 Ченнай став чемпіоном індійської Суперліги.

2016 рік

Зідан: 4 січня очолив Реал, замінивши Рафаеля Бенітеса. За підсумками сезону програв чемпіонські перегони Барселоні, але виграв фінал Ліги чемпіонів, розгромивши Атлетіко і ставши першим французьким тренером, якому підкорився цей турнір. Трофейну колекцію доповнили Суперкубок УЄФА та Клубний чемпіонат світу.

Матерацці: Ченнай не спромігся вийти у плей-офф чемпіонату Індії.

2017 рік

Зідан: З другої спроби здобув чемпіонську корону Ла Ліги. А у фіналі Ліги чемпіонів розтрощив Массіміліано Аллегрі та його Ювентус із Буффоном на воротах.

Матерацці: У березні став безробітним. Ченнай та Матриця попрощалися за обопільною згодою.

Сторінка автора у Facebook

"Схопи його за яйця і стисни, як слід". Топ-13 найкрутіших вчинків "психа" Вінні Джонса