УКР РУС

Футбол-хокей. Підсумки 38 туру АПЛ

20 травня 2013 Читать на русском

Перед походом на канікули клуби Прем'єр-ліги попрацювали на те, щоб фінальний тур ще довго пам'ятався.

Що це було? Основне запитання, яке звучало після фінального свистка на "Хоторнс". Це останній матч Фергі-тренера, дитинко! Футболісти обох команд зробили все можливе, щоб цей матч не був банальним. Вдалося: 2:5 вів "Манчестер", 5:5 - здійснив камбек "Вест Бром". Годі собі й уявити, що було б, якби САФ ще не йшов із посади - в роздягальні він влаштував би підопічним фірмовий розгром за таке легковажне ставлення до суперника. Але коли від матчу очікують, насамперед, феєрії, такі вальяжні ігри у щедрість - допустимі. У підсумку, не лише вболівальники отримали радість від видовища, але й статистики - вони зафіксували найрезультативніший матч чемпіонату (напару з зимовим божевіллям "Арсенал" - "Ньюкасл").

Підсумки сезону від Омара Момані

Наче з ланцюга зірвалися й у деяких інших поєдинках. Зокрема, вміло обмінювалися голами "Ман Сіті" з "Норвічем" та "Вест Хем" із "Редінгом". Та все це було лише фоном, доповненням до кількох історичних подій. Насамперед, боротьбу за останню путівку в Лігу чемпіонів таки виграв "Арсенал". Як і "Тоттенхем", "каноніри" забили лише один гол і зберегли свої ворота в недоторканості, а це означає, що червоно-білі фінішували з +1 очком переваги над "шпорами". Що означало таке фіаско для "перспективного проекту", як назвав свою команду Боаш, пояснювати зайве: окрім прольоту повз найпрестижніший клубний турнір "Тоттенхем" ризикував втратити свого лідера - Гарета Бейла. І який же фурор спричинила вже сьогоднішня новина: валлієць уклав із клубом новий контракт! Це добряче компенсувало вчорашнє фіаско - на "Вайт Харт Лейн" думають вже про новий сезон.

Вчора добігла свого кінця не лише першість, але й кар'єра кількох визначних футболістів. Пол Скоулз попрощався з "МЮ"; Джеймі Каррагера провели з футболу у Ліверпулі; Майкл Оуен вже не зіграє за "Сток", та й узагалі ніде, окрім ветеранських колективів. Врешті Стів Харпер, який вірою і правдою служив "Ньюкаслу", не зумів втамувати сльози під час матчу з "Арсеналом" - "Сент Джеймс Парк" оплесками вшанував кіпера, який зіграв свій останній матч. Цих хлопців помітно бракуватиме у новому сезоні.

Вже незабаром "Футбол 24" підіб'є ретельні підсумки сезону, що минув. У ньому не було напруженої боротьби за чемпіонство, проте це не означає, що нам нема про що поговорити.

Золоті слова вікенду

Арсен Венгер, наставник "Арсеналу": Ми блискуче провели останні два місяці.

Давід Луїс, захисник "Челсі": Я багато чого навчився у Бенітеса. Він дивовижний тренер.

Андре Віллаш-Боаш, наставник "Тоттенхема": Я переконаний, що "Тоттенхем", як і раніше, є привабливим варіантом для гравців топ-класу.

Паоло Ді Каніо, наставник "Сандерленда": Думаю, що ми досягли певного прогресу.

Джеймі Каррагер, захисник "Ліверпуля": Рано чи пізно всьому настає кінець. Найголовніше, що в мене залишилися першокласні спогади.

Резюме 38 туру

Найкраща відвідуваність: "Ньюкасл" - "Арсенал" (52,354 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Астон Вілла" (18,175 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Вест Хем" - "Редінг" - 4:2
Найбільша виїзна перемога: "Суонсі" - "Фулхем" - 0:3
Вольові перемоги: -
Голепад: 10 м'ячів (ВБА - "МЮ" - 5:5)
Кількість м'ячів: 36
Середня результативність: 3,6

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Редінг" (30 тур, 75,605 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Астон Вілла" - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: "Ньюкасл" - "Ліверпуль" - 0:6 (35 тур)
Вольові перемоги: 52 (найбільше: "МЮ" - 9, "Евертон", "Тоттенхем" - по 5, "Арсенал", "Челсі" - по 4)
Голепад: 10 м'ячів (20 тур, "Арсенал" - "Ньюкасл" - 7:3; 38 тур, ВБА - "МЮ" - 5:5)
Кількість м'ячів: 1063
Середня результативність: 2,8

Серії

Безпрограшна: "Арсенал" - 10 матчів
Нічийна: "Саутгемптон" - 2
Без перемог: КПР - 9
Переможна: "Арсенал" - 3
Серія поразок: КПР - 3

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87